Ondřej Hořčička (grantEX)
Okénko pro podnikatele  |  29.01.2019 17:54:57

Dotace pro začínající podnikatele 2019: Rypadla, finišery a další

2 zásadní podmínky pro získání až 45% dotace na stroje

Začínající podnikatelé se přirozeně pídí po informacích, jestli se jich náhodou netýká nějaká zajímavá podpora podnikání. Dotace EU, které se týká tento článek, je určena pro firmy, které vznikly v období od 1. 1. 2014 (včetně) do 31. 12. 2017 (včetně). Pokud si nejste jisti datem vzniku firmy, můžete si ho ověřit ZDE. Žadatel o dotaci musí být podnikající fyzická nebo právnická osoba a to do 49 zaměstnanců.

Nesplňujete první zásadní podmínku dotace? Existuje i další evropská dotace na nákup strojů pro firmy, které za sebou mají alespoň 2 účetní období. O této dotaci píšeme ZDE.

Druhou zásadní podmínkou dotace je to, že stroj nesmí mít SPZ. Stroje nesmí být způsobilé pro jízdu na pozemní komunikaci, anebo mají takové technické prvky, které neumožňují pohyb na pozemní komunikaci. Na zakázku se proto převážejí jen na valníku či jiném dopravním prostředku.

Pásové rypadlo











Výše dotace a trocha té matematiky

V rámci až 45% dotace EU získáte podporu od 450 tis. až do výše 1 mil. Ideálním projektem je tak nákup stroje v hodnotě 2,2 mil. . Při této částce získáte maximální dotaci 1 mil. . Co se ale stane, když bude investice do stroje vyšší než zmiňovaných 2,2 mil. ? V podstatě vůbec nic. Maximálně poskytnutá dotace je 1 mil. a to nezávisle na výši investice. U vyšších investic tak úměrně klesá procento získané podpory. Každopádně mějte na paměti, že nesmíte být podnikem v obtížích, případně v insolvenci, a nesmíte mít závazky vůči státu.

Kdy peníze z dotace na podnikání uvidíte?

Dotace na nové stroje je vyplácena zpětně. Jakmile máte žádost o dotaci schválenou, vyberete ve výběrovém řízení dodavatele stroje a ten pak pořídíte. Následně poskytovateli dotace předložíte žádost o platbu. Po schválení žádosti o platbu Vám fond proplatí dotaci na stroj.

Na co si dát pozor?

Úspěšný dotační projekt končí vydáním tzv. Rozhodnutí o poskytnutí dotace. Jedná se o právní akt, díky kterému můžete dotaci načerpat. Posledním krokem před vydáním tohoto Rozhodnutí je prokázat poskytovateli dotace, že nejste podnik v obtížích. Jedním ze základních znaků podniku v obtížích je, když je Váš vlastní kapitál menší, než polovina kapitálu základního. Bližší informace o této problematice najdete ZDE.

Dále je nutné zajistit, aby dodavatel stroje byl vybrán v rámci veřejného výběrového řízení. V těchto případech je určitě vhodné nechat si takové výběrové řízení zpracovat od poradenské společnosti, která má s administrací dostatečné zkušenosti. Špatně vysoutěžená veřejná zakázka může vést až k odebrání dotace, což je riziko, kterému je lepší se vyhnout, i když to bude stát něco navíc.

Jaké techniky se týká až 45% dotace EU?

• Pásové rypadlo
• Kráčivé rypadlo
• Pásový nakladač
• Pásový dozer
• Pásový jeřáb
• Nivelace používané na bagrech, grejdrech a dozerech formou dodatečné montáže
• Finišer
• Vibrační válec (válcovačka)
• Stacionární betonárka
• Mobilní betonárka
• Stacionární drtička odpadu
• Mobilní drtička odpadu
• Stacionární či mobilní třídicí a drtící stroje na stavební materiál
CNC obráběcí centrum včetně příslušenství a montáže
• Profilovací linka včetně montáže
Technologické rozvody ke strojnímu zařízení a skříně
• Nářadí, stříkací pistole
• 3D měřící stroje
• Regálové systémy

Zaujala Vás dotace 1 mil. ? V čem je současná dotace lepší než ta předchozí?

Žádat až o 45% dotace na stroje můžete od 28. ledna 2019. Předpokládáme, že o dotaci bude ze strany žadatelů velký zájem. Oproti předchozí výzvě totiž došlo k navýšení maximální možné dotace z 225 tis. Kč na 1 mil. . Ale pozor, peníze se přerozdělují postupně, mohou proto dojít ještě před oficiálním ukončením příjmů žádostí. Všem případným zájemcům proto nedoporučujeme otálet. O dotaci pro začínající podnikatele informujeme ZDE. Svou šanci k získání dotace zvýšíte včasnou přípravou. Exkluzivní dotace pro začínající podnikatele spadá pod Operační program podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK).

Ing. Ondřej Hořčička

Ondřej Horčička sbírá zkušenosti ze světa dotační problematiky a veřejné podpory už od roku 2011. Postupně působil na referentských pozicích na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR, poté ve státní agentuře pro podporu podnikání CzechInvest. Od roku 2013 působí v grantEX s.r.o., od roku 2016 společnost řídí.



grantEX

Společnost grantEX je na trhu sedmým rokem. Pod jednou střechou najdete dotační poradenství, účetní poradenství, mzdové poradenství, daňové poradenství a právní poradenství. Díky tomu všemu grantEX poskytuje komplexní profesionální služby i pro ty nejnáročnější klienty. V současnosti se grantEX pyšní téměř 6 mld. Kč, které klientům získal na dotacích. Podnikatelům pomáhá i s prodejem a nákupem fungujících firem. Volejte 800 151 111 nebo navštivte web: www.grantex.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688