Akcie v ČR  |  20.05.2002 12:08:28

Týdenní vývoj indexů byl po delší době pozitivní.

BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Pondělí 20. května 2002

Spojené státy



Výsledky průzkumu spotřebitelské důvěry za květen vyhnaly ceny akcií výše, týdenní vývoj indexů byl po delší době pozitivní.

Spojené státy

Zpevněním zakončily akciové indexy první růstový týden po třech ztrátových. Na zvýšení optimismu investorů se před dvěma volnými víkendovými dny podílely jak výsledky počítačové firmy Dell a některé příznivé prognózy polovodičových firem, tak zejména překvapivý vývoj ekonomických indikátorů.

Významnou měrou se na růstu cen akcií podepsal index spotřebitelské důvěry, jenž předznamenává budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Podle předběžných květnových výsledků průzkumu Michiganské Univerzity dosáhl tento index hodnoty 96,0 bodu a předčil tak očekávání trhu, který předpokládal pokles na hodnotu 92,7 bodu. V dubnu hodnota indexu činila 93,0 bodu.

Akcie firmy Dell Computer /DELL/ si během pátečního obchodování připsaly 0,36 % a uzavřely na ceně 27,95 USD. Toto posílení bylo dáno zejména hospodářskými výsledky za 1Q, které byly lepší než se očekávalo, a následným hodnocením analytiků. Management Dellu rovněž na 2Q předpokládá příjmy 8,2 mld USD, což je o 8 % více než se předpokládalo, a EPS 0,18 místo 0,16 USD. Dell v uplynulém kvartále profitoval ze snížení cen komponent a na zisku tržního podílu. Společnost Robertson Stephens ohodnotila akcie DELL jako „buy“ s cílovou cenou 35 USD na základě zvýšené poptávky v sektorech školství a státní správy. Podle RS také došlo ke stabilizaci poptávky komerčního sektoru.

Softwarová firma Autodesk /ADSK/ oznámila své výsledky za 1Q, tj. příjmy 229 mil. USD a EPS 0,16 USD oproti odhadovaným 243 mil. USD resp. 0,15 USD podle průzkumů Thomson Financial/First Call. ADSK současně varoval před snížením odhadu EPS pro 2Q na 0,08-0,13 USD, přičemž původní předpoklad byl 0,17 USD. Navzdory tomu analytici firmy AG Edwards zvýšili hodnocení titulu z „buy“ na „strong buy“ s cílovou cenou 20 USD, jelikož věří, že ADSK dosáhne pro rok 2002 příjmů v objemu 950 mil. USD. Goldman Sachs ohledně předpokládaných výsledků za rok 2002 zastává konzervativnější názor a doporučení na akcie ADSK snížil. Obává se také možných implikací odchodu finančního ředitele, který byl na této pozici 5 let. GS nicméně věří v dobré postavení ADSK na trhu, z čehož bude profitovat při oživení trhu. Investiční společnost Merrill Lynch zastává podobný názor jako GS a titul downgradovala ze „strong buy“ na „neutral“. Akcie ADSK klesly během pátečního obchodování o 7,82 % na 14,38 USD.

Podle investiční firmy Thomas Wiesel Partners je nový šéf společnosti AOL Time Warner /AOL/ schopný zvýšit důvěru investorů ve firmu. Tento úkol není jednoduchý, podíváme-li se na historický vývoj akcií AOL. Podle předpokladů analytiků Thomas WP ovšem trh zareagoval pozitivně a akcie AOL si během pátečního obchodování připsaly 5,71 % a uzavřely na 19,98 USD.

Po setkání s managementem firmy Microsoft /MSFT/ je investiční společnost Goldman Sachs pozitivní ohledně hospodářských předpokladů pro 4Q a rok 2002. Podle GS se MSFT opět podařilo vytušit potřeby PC trhu a díky snížení cen Xbox konzolí má větší šanci na dosažení hospodářských předpokladů. Akcie MSFT si během pátečního obchodování připsaly 0,52 % a uzavřely na 53,03 USD za akcii.

Česká republika

Akcie Unipetrolu během pátečního obchodování posílily o 8,49 % na 34,5 na základě spekulací o odstoupení Agrofertu od privatizace. Unipetrol se v nelibosti analytiků ocitl během prosince, kdy vláda rozhodla o jeho prodeji firmě Agrofert za zhruba 11 mld . Neprůhlednost Agrofertu i celé transakce tlačila cenu akcií Unipetrolu dolů, a to až na polovinu privatizační ceny, která byla stanovena na 101,4 za akcii. Odstoupení Agrofertu by znamenalo určitou možnost získání vhodnějšího partnera pro Unipetrol. Stále se však jedná o reakci na nepodloženou zprávu, proto je možné jen spekulovat o dalším pohybu akcií.

Podle ministra dopravy a spojů Jaromíra Schilinga se tato vláda již nebude privatizací Českého Telecomu zabývat. Vláda koncem dubna odmítla prodat podíl v Českém Telecomu konsorciu, které vedla Deutsche Bank, a to proti návrhu privatizačního poradce. Akcie Českého Telecomu mírně posílily o 0,84 % na uzavírací cenu 336 za akcii.

Česká spořitelna v souladu se svou dlouhodobou tendencí směrovat své klienty na elektronické bankovnictví zkrátí od června pracovní dobu na svých pobočkách. ČS toto opatření vysvětluje zkvalitněním služeb, jelikož tak bude možné soustředit více zaměstnanců na zrychlení služeb ve špičce. Ve stejném období také začne výměna anonymních vkladních knížek, přičemž se očekává velký počet klientů, kteří tuto záležitost ponechají na poslední chvíli. Tím se prověří operativnost ČS.

Podrobný přehled investičního zpravodajství

Ing. Patrik Műller

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)
Út   9:58  Erste Group: Čísla nad odhady, výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688