Daniel Kozel (Komerční banka)
Úrokové sazby  |  14.03.2002 10:02:07

Úrokové sazby a dluhopisy: Ve středu delší MM stagnovaly a IRS úrokové sazby nepatrně stouply. Ceny státních dluhopisů..

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 14.3.2002

      CZK

       Ve středu delší MM stagnovaly a IRS úrokové sazby nepatrně stouply.

      

       Ceny státních dluhopisů klesly. Cena GB 6.95/16 klesla na 112,55 a vynáší 5,634% (+4,3bp). Cena státního dluhopisu GB 6,55/11 klesla na 107,60 a na bidu vynáší 5,532% (+7,1bp). Na krátkém konci výnosové křivky klesla GB 6,05/04 na 103,10 při výnosu 4,686% (-7,6bp).

      

       Včera ráno zveřejněná průmyslová výroba příjemně překvapila, když v lednu stoupla o 2,6%. Ne však nás, kteří jsme předpokládali její poměrně strmý pokles. Nemilé překvapení nám totiž přichystal ČSÚ, který revidoval váhy jednotlivých odvětví. Zvýšil váhy dynamických odvětví a naopak snížil důležitost těch odvětví, které dlouhodobě zaostávají. Při použití starých vah by průmyslová výroba klesla o -0,4%. Většina trhu (která o této změně samozřejmě nevěděla) tak ve skutečnosti odhadovala optimističtější čísla než skutečnost. Tento fakt však byl trhem (pochopitelně) ignorován. I tak je nutno říct, že vzhledem k nerevidování lednového (podle nás nerealisticky vysokého) čísla +7%, lze považovat dynamiku průmyslu za velmi slušnou.

      

       Výnosy dopoledne stouply, ale nikdo se nedozví do jaké míry byl tento pohyb způsoben dobrou průmyslovou výrobou nebo eurovými sazbami rostoucími nad úterní úrovně. Držíme si názor, že nejdůležitější determinantou pohybu českých benchmarků je v dnešních dnech sentiment v Evropě a historicky nízké spready k euro výnosové křivce. Doporučujeme proto pečlivě sledovat vývoj v Evropě i USA.

      

       Aukce 7mld. GB 5,7/06 proběhla úspěšně a poptávka dosáhla velmi vysokých 20mld. . Potvrdila se obecná pravda, že v ČR je dostatek volných zdrojů. Z údajů o celkové poptávce však nelze činit silné závěry. Technika aukce umožňuje bidovat i za nerealisticky vysoké výnosy.

      

       Důležitým mezníkem včerejšího odpoledního obchodování bylo zveřejnění maloobchodních tržeb v USA. Číslo vyšlo podstatně slabší než tržní očekávaní, nicméně reakce jak Treasuries tak Bundů (a CZK GB) byla značně vlažná. Jsme v údobí, kdy výnosy rostou a jednotlivé protichůdné data tento trend nezvrátí. Doporučujeme obezřetnost při budování dlouhých pozic na delším konci korunové křivky.

       EUR

       Delší eurové MM téměř stagnovaly. IRS sazby ve středu stagnovaly.

      

       Ceny dluhopisů prakticky stagnovaly. Cena 2Y Schatzu stagnovala na 99,05 při výnosu na offeru 4,0069% (+0,8bp). Výnos 5-letého Bundu byl v závěru 4,793% proti 4,787% předešlý obchodní den (+0,6bp). Cena německého desetiletého Bundu klesla na 98,58 při výnosu 5,186% (+1,9bp). Červnová future na 10Y Bund klesla na 105,22 (-9bp).

      

       Eurové výnosy včera během dne rostly ovlivněny nervozitou z aukce 2Y v objemu 7mld a především z očekávání silných amerických retail sales. Přestože aukce dopadla dobře, poskytla Bundům jen malou podporu. Trh dluhopisů totiž poškodily komentáře německého ministra financí, který předpokládá akceleraci růstu německé ekonomiky na 2,5-3% na konci tohoto roku. Přestože vyslovené myšlenky nepatří mezi nové informace, jistota a samozřejmost s kterou jsou vyslovovány mají váhu.

      

       Odpoledne však Bundy výrazně korigovaly své ztráty po zveřejnění nižších maloobchodních tržeb v USA. Trh dnes ráno otevřel výše ovlivněn nočním opatrností projevu A. Greespana. Během dnešního rána bude zveřejněna průmyslová produkce ve Francii a Itálii. Během příštích dní nepředpokládáme další růst výnosů.

       USD

       Delší dolarové MM sazby klesly o 2-3bp. IRS sazby klesly o 10-4bp podle splatnosti.

      

       Ceny Treasuries včera posílily. Cena 2Y-benchmarku stoupla o 6/32 na 99 6/32 a vynáší 3,45% (-8). Cena 5Y Treasuries přidala 8/32 na 95 12/32 při výnosu 4,60% (-7bp). Cena UST-10Y stoupla 8/32 na 96 29/32 při výnosu 5,28% (-3bp).

      

       Klesající akcie, nižší maloobchodní tržby a především opatrné Greespanovy komentáře poskytly Treasuries během včerejška výraznou podporu a dluhopisy skončily podstatně výše. Reakce trhu na nižší maloobchodní tržby, které dosáhly 0,3% oproti očekávaným 1% byla zřetelně viditelná, nicméně nijak agresivní. Treasuries stouply s tím, jak tradeři zavírali svém spekulativní krátké pozice.

      

       Výrazným impulsem včerejšího obchodování se staly spíše opatrné Greespanovy poznámky. ….hybný moment ekonomiky bude pouze krátkodobý, pokud vzestupy konečné poptávky nepodpoří růst, poté co se vytratí pozitivní dopady doplňování rekordně nízkých zásob“. FED se zjevně bojí toho, že po několika měsících rychlého růstu hnaného doplňováním skladů by ekonomika mohla opět upadnout do stagnace. Tento vývoj nepředpokládáme, i když ve Q2 k jisté korekci dojít může. Během dneška budou zveřejněny lednové zásoby. Trh předpokládá pokles -0,4%.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Úrokové sazby:

23.04.2024  Makro: Holub pro postupné snižování sazeb ČNB Research (J&T BANKA)
23.04.2024  T. Holub preferuje snížení sazeb o 50bps ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
23.04.2024  MNB srazí sazby o dalších 50 bazických bodů ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688