Jakub Cerman (Euler Hermes)
Okénko pro podnikatele  |  08.10.2018 15:38:21

České strojírenství čeká v příštím roce zpomalení růstu, ředitelé firem přesto vidí situaci optimisticky

Většina strojírenských společností očekává v následujícím roce zpomalení ekonomického růstu na 2,9%. Vyplývá to z analýzy úvěrové pojišťovny Euler Hermes. Výhled obecně reflektuje vývoj světové ekonomiky i problémy, jimž výrobci aktuálně čelí na tuzemském trhu. Ředitelé firem ovšem přesto vidí situaci ve svém sektoru výroby do budoucna příznivě. Věří ve vlastní schopnosti inovovat, zefektivnit výrobu a využít rezervy v produktivitě práce.

„Na jedné straně jsou zde obavy z následků ukončení intervence ČNB, přehřátí ekonomiky a nejisté situace na zahraničních trzích, a na straně druhé pak zvýšení cen vstupních surovin a mzdových nákladů, což vede ke snížení růstu tržeb, marží a ziskovosti. Za nejvýznamnější faktor brzdící růst strojírenské výroby je dnes jednoznačně pokládán nedostatek kvalifikovaných pracovních sil,“ říká Jakub Cerman, Risk Director společnosti Euler Hermes v České republice

Sektor v současné době charakterizuje především tlak na zefektivnění a reorganizaci výroby a inovaci produktů. Společnosti jsou však kvůli nedostatku pracovních sil mnohdy na hranici svých výrobních možností – omezují příjem nových zakázek a napjatou situaci zažívají také při plnění těch stávajících v nasmlouvaných termínech. Dalším negativním faktorem je stále nepřehledná a složitá administrativa spojená s čerpáním dotací z evropských fondů.

Nejtíživěji dopadá tento stav obecně na malé a střední podniky, jejichž strojní kapacity jsou vytíženy méně než u velkých společností. Současně s tím odborové svazy s poukazem na vývoj mezd v zahraničí vyvíjejí tlak na zvyšování mezd zaměstnanců – dvouciferné navýšení platů ovšem nelze akceptovat bez adekvátního růstu produktivity práce, a pokud se společnostem po zvýšení mzdových prostředků nepodaří udržet ziskovost, chybí jim pak investiční prostředky a začínají bojovat o holé přežití.

Společnost Euler Hermes zaznamenala problémy strojírenské produkce v oblasti dodávek velkých investičních celků koncentrovaných na velkého zahraničního odběratele, a tato nepříznivá situace měla negativní vliv na hospodaření celého koncernu, ale rovněž i některých významných subdodavatelských firem. Kvůli nedodržení termínu při modernizaci elektrárny Chvaletice skončila v insolvenci společnost KP RIA. Problémy se objevily rovněž u společností v oblasti výroby a dodávek obráběcích strojů do Ruska. U některých došlo vlivem okolností na straně zákazníků k časovému posunu v projektech a odložení expedice – to zkomplikovalo finanční situaci výrobců, což někteří z nich řešili příchodem nového investora.

Strojírenství má v České republice nejen bohatou historickou tradici, ale dodnes tvoří důležitý pilíř našeho průmyslu. Podle údajů ministerstva průmyslu a obchodu bylo loni strojírenství co do celkových tržeb třetím největším odvětvím výroby a také jedním z nejvýznamnějších zaměstnavatelů. Jde již tradičně o významný exportní sektor – Česko vyváží 80 % až 90 % své strojírenské produkce. Díky trvale se zlepšující kvalitě a technické úrovni, a tím i zvyšující se konkurenceschopnosti výrobků přilákal strojírenský sektor do Česka významné zahraniční investory, jako jsou Siemens, Doosan, Mazak, Bosch, ABB, Ingersoll Rand a mnoho dalších.

Jakub Cerman

Risk Director EULER HERMES

Jakub Cerman působí více než 20 let v sektoru finančních služeb, má za sebou manažerské pozice ve skupinách BNP Paribas a IKB Deutsche Industriebank. V posledních 10 letech se zaměřil na oblast risk managementu. Je držitelem executive MBA z University of Pittsburgh. V současné době působí jako Risk Director v úvěrové pojišťovně Euler Hermes SA.

Euler Hermes

Společnost Euler Hermes je světovým lídrem na trhu pojištění pohledávek. Poskytuje také pojištění záruk s rating AA od společnosti S&P. V rámci své on-line databáze má přístup k informacím o více než 60 milionech podnikatelských subjektů, které jsou průběžně aktualizovány. Společnost je členem skupiny Allianz. V České republice působí již 21 let.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko pro podnikatele:

Ne 22:37  Jak proměnit svůj relax s golfovou holí v nejlepší investici roku? Exkluzivní... Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
02.03.2024  Proč je dovolená na Maledivách skvělou investicí do vašeho zdraví a pohody Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)
25.02.2024  NEJKRÁSNĚJŠÍ PLÁŽE HAVAJE Jitka Weiss (SNAIL TRAVEL INTERNATIONAL a.s.)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688