Radek Stolář
(Kurzy.cz)
Tiskové zprávy  |  06.04.2018 14:32:16

Současná legislativa týkající se veřejných zakázek brání inovacím

Dodavatelé chytrých a komplexních řešení raději nejdou do výběrových řízení, pokud zastupitelé obcí soutěží jen na nejnižší cenu. Shodli se na tom účastníci akce Smart region tour 2018 v Karlových Varech.

Karlovy Vary se 4. dubna staly místem setkání vedení města, zástupců Karlovarského a Ústeckého kraje a desítek starostů obcí z regionu a dodavatelů energií na akci s názvem Smart region tour 2018. Cílem bylo, aby zástupci samosprávy zjistili možnosti zavádění chytrých řešení při využívání energií. Obce mohou díky nim ušetřit až 50 % nákladů na osvětlení a až 30 % nákladů na topení v budovách úřadů, ve školkách a školách a dalších objektech.

Účastníci akce v Krajském úřadu Karlovarského kraje se shodli na tom, že překážkou rychlejšího zavádění chytrých technologií v obcích je současná legislativa, která nahrává výběrovým řízením na nejnižší cenu a omezuje technologické inovace.

V praxi výběrové řízení vypadá tak, že zastupitelstvo soutěží dodavatele řešení převážně na nejnižší cenu, aniž obec přihlíží k nejefektivnějšímu a dlouhodobému řešení. Zatímco v soukromém sektoru si firma vybere vhodného dodavatele pro chytré řešení a ladí s ním podmínky, a to včetně ceny, kvality, servisu či záruk, samospráva se při výběrovém řízení zaměřuje na cenu, které přizpůsobuje celkový koncept.

Mnohé firmy však nechtějí jít do výběrových řízení, protože mnohdy není jasné, zda jejich návrhy a projektovou dokumentaci nepřebere vítězný nejlevnější dodavatel. “Žádná firma nebude vymýšlet efektivní a komplexní řešení proto, aby ho za nižší cenu převzala a realizovala konkurence,” uvedl při diskusi Aleš Pospíšil, manažer vnějších vztahů společnosti Centropol. Důsledkem zmíněného přístupu samospráv je nekomplexnost, což vede k poptávání jen dílčích projektů, chytré lavičky, chytré koše aj.

Jak upozornil zástupce Centropolu, který je mezi dodavateli elektřiny a plynu v získávání veřejných zakázek v ČR druhým nejúspěšnějším, orientace na nejnižší cenu může být pro obce riziková. Někteří dodavatelé energií balancují na hraně existence, proto “podstřelují” cenu. V řadě případů jim ani tato taktika nepomáhá předejít krachu. V roce 2016 ukončilo činnost 13 dodavatelů energie, počátkem roku 2018 to byla další společnost.

„Obcím nabízíme win-win řešení, tedy komplexní a dlouhodobě efektivní,“ uvedl při diskusi Aleš Pospíšil. Tento významný dodavatel elektřiny a plynu v ČR poskytne obcím nezbytný energetický management, který vede k optimálnímu nákupu energií, výběru a administraci dotačních titulů na klíč. Pokud obec využívá alternativní zdroje, vyhodnotí její výkon.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Tiskové zprávy:

30.01.2024  Sodexo Benefity jsou nyní Pluxee Pluxee Česká republika (Pluxee ČR)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688