Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  28.08.2018 09:09:21

Nasdaq pokořil historickou hranici 8000 bodů (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Pojišťovna VIG představila výsledky hospodaření za druhé čtvrtletí 2018, které na provozní úrovni naplnily očekávání.

Minoritní akcionáři Unipetrolu zvažují žalobu na PKN Orlen kvůli odkupní ceně akcií.

Evropské akcie by se dnes měly vést na pozitivní vlně z jednání mezi USA a Mexikem, a tak po otevření zamíří vzhůru.

Ve Spojených státech dnes bude zveřejněna spotřebitelská důvěra či stav zásob ve velkoobchodu či maloobchodu. Tyto údaje poskytnou další indicie o dynamice HDP ve třetím čtvrtletí. Ten by měl pokračovat v silném růstu. V eurozóně se dočkáme pouze vývoje peněžní zásoby a spotřebitelské důvěry ve Francii.

Výsledková sezóna se blíží ke svému závěru, ale stále má co nabídnout. Ve Spojených státech dnes představí své hospodaření za druhé čtvrtletí například výrobce šperků Tiffany či výrobce IT techniky Hewlett Packard. 

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh zakončil pondělní obchodování solidními zisky. Průmyslový Dow Jones posílil o 1 %, S&P 500 získal 0,8 % a technologický Nasdaq si polepšil o 0,9 %. Nasdaq se včera poprvé ve své historii přehoupnul přes hranici 8000 bodů, když uzavřel na téměř 8020 bodech. Hlavní důvod optimismu na trzích způsobilo jednání mezi představiteli Spojených států a Mexika, kteří oznámili, že uzavřeli oboustrannou obchodní dohodu, která má nahradit dohodu NAFTA (jedná se o třístrannou dohodu, jejíž součástí je i Kanada). Kanada současně potvrdila, že dnes povede se Spojenými státy obdobná jednání jako Mexiko. Dařilo se téměř všem sektorům, které si připisovaly zisky v širokém rozpětí 0,1 % až 1,5 %. Nejlépe na tom byli zpracovatelé komodit. Výraznější ztrátu zaznamenalo především odvětví utilit, kde hodnota akcií těchto společností klesla v průměrů o 0,6 %.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodní den převážně v kladných číslech. Jedinou výjimkou jsou čínské akciové burzy, které si odnáší ztráty do dvou desetin procenta. Ostatní trhy v regionu si připisují zisky mezi 0,1 % až 0,8 %. Nejlépe se vede thajským akciím. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který posiluje o 0,1 %, si největší zisky připisují průmyslové podniky (+0,8 %) a naopak nejhlubší ztráty zaznamenávají výrobci nezbytného zboží (-0,8 %).

Vienna Insurance Group 

Pojišťovna VIG zveřejnila výsledky hospodaření.

Pojišťovna VIG zveřejnila výsledky hospodaření, které na provozní úrovni naplnily očekávání, nicméně zisk před zdaněním a čistý zisk byl negativně ovlivněn odpisem goodwillu v Rumunsku ve výši 50,1 mil. EUR. Hrubé předepsané pojistné rostlo ve všech zemích či regionech, kde VIG působí. V rámci pojistných produktů pojišťovna zaznamenala nejvyšší nárůst v neživotním pojištění (+5,2 %). Zdravotní pojištění vzrostlo o 2 % a překvapivě růst reportovala i v životním pojištění (+0,3 %). Finanční výsledek, který vzrostl o 13,4 %, byl pozitivně ovlivněn příjmy z realizovaných investic a z prodeje realitní společnosti S Immo. Ukazatel nákladovosti (combined ratio) se zlepšil na 96,3 % z 96,9 % v polovině loňského roku. Management potvrdil výhled pro letošní nezdaněný zisk v rozmezí 450 až 470 mil. EUR a hrubé předepsané pojistné v minimální výši 9,5 mld. EUR.

Výsledky hospodaření hodnotíme neutrálně, mírně negativně ale působí odpis v Rumunsku. Celkově však nepředpokládáme, že by akcie výrazněji reagovaly na dnešní čísla.

Unipetrol

Část minoritních akcionářů petrochemického holdingu Unipetrol plánuje zažalovat polskou skupinu PKN Orlen, která tuzemskou firmu ovládá. Skupina 300 minoritářů vlastnících dohromady zhruba 1,3 % akcií Unipetrolu, které zastupuje Tomáš Hájek, nesouhlasí s cenou 380 CZK za akcii, kterou PKN drobným akcionářům nabídl v rámci odkupu jejich akcií. Dnes probíhá valná hromada Unipetrolu, kde se bude schvalovat návrh na vytěsnění zbývajících akcionářů.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

26.04.2019Technologický Nasdaq opět na novém vrcholu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
21.09.2018S\u0026P 500 a Dow Jones na historických maximech (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
03.08.2018Apple pokořil biliónovou tržní kapitalizaci (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688