Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  18.10.2020 10:18:10

Na pražské burze v týdnu proti trhu zejména oba londýnské tituly, KB nejlevnější od roku 2009!

  • pražská burza se podívala na téměř půlroční minima, resp. index PXhranici 850 bodů
  • bývalí akcionáři CETV v týdnu získali protiplnění za zrušené akcie
  • Société Générale v týdnu zřejmě opět „stabilizovala“ kurz nováčka CZG
  • ceny domácí elektřiny klesly na 4 měsíční minima (např. kontrakt pro příští rok již na 42,50 EUR/MWh)
  • akcie KOFOLA se od pátku budou obchodovat bez nároku na dividendu

Pražská burza se pod tíhou vlastně opětovného uzavírání ekonomiky ocitla v týdnu pod prodejním tlakem, jak jsme ostatně predikovali v minulém reportu. Zejména v druhé polovině týdne z pohledu indexu PX zažila volatilní obchodování, když po poklesu až k hranici 850 bodů nakonec uzavřela na 867 bodech. Za celý týden tak nakonec přišla jen o 0,62 %.

Hlavní brzdou se nakonec staly zejména akcie Avast, které mají nadále nejvýraznější váhu v indexu PX (aktuálně 21,8 %). Na svém domovském trhu, a v návaznosti tak i v Praze, každopádně opět předváděly výraznou volatilitu. U nás jim v přepočtu pomáhalo další oslabení koruny, která se k libře přehoupla nad hranici 30 . V samotném závěru páteční seance navíc akcie Avast utekly vývoji v Londýně a v pondělí se tak klidně můžeme v Praze dočkat vymazání zisků. Na druhou stranu akcionáři v pátek začali fyzicky dostávat vyplacenou mezitimní dividendu, což může přinést přítok nových prostředků do titulu. Ve středu má firma navíc zveřejnit hospodářské výsledky za 3Q, což může být dalším impulsem pro pokračování volatility.

Na 4 měsíční maxima násobně více posílily akcie likérky STOCK, které však na index mají podstatně menší vliv. K jejich pozitivnímu vývoji přispěly firemní zprávy, když se přes pandemii koronaviru podařilo likérce v předchozím čtvrtletí růst. Přitom se v tomto ohledu dařilo zejména na hlavních trzích, resp. poptávku po alkoholu tedy navýšili Češi i Poláci.

 

Od konce letních prázdnin vlastně nejlepší týdenní výkonnost předvádějí akcie PFNONWOVENS, které v uplynulých týdnech jen jednou klesly. Titul zkrátka dále utíká avizované ceně vytěsnění.

V uplynulém týdnu si zisk nakonec připsaly i akcie ČEZ, které se nejprve obchodovaly na půlročních minimech 433,50 . U investorů následně zřejmě převážil optimismus z firmou získaných vysouzených téměř 1,5 mld. na úrocích z dřívějšího sporu ohledně účtování darovací daněemisních povolenek, oproti v týdnu jinak klesajícím cenám elektřiny, potažmo poptávce po ní.  

O drobné zisky se opakovaně pokoušely akcie KOFOLA, kde investoři vyhlíží avizovanou dividendu 13,50 . S nárokem pro účast na valnou hromadu, a zároveň i navrhovanou dividendu, se titul bude obchodovat na pražské burze naposledy ve čtvrtek 22. října. Zda skutečně společnost dividendu vyplatí, však rozhodne až valná hromada 2. listopadu. Titul se tak bude více než týden obchodovat v nejistotě a přitom jistě s technickým kurzovým poklesem. Sama firma přitom před měsícem indikovala, že návrh dividendy může být přehodnocen v případě negativního vývoje v souvislosti s koronavirem. A všichni víme, co se nyní v návaznosti na vládní opatření v domácí ekonomice děje. Uvidíme, zda firma, potažmo majoritní akcionář, ještě v mezičase přijde s nějakým vyjádřením, či zkrátka zůstane otevřen prostor pro insider trading.  

O negativní vývoj se postaraly svorně finanční tituly, tradičně vlastně nejcitlivější na vládní zásahy do ekonomiky. Bankovní tituly se k nádechu vydaly až v pátek, čímž jen zmírnily své výrazné týdenní ztráty. V návaznosti na oznámení možné dividendy 0,75 EUR tedy v pátek posílily i akcie ERSTE (+3,31 %), které zůstaly v týdnu nejztrátovější. Obchodovaly se na půlročních minimech. „Nejdále“ se však propadly akcie KB, které šlo koupit i jen za 460 , tedy vůbec nejlevněji od roku 2009! Vývoj u titulu přinesl navýšení aktivity investorů, resp. majitele vyměnily akcie KB za téměř 471 mil. , což se u žádné jiné emise zdaleka nezobchodovalo. Celkově se v týdnu uzavřely obchody za 1,64 mld. , tedy KB se postarala téměř o třetinu.

 

Místo zrušených akcií CETV jsme do přehledu nově zařadily akcie CZG, které se každý den obchodovaly pod cenou z primární emise (IPO), nicméně na ni vždy zakončily. Jsou tak vlastně nejstabilnějším titulem pražské burzy, když na 290 uzavřely již sedm seancí v řadě. Své však nejspíše nadále sehrává Société Générale coby stabilizační manažer. Dosud zveřejněná data ukazují, že jen do 12. října francouzská banka nakoupila na pražské burze v souhrnu přes 16 tisíc akcií CZG…

Pražská burza v týdnu přivítá novou emisi, resp. v úterý na trhu START končí úpis akcií Pilulka, které přílákaly výrazné množství investorů. Dle dosavadního stavu knihy objednávek by měla být emise výrazně přeupsána, resp. i na horní hranici stanoveného pásma 424 investoři již nyní poptávají téměř 1,5 mil. akcií za zhruba 620 mil. Kč! 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688