Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  11.11.2018 10:11:11

Pražskou burzu v týdnu dále výše vytáhly zejména akcie ERSTE a KB

Pražská burza posílila druhý týden v řadě, nicméně zisky již nebyly tak excelentní jako v týdnu předchozím. Index PX si polepšil o stále však velmi solidní 2 % na závěrečných 1 089 bodů. Zakončil tak zároveň páteční seanci na měsíčních maximech.

Vítězem týdne se staly akcie KB, které výše nasměrovaly zveřejněné výrazné hospodářské výsledky. Reportovaný zisk za 9 měsíců roku ve výši zhruba 11 miliard korun zavdává u investorů očekávání meziročního navýšení dividendy. Banka totiž již dříve avizovala navýšit výplatní poměr zisku na 65 %.

Jen nevýrazně menší pozitivní posun vykázaly v týdnu akcie ERSTE, které tak pokračují ve značné volatilitě posledních týdnů v pásmu cca 900-950 . Bronz patří akciím Kofola, které se před pondělním reportem hospodářských výsledků po téměř třech týdnech navrátily na hranici 300 .


Oproti nápojovému titulu však svou vahou index PX výrazněji podporovaly akcie VIG a především ČEZ. U hlavního titulu domácího trhu, který se posunul na téměř měsíční maxima, investory dle všeho uspokojily zveřejněné hospodářské výsledky. Pozitivně jistě působily také ceny elektřiny, které na domácí energetické burze doznaly nádechu, přestože ceny ropy dále ztrácely. Kontrakt pro ČR pro příští rok se zvedl v týdnu na závěrečných 53,28 EUR/MWh, pro rok 2020 pak na 50,47 EUR/MWh. Pro srovnání ČEZ má zatím 84 % produkce pro příští rok prodánu v průměru za 35,80 EUR/MWh, resp. pro ten následující 56 % plánované produkce za 38,80 EUR/MWh. Prostor pro další vylepšení prodejních cen, a tedy budoucích příjmů ČEZ, je tak nadále otevřený.

Zisk v týdnu vykázaly již jen akcie likérky STOCK, kterým se zatím nedaří navrátit se zpět nad hranici 60 . Na svém domovském trhu v Londýně nejprve v pondělí zakončily dokonce na 6 týdenním minimu. V Praze jim pak v přepočtu pomohlo také oslabení korunylibře.  

Proti trhu se nejvýrazněji vydaly, a svou vahou rovněž nejvíce brzdily index PX, akcie MONETA. Nepomohly ani lepší než reportované výsledky, když stále převažuje nervozita ohledně zamýšlené fúze se společnostmi ze skupiny PPF.

Páteční seance pak stáhla níže i akcie Avast. Ještě více se na konci týdne nedařilo akciím O2, které se předtím přitom po více než 2 týdnech vyhouply zpět nad hranici 250 . Sama společnost v týdnu opět neodkoupila žádné vlastní akcie. Oproti obvyklostem si titul v posledním měsíci udržuje nadprůměrnou likviditu. V uplynulém týdnu vyměnily majitele akcie O2 za zhruba 125 milionů .


Růst na domácím trhu posunul v týdnu index PX zpět do letošních „zelených“ čísel. Připisuje si 1 %, zatímco po zahrnutí dividend, tedy měřeno indexem PX-TR, se zisky rozšířily na 6,5 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688