Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.06.2018 13:09:10

Trumpova hrozba autům: Co může udělat Evropa?


Výhrůžka prezidenta USA Donalda Trumpa zavést cla na auta montovaná v Evropě by znamenala dramatickou eskalaci dosavadního napětí v obchodu. Evropská odpověď by ale rychle následovala. Jaká by mohla být?

Z Evropské unie se do USA vyvážejí každoročně auta za 38 miliard USD. Automobilová výroba je páteří zpracovatelského sektoru v Evropě a největší světová ekonomika je pro ni největší odbytiště.

Prezident USA Trump se se svou nejnovější hrozbou, namířenou proti autům montovaným v Evropě, přišel minulý týden v pátek na Twitteru. Pokud Evropská unie neodstraní svoje cla a obchodní překážky, hrozí autům dováženým ze starého kontinentu 20% clo, napsal.

Auta jsou velká věc. Tohle je mnohem větší problém než ocel,“ říká podle CNN David Henig, bývalý obchodní vyjednávač, který se podílel na obchodních jednáních s USA.

Analytici tvrdí, že EU bude vycházet ve sporu ze stejné strategie, jakou použila, když Trump zavedl cla na ocel a hliník z Evropy. Výsledkem bylo, že členové EU minulý týden jednomyslně zavedli odvetná cla na americké zboží v hodnotě 3 miliard USD.

Cíl Boeing?

Vzhledem k tomu, co je ve hře, by se ale Brusel také mohl pokusit uzavřít s Trumpem dohodu. Podle Heniga by se Evropané mohli pokusit snažit dostat Trumpa na nějaké lákadlo. Neví se ale, jestli Trumpova administrativa bude chtít tuto hru hrát. Podle nejvyšší evropské představitelky pro obchod padl návrh zrušit 10% cla na auta, která uplatňuje osmadvacítka, už během jednání kvůli americkým clům na kovy. Spojené státy se ale prý nechtěly angažovat.

Evropští úředníci teď možná dokončují seznam amerických produktů, které budou terčem odvetných cel. Mohly by obsahovat chemikálie, zemědělské produkty, ale také výrobky amerického leteckého a kosmického průmyslu. Podle některých analytiků by se Evropané mohli zaměřit na Boeing, protože to je největší americký jednotlivý exportér. Navíc je přímým konkurentem evropského Airbusu.

„Terčem bude kombinace ikonických amerických značek a politicky citlivých zemědělských produktů,“ tvrdí podle CNN Gregor Irwin, hlavní ekonom společnosti Global Counsel.

Chránit vlastní zájmy

Unie se podle některých názorů také pokusí omezit škody, které by případná cla mohla napáchat evropským podnikům a zákazníkům. To by ale nemuselo být jednoduché. Dodavatelské řetězce bývají rozprostřené po celém světě a navíc propojené i mezi sebou. Případná evropská cla by kromě toho mohla ublížit automobilovým gigantům jako BMW nebo Volkswagen. Ty mají v USA svoje provozy a evropská cla by se mohla dotknout i jejich vývozu do Evropy.

Evropané také pravděpodobně napadnou americká cla na auta právně. Učinily tak už v případě cel na kovy, kvůli kterým podaly stížnost ke Světové obchodní organizaci.

Nákladnost odvetných cel a hrozba dalšího vyhrocení obchodních vztahů mezi oběma hospodářskými celky by ale nakonec mohla způsobit, že Evropa se bude ve své odpovědi mírnit. „Evropská unie nebude chtít udělat nic, co by opravdu poškodilo ekonomiku a průmysl,“ uvedl Henig. „Nejlepší odpovědí by možná bylo udělat jenom něco symbolického a ne něco extra,“ tvrdí také.

Zdroj: CNN

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 19:59  Mnoho povyku pro nic (Tématické reporty) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 19:50  Qualcomm po výsledkovém reportu posiluje o 6,50 %📈 X-Trade Brokers (XTB)
Čt 18:48  Návrat hodnotových akcií a důležitost definic Patria (Patria Finance)
Čt 17:58  Zůstaneme jestřáby. A tak se i stalo (video) Jan Berka (Roklen24)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688