Ondřej Hořčička (grantEX)
Okénko pro podnikatele  |  20.02.2019 17:30:52

Až 150 mil. dotace na datová centra





 

Jak Vám dotace pomůže datové centrum postavit či u toho stávajícího ušetřit na provozních nákladech?


Koho se až 150 mil. dotace EU týká? Jaké jsou zásadní podmínky?

O podporu 1 až 150 mil. se mohou ucházet podniky všech velikostí a to za předpokladu, že mají CZ NACE 62 (činnosti v oblasti informačních technologií).

Vaše firma nesmí mít nedoplatky vůči státním institucím. Jednou z podmínek je, abyste za sebou měli minimálně 2 uzavřená účetní období.

Stavba datového centra

Podmínky dotace EU od datového centra očekávají optimalizovanou spotřebu elektrické energie PUE <2. U moderních datových center se PUE obvykle pohybuje na hodnotě kolem 1,2 (průměr datových center Google za rok 2018 činil PUE 1,11). Pokud Váš podnikatelský záměr počítá s výstavbou nového datového centra, tak Vám dotace pomůže zafinancovat pořízení pozemků, budov, staveb, rekonstrukce staveb, nákup hardware, software, ostatních strojů a zařízení. Pokud jste firma do 249 zaměstnanců, dotace bude participovat i na nákladech za služby expertů.

Modernizace datového centra

I v tomto případě je vyžadována optimalizována spotřeba elektrické energie PUE <2. Pod modernizací se rozumí zlepšení účinnosti využití elektrické energie a tím snížení nákladů spojených s chlazením a výkonem při současném snížení ekologické zátěže.

Dotační koktejl, po kterém nebolí hlava

Datová centra vyprodukují ohromné množství odpadního tepla. Proto je pro Váš podnikatelský záměr možné zkombinovat hned 2 dotace najednou:

1. vybudujete/zmodernizujete datové centrum (dotace na datová centra);

2. nakoupíte technologie k využití odpadního tepla (dotace na úspory energie).

Datová centra jsou zároveň energetičtí otesánci. Průměrně se spotřeba elektřiny pohybuje v desítkách MWh za rok. Ale i s tím Vám pomůže dotace na úspory energie, díky které pořídíte solární panely coby obnovitelné zdroje energie. Fotovoltaické panely ovšem nemůžete pořídit samostatně, ale pouze v kombinaci například s technologií k využití odpadního tepla.

Do kdy můžete o dotace žádat?

Své žádosti o dotace na datová centra můžete posílat do 31. 5. 2019. Nenechte se zmást květnovým deadlinem. Pro případ, že chcete datové centrum vylepšit o solární panely či např. o technologie využívající odpadní teplo, můžete využít dotaci Úspory energie, kde se pro rok 2019 počítá hned se dvěma dotačními výzvami. V dotačním programu Úspory energie pak musíte k žádosti o dotaci předložit energetický posudek, který bude potvrzovat energetickou úsporu Vašeho záměru. Energetický posudek Vám musí připravit energetický auditor, proto je potřeba počítat s určitou časovou rezervou. Příprava energetického posudku zabere přibližně 30 dní.

Náročnost žádostí o dotace na datová centra a dotace na úspory energie?

  1. Nemáte ve své firmě pravidelně školeného člověka, který je speciálně vyčleněn na přípravu dotačních žádostí? V tom případě riskujete neúspěch, pokud si žádost o dotace podáte sami: parametry popisovaných dotací jsou příliš komplikované a chybovat je naopak příliš snadné.
  2. K žádosti o dotaci potřebujete energetický posudek.

Ing. Ondřej Hořčička

Ondřej Horčička sbírá zkušenosti ze světa dotační problematiky a veřejné podpory už od roku 2011. Postupně působil na referentských pozicích na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, poté ve státní agentuře pro podporu podnikání CzechInvest. Od roku 2013 působí v grantEX s.r.o., od roku 2016 společnost řídí.



grantEX

Společnost grantEX je na trhu sedmým rokem. Pod jednou střechou najdete dotační poradenství, účetní poradenství, mzdové poradenství, daňové poradenství a právní poradenství. Díky tomu všemu grantEX poskytuje komplexní profesionální služby i pro ty nejnáročnější klienty. V současnosti se grantEX pyšní téměř 6 mld. Kč, které klientům získal na dotacích. Podnikatelům pomáhá i s prodejem a nákupem fungujících firem. Volejte 800 151 111 nebo navštivte web: www.grantex.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688