Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  25.04.2018 23:14:17

25. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Obchodování plné výkyvů americké akcie zakončily bez větších změn. Optimismus z čtvrtletních výsledků firem jen těsně převážil nad znepokojením z růstu dluhopisových výnosů a nákladů firem. Dolů trh táhly zejména tituly z technologického a finančního sektoru. Ze tří hlavních indexů ale nakonec vykázal pokles jen Nasdaq Composite.

Index Dow, který zahrnuje akcie třiceti předních amerických podniků, si ve středu připsal 0,25 % na 24 083,83 bodu, širší index S&P 500 stoupl o 0,18 % na 2 639,40 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite klesl o 0,05 % na 7 003,74 bodu. Index volatility VIX klesl o procento na 17,84 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA pokračoval v růstu a ustálil se na 3,03 %.

Výnosy desetiletých dluhopisů americké vlády jsou ukazatelem globálních nákladů na výpůjčky. Ve středu opět rostly, protože emise státního dluhu vzrostly kvůli výpadku výnosů souvisejícímu s daňovou reformou. "Posledních 10 let byly výnosy dluhopisů a sazby v USA obecně uměle drženy velice nízko. S jejich růstem vyvstává pro akcie jako třídu aktiv významná výzva," uvedl Jack Ablin ze společnosti Cresset Wealth.

Zatímco akcie Boeingu (+4,19 %) reagovaly na lepší než očekávaný zisk firmy, akcie Twitteru oslabily o 2,36 %, když společnost ohlásila, že očekává pokles příjmů a růst nákladů. Burzu v New Yorku poznamenaly technické problémy a obchodování s pěti tituly včetně Amazonu (+0,01 %) a Alphabetu (+0,12 %) bylo odpoledne zrušeno.

CO LETOS ZPŮSOBILO NÁRŮST AKCIOVÉ VOLATILITY?

Dolar na devizových trzích pokračuje v růstu a vystoupil na další maximum za čtyři měsíce. K růstu jeho hodnoty nadále přispívají výnosy klíčových amerických dluhopisů, zejména toho se splatností deset let. Vzhledem k setrvalému sestupu jejich ceny se výnos tohoto papíru dostal nad tři procenta, nejvýše od začátku roku 2014.

Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, vykazoval krátce před 21.45 SELČ růst o 0,46 % na 91,17 bodu. Rozdíl ve výnosech dluhopisů amerických proti dluhopisům japonským a německým se nyní vyvíjí výrazně ve prospěch dluhopisů americké vlády. Dolar vůči japonskému jenu přidával 0,47 % na 109,33 JPY, k euru pak měl k dobru 0,46 % na 1,2177 USD.

Ceny ropy se ve středu pohybovaly bez jasného směru. Vliv na tvorbu cen měla zejména zpráva o nečekaném růstu zásob suroviny v USA, po které ceny zamířily dolů. WTI ale později ztráty smazala.

SLYŠTE, SLYŠTE, MMF HOVOŘÍ

Zpráva amerického vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) ukázala, že zásoby ropy v USA se v uplynulém týdnu zvýšily o dva miliony barelů, zatímco analytici čekali pokles, a to ve stejném rozsahu. Zásoby v důležitém překladišti Cushing v Oklahomě stouply o 459 000 barelů. Vyšší byly i zásoby benzínu.

Ropa tento měsíc zdražuje kvůli geopolitickému napětí, včetně výhledu nových sankcí vůči Íránu. Růst výnosů amerických dluhopisů však pomohl k růstu hodnoty dolaru a zdražil ropu pro neamerické investory. To by mohlo případně zvýšit tlak na cenu ropy, přestože ropa a dolar se v posledních týdnech pohybují stejným směrem.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:11  Ranní shrnutí (30.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688