Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  20.09.2018 13:01:31

Jak správně číst realitní inzerát

Poslední dva, tři roky zažíváme v Česku velký zájem o nákup realit, poptávka převyšuje nabídku. Proto hledání toho správného domu, bytu či rekreačního objektu může pro kupujícího znamenat pročítání desítek inzerátů. Víte ale, co všechno jednotlivé zkratky znamenají?

Základním kritériem, které zájemce hledá, bude velikost nemovitosti. Ta se udává v metrech čtverečních a je třeba sledovat dva základní ukazatele: celkovou (podlahovou) plochu a užitkovou plochu. První vychází ze součtu všech částí náležející k nemovitosti. U bytu tedy do tohoto čísla spadá například lodžie či sklep, u domu například garáž či terasa. V případě druhého termínu se jedná o skutečně využitelnou plochu užívanou výhradně pro vlastní bydlení.

V inzerátu se tedy zájemce může setkat například s tím, že podlahová plocha bytu je 85 m2, ale užitková jen 40 m2. „V takovém případě se pravděpodobně jedná o menší byt s velkou terasou a kupující by se měl mít na pozoru, zda toto je právě to uspořádání, které hledá,“ radí Veronika Vránová, vedoucí realitního oddělení Broker Consulting.

Členění nemovitosti

Hned za velikostí by měl kupující hledět na rozložení nemovitosti, tedy kolik místností je k dispozici a jaké další příslušenství k ní náleží. Udává se v různých zkratkách.

4+1, nebo 4+kk

Toto označování bytů, ale i domů je zvyk zažitý již dlouhá léta. Číslovka označuje počet samostatných pokojů. Měla by zahrnovat místnosti jako obývací pokoj, ložnici, dětské pokoje, pracovny, ale ne předsíně či vstupní haly, případně toalety a koupelny. Za znaménkem plus je pak označení pro kuchyň. Buď je kuchyň samostatně oddělená místnost, tedy označená číslem, nebo se jedná o tzv. kuchyňský kout se zkratkou kk.

4+1+T / L / B + G + S

Za členěním nemovitosti mohou následovat další zkratky, které mohou označovat ostatní příslušenství. Garáž (G) a sklep (S) může být někdy variabilní a lze je přikoupit za samostatnou cenu.

Terasa (T)

Mívá většinou největší rozlohu na metry čtvereční a mají ji nejčastěji rodinné domy či rekreační objekty. Jde o venkovní část stavby, pro kterou je nejvíce charakteristické její umístění na terénu. To navazuje na příslušné podlaží. Konstrukci terasy tvoří zpravidla strop nižšího podlaží.

Balkón (B)

Ten najdeme jak na rodinných domech, tak na starších činžovních objektech a pak na novějších panelových domech. Balkon má předsazenou konstrukci přečnívající přes nosnou, nebo-li fasádní zeď. Z bočních stran pak není krytý.

Lodžie (L)

Je typickou součástí bytů na panelových sídlištích. Bývá zastropená, má po stranách nosné stěny a na volné straně je opatřena zábradlím. Stěny chrání proti bočnímu větru, slunci, ale také proti zvídavým sousedům.

„Kromě výše uvedených mohou některé nemovitosti mít také francouzské okno, což je vícekřídlé okno, sahající od podlahy až téměř po strop. Ve vyšších patrech je opatřeno zábradlím proti případnému pádu. V Česku ale tento prvek není příliš běžný,“ upozorňuje Vránová

Trendem jsou lofty či ateliéry, jaký je mezi nimi rozdíl

„U inzerátů se můžete potkat s výrazy jako loftový byt, ateliér či studio. I když se nacházejí v inzerci s bydlením, ne vždy je takový objekt zkolaudovaný jako bytový prostor. Mít v něm pak trvalý pobyt či ho financovat hypotéčním úvěrem nemusí být možné. Kupující by měl v tomto případě zpozornět u výrazů ateliér, studio či sklepní byt,“ varuje Veronika Vránová.

Proč tedy ateliér, studio či sklepní byt nejsou zkolaudované jako bytové prostory, i když tak na první pohled vypadají? Důvodem jsou přísné technické normy, které musí prostor pro trvalé bydlení splňovat. Většinou nevyhovují v limitech hlučnosti, oslunění či výšky a rozměrů místností. Ve sklepních bytech pak nemusí být správně provedena izolace. Všechny tyto závady nejsou na první pohled vidět, ale při dlouhodobém užívání je majitel jednoznačně pocítí. Navíc za trvalé bydlení v nebytovém prostoru může být udělena majiteli pokuta ze strany stavebního úřadu, a to i opakovaně. Finanční instituce pak nemusí na takový prostor poskytnout hypotéční úvěr.

Oproti tomu lofty jsou bytové prostory, které ale mají svá specifika. Většinou se jedná o velký otevřený prostor s vysokými stropy, kde nejsou příčky mezi jednotlivými místnostmi – bytovými zónami.

Vránová to doplňuje: „Loftové bydlení vzniká většinou přestavbou starých průmyslových budov, které se již pro tento účel nevyužívají. Loftové byty vznikly v šedesátých letech minulého století v USA a v posledních deseti až patnácti letech získávají oblibu i v tuzemsku. Oproti standardním bytům jsou dražší, mohou díky vysokým stropům majitelům nabídnout vyšší užitnou plochu pomocí vestavěného patra.“

Kdo vlastní nemovitost, kterou kupuji?

Obecně jsou dvě možnosti, s nimiž se mohou kupující v inzerátech setkat – osobní a družstevní vlastnictví. První má zkratku OV a jedná se o nemovitost, která je zapsaná v katastru nemovitostí u konkrétního vlastníka.

„S osobním vlastnictvím mohou souviset pojmy jako spoluvlastníci či společné jmění manželů (SJM). V katastru nemovitostí jsou pak uvedeni všichni vlastníci a musí veškeré smlouvy vždy podepisovat společně,“ upozorňuje Veronika Vránová z Broker Consulting.

S družstevním vlastnictvím (DB, DV) se nejčastěji setkáme s byty v činžovních a panelových domech. Znamená to, že byt je ve vlastnictví družstva a družstevník má k němu právo nájmu. Jako člen družstva má práva a povinnosti spojené s členstvím. Při prodeji, respektive převodu se prodávají právě tato práva a povinnosti v družstvu.

Vránová v tomto případě radí: „Výhodou družstevního bytu může být nižší pořizovací cena bytu oproti osobnímu vlastnictví. Kupující by si ale před uzavřením smlouvy o převodu práv a povinností měl zjistit anuitu. To je zbývající část podílu bytového družstva připadající na konkrétní byt, kterou je třeba splatit, aby byt mohl být převeden do osobního vlastnictví. Většinou je splácena v pravidelných intervalech, ale lze ji uhradit i jednorázově.“

Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 600 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 33. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po   8:38  Energie v roce 2024: Jak získat nejvýhodnější sazbu? Jan Béreš (Kalkulátor.cz)
Po   8:00  Jak maximálně využít výhody spořících účtů Petr Holub (MojeNebankovka)
Pá   8:00  Spoříte na spořícím účtu? Tohle je potřeba vědět Petr Holub (MojeNebankovka)
St 12:30  Historické okénko rekvalifikace a kde získat nové dovednosti v Brně Zuzana Dubová (RekvalifikacniKurzy.cz)

Přečtěte si také:

27.08.2021Zlomové týdny v Afghánistánu: Jak (ne)číst návrat Tálibánu k moci? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
10.08.2021Jak si vychutnat sekt a jak ho správně podávat Jana Brožková (Bydlet.cz)
05.10.2020Jak získat zaměstnance: Inzerát, agentura, nebo headhunter? Markéta Höfferová (Kurzy.cz)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688