Kateřina Jandová (Quaentas)
Finanční rady  |  31.10.2018 13:11:00

Moderní investování: platí stále „můj dům, můj hrad“?

 

Je známo, že jako investoři hledáme vždy investici s nejlepším poměrem rizika a výnosu v čase. Zajímá nás tedy hlavně odpověď na tři otázky:

 kolik investice stojí

 jak rychle se vrátí

 jaké je riziko

V případě třetího bodu platí - pokud nejsme typově „střelci“ a nebaví nás hry, ať už jim říkáme „gambling“ nebo spekulativní investice - že hledáme bezrizikové investice.  Každého v takový moment napadne nemovitost. Můžeme ji ale opravdu za bezrizikovou považovat?

Zaplacená nemovitost je úsporou, kterou lze využít ve stáří, ať už tím, že senioři nemusí z důchodu platit nájem, nebo nemovitost prodají a pořídí si novou a levnější. Zbytek peněz potom použijí jako finanční polštář, který zajistí důstojnou kvalitu života i po výpadku příjmu. 

Investování do nemovitosti je tedy u tohoto typu investora spojeno s představou výdělku v podobě neplacení nájmu, inkasa z nájmu pronajímatele, anebo s jednorázovým příjmem z prodeje.

Už ne tak často investor v době rozhodování zvažuje rizika své investice do nemovitosti. Jaká tedy jsou? Prvním jsou cenové výkyvy, kterým se ani nemovitosti nevyhnou. Poslední výrazný propad cen nemovitostí – v řádu desítek procent - v USA navíc odstartoval hospodářskou krizi z let 2008/09.

Podívejme se na graf, který zobrazuje vývoj indexu nabídkových cen bytů v ČR.

Lze celkem dobře zpozorovat pokles cen nemovitostí po zásahu finanční krize z let 08/09. Vysoké ceny bytů z roku 2010 se výrazně propadly a na svou úroveň se dostaly až o 6 let později.

Tento ukazatel je součtem vývoje jednotlivých nemovitostí, a tak nereflektuje další rizika spojená s vlastnictvím nemovitosti. Typickým rizikem je změna prostředí v okolí nemovitosti, které silně ovlivňuje její cenu. Stačí přitom výstavba teplárny, skladu či silničního tahu v okolí.

Dramatické prodražení investice do nemovitosti dále může být spojeno s hypotékou. Rostoucí inflace, a tudíž úrokové míry na konci fixačního období, jak známe i my Češi z minulých let, prodražily naše hypotéky až o desítky procent. A nikdo nemůže zodpovědně prohlásit, zda se naše inflace neroztočí vysoko nad 2 procenta už třeba za jeden či dva roky.

Nesmíme také zapomenout, že s vlastnictvím nemovitosti jsou spojené další náklady ve formě oprav, daní, příspěvků do fondů, případných časových nákladů na případné nájemníky.

Regulace ČNB, která způsobila situaci, kdy si už nemůže hypotéku dovolit „každý“, vytvořila další argument pro zamyšlení nad jinými investicemi a jinými způsoby zajištění na „stará kolena“.

Alternativou je tedy žít v nájemném bytě za nižších nákladů, než za cenu investice, včetně zadlužení se pro vlastní bydlení, a ušetřené prostředky investovat jinak.

Výhoda nájmu je možnost flexibilně měnit své bydliště, ať už dle vývoje rodinné situace, jako je počet dětí, tak i dle místa výkonu práce. Toto je významná nákladová úspora. Nepřeplácíme větší byt, protože očekáváme přírůstek do rodiny, a tak jsme pro jistotu koupili byt o jednu ložnici větší, ale přesuneme se v momentě, kdy je to aktuální. To samé v případě, že „ptáčci opustí hnízdo“. Dále nás v nájmu nesvazuje volba trvalého bydliště, kterou jsme učinili 5, 10, 15 či 20 let zpětně. V případě změny lze přejít z jednoho nájmu do druhého, ať už v rámci města, země či světa.

Placení nájemného samozřejmě nelze považovat za spoření na stáří, jako je tomu u hypotéky. Je proto vhodné začít spořit. Hlavní výhodou spoření mimo nemovitosti je bezpochyby:

 možnost diverzifikace portfolia, kdy nevsázíme většinu příjmů na jednu kartu
 není nutné se ke spoření zadlužit, což je nejen úleva, ale i štít před dopady další finanční krize nebo nárůstu úroků na konci fixace
 možnost využití škály různých instrumentů s variací míry výnosnosti a rizika.

Výnosnost jednotlivých variant investic se téměř vždy odvíjí od míry rizika, kterou přináší. Proto je třeba zvážit i rizikovost investice do nemovitosti. Zvláště rozhodnutí o hypotečním úvěru na 30, 20, 10 let je nutné důkladně promyslet, byť už jen z výše popsaných důvodů, a porovnat s jinými alternativami investování.

Na zhodnocení výhodnosti investic existuje řada nástrojů mezi které patří: průměrný roční výnos, doba návratnosti, průměrná procentní výnosnost, čistá současná hodnota, vnitřní výnosové procento. Nepodceňovat tabulky, vzorečky a fakta se vyplatí, stejně jako návštěva důvěryhodného odborníka.

Kateřina Jandová

Kateřina Jandová

Vystudovala právo na Masarykově univerzitě v Brně. Ve vedoucích pozicích působí přes 14 let, v oblasti financí se pak pohybuje od roku 2008. Přes 7 let se zabývala oblastí compliance ve společnosti Grant Capital a.s., která na trhu působí jako investiční zprostředkovatelská společnost. Od roku 2016 je pak zodpovědná za vedení společnosti Quaentas s.r.o., která podniká na kapitálovém trhu.



Quaentas s.r.o.

Quaentas s.r.o. je česká společnost zaměřená na podnikání na kapitálovém trhu. Zabývá se poskytováním investičních služeb, administrativní a technickou podporou pro oblast investičních nástrojů.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688