Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  10.04.2019 22:45:21

10. dubna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Americké akciové indexy v polovině týdne zpevnily, Fed potvrdil opatrný přístup k měnové politice Americké akcie ve středu posílily, a to především díky technologickým společnostem. Růst indexu Dow zbrzdily ztráty průmyslových firem v čele s Boeingem. Akciové trhy převážně ignorovaly zprávu o inflaci i zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky USA, které nepřineslo žádné překvapení.

Index Dow v závěru obchodování stoupl o 0,03 % na 26 157,16 bodu, širší index S&P 500 vzrostl o 0,35 % na 2 888,21 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite posílil o 0,69 % na 7 964,24 bodu. Index volatility VIX klesl o 6,86 % na 13,30 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se snížil o tři bazické body na 2,47 %. Bitcoin a ethereum shodně přidaly okolo 3 %.

Trh se nyní soustředí na výsledkové zprávy. Analytici očekávají, že zisky firem z indexu S&P 500 za první čtvrtletí klesly meziročně o zhruba 2,5 %. To by znamenalo první meziroční pokles od roku 2016.

Oznámené výsledky ve středu pomohly akciím aerolinek Delta Air Lines (+1,60 %), protože byly lepší, než čekali analytici. Firma navíc zlepšila výhled. První zprávu o zisku a tržbách od svého návratu na burzu zveřejnil v noci na středu i výrobce džínového oblečení Levi Strauss (+3,98 %) a jeho akcie reagovaly na údaje posílením.

NEZASTAVITELNÝ AKCIOVÝ BÝK

Ztrácely naopak průmyslové společnosti v čele s Boeingem (-1,11 %). Firma, která musela přerušit provoz strojů 737 MAX kvůli dvěma nehodám a snížila jejich výrobu, nově oznámila, že jí klesl v prvním čtvrtletí počet objednávek letadel.

Zápis z březnového zasedání měnového výboru centrální banky USA ukázal, že se většina bankéřů domnívá, že si ekonomické podmínky pravděpodobně vyžádají, aby Fed po zbytek roku neměnil svoji měnovou politiku. Několik guvernérů uvedlo, že by se jejich názor mohl změnit oběma směry v závislosti na aktuálním vývoji.

Spotřebitelské ceny v USA se v březnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 %. Zrychlily tak růst z únorových 0,2 % a jejich růst byl nejvyšší za 14 měsíců. Podle analytiků zpráva částečně zmírnila strach z toho, že se růst spotřebitelských cen vytratil. Stále však nezahnala obavy, že by Fed mohl snížit úroky, protože míra jádrové inflace, která nezahrnuje nestabilní ceny potravin a energií, činila jen 0,1 %, a zaostala tak za očekáváním analytiků.

Evropská centrální banka podle očekávání ponechala měnovou politiku beze změn. Prezident ECB Mario Draghi na tiskové konferenci upozornil na rizika, kterým čelí ekonomika eurozóny, a posílil tak sázky na možná další stimulační opatření, která by měla zabránit regionu sklouznout do recese.

Kurz eura a dolaru se pohyboval pouze v úzkém rozpětí v reakci na zprávy od centrálních bank. Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, klesl o 0,1 % na 96,93 bodu. Vůči euru dolar oslabil o 0,1 % na 1,1272 USD a k jenu o 0,2 % na 110,97 JPY. Kurz eura vůči jenu se snížil o 0,1 % na 125,08 JPY.

ČERNÉ LABUTĚ LETOŠNÍHO DRUHÉHO ČTVRTLETÍ

Ceny ropy výrazně rostly. Mohla za to nejnovější zpráva o výrazném poklesu zásob benzínu ve Spojených státech, která zastínila i údaje o tom, že zásoby ropy naopak vzrostly na nejvyšší úroveň za více než rok. Cenám pomohla také zpráva o prudkém snížení těžby ve Venezuele, která posiluje obavy o dostatek dodávek ropy na trhy.

Zpráva amerického vládního úřadu pro energetické informace EIA ukázala, že se zásoby ropy minulý týden zvýšily na nejvyšší úroveň od listopadu 2017, protože vzrostl dovoz. Zásoby benzínu se ale snížily o 7,7 milionu barelů, zatímco analytici čekali pokles jen o dva miliony barelů. Jejich pokles byl nejvyšší od září 2017.

Středeční zpráva Organizace zemí vyvážejících ropu ukázala, že těžba ve Venezuele se v březnu proti předchozímu měsíci snížila o téměř půl milionu barelů denně na 960 000 barelů. Mohly za to americké sankce a výpadek elektřiny. Analytici upozorňují, že nejisté jsou také další dodávky ropy z Alžírska a Libye kvůli politickým nepokojům v obou zemích.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ STŘEDEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:11  Ranní shrnutí (30.04.2024) X-Trade Brokers (XTB)
Út   7:55  Erste Group dosáhla solidních výsledků i v prvním čtvrtletí Csas.cz (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688