ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Komodity  |  20.02.2002 17:45:21

Drahé kovy, 20.2.2002

 

Těžba zlata v Rusku by letos měla dosáhnout 170 t. Díky zrušení exportního cla ve výši 5% se očekává, že většina vytěženého zlata bude vyvezena. Tento export by mohl dosáhnout až 100 t a mohl by přispět k stabilizaci ceny kovu na nižší úrovni. Exportní licenci na vývoz zlata získávají v Rusku zpravidla banky.

Akcie jihoafrických zlatých dolů se stávají pro investory zajímavé a samotné společnosti jsou kandidáty na převzetí konkurenčními firmami. Jihoafrické společnosti nyní dosahují vysokých zisků a to díky rostoucí ceně zlata a poklesu kurzu jihoafrického randu. V loňském roce poklesla hodnota randu vůči USD o 37% a v místní měně se tím těžebním společnostem zvýšily zisky. Dvě největší společnosti AngloGold a GoldFields oznámily, že se jim v posledním čtvrtletí proti čtvrtletí třetímu zvýšil zisk o 300%. Zmíněný trend převzetí již zažila AngloGold, kde je nyní majoritním vlastníkem kanadská BarrickGold.

Indická poptávka po zlatě klesla v posledním loňském čtvrtletí na 185,1 t, když o rok dříve to bylo 229,6 t. Pokles indické poptávky přispěl k celosvětovému snížení spotřeby zlata. Ta klesla v posledním kvartále na 876,9 t z předloňských rekordních 896,7 t.

Podle World Gold Council se ve čtvrtém kvartále 2001 zvýšila celosvětová poptávka po zlatě jako investici zhruba o 8% na 110 t. Jen Japonci koupili pro tento účel 21,5 t kovu, to je o polovinu více než rok předtím. V USA se pak zvýšila poptávka dokonce o 70%. Také celková poptávka po zlatě byla překvapivě silná. Přes oslabení ekonomiky klesla poptávka po zlatě za celý loňský rok jen o 2% na 3235 t. Z tohoto množství odebrali zlatníci 2840 t, pro tezaurační účely se použilo kolem 395 t.

Západní těžařské společnosti předpokládají, že letos zvýší těžbu zlata o 2,2% na 66,6 mil.oz. Je to první plánované zvýšení po třech letech, během nichž doly snižovaly své náklady. Současné průměrné náklady na získání jedné unce zlata se pohybují na úrovni 250 USD, zmíněné snížení nákladů bylo v rozsahu 20-30 USD/oz.

Pohyb ceny zlata byl zatím ovlivňován především spekulativními nákupy. Po dosažení hranice 300 USD/oz začaly převládat prodeje a cena se vrátila pod hranici 295 USD. Růst nad hranici 300 USD je zatím málo pravděpodobný, pro nejbližší dobu by se cena mohla pohybovat v pásmu 285-300 USD/oz.

Ruský předseda vlády M.Kasjanov podepsal exportní licence na letošní rok pro vývoz kovů platinové skupiny. Podrobnosti zatím nebyly zveřejněny. Licence by však měla být určena pro Správu drahých kovů Gokhran, pro Ruskou národní banku a pro společnosti Amur a Karyakgeoldobycha, které tyto kovy těží. Vlastní export se provádí přes podnik zahraničního obchodu Almazyuvelirexport. Norilsk Nickel, jako největší producent těchto kovů, má desetiletou licenci na export palladia a pětiletou na vývoz platiny.

Jihoafrická společnost Anglo American Platinum, která je největším světovým dodavatelem platiny, plánuje zvýšit letošní těžbu o 11%. Vytěženo by mělo být 2,35 mil.uncí platiny, když v roce 2001 to bylo 2,1 mil.oz. Protože většinu nákladů platí společnost v randech, roste jí s poklesem kurzu měny i zisk. Příjem v randech tak kompenzuje i pokles ceny platiny na světových trzích. Kromě platiny těží společnost také palladium, kterého vloni dodala na trh 1,05 mil.oz. Společnost připravuje velké investice, které umožní do roku 2006 zvýšit těžbu platiny na 3,5 mil.oz.

Prospektorská činnost jihoafrické Gold Fields a domácí Outokumpu Oyj ukázala, že ve Finsku jsou velké zásoby platiny a palladia. Jejich množství již dokonce dostačuje i k otevření dolu na tyto kovy. Pokud se projekt uskuteční, byl by to první důl na kovy platinové skupiny v Evropě mimo Rusko. Zásoby kovů jsou odhadovány na 11 mil.oz, dvě třetiny z toho jsou zásoby palladia.

Ruský Norilsk Nickel by si rád půjčil 30 mil.USD od německé Commerzbank na financování exportu. Úvěr by to měl být roční.

Cena jak platiny tak i palladia se v poslední době příliš nemění. Přitom dodávky z Ruska se uskutečňují zatím pouze na základě dlouhodobých kontraktů s Norilsk Nickel, která do včerejška jako jediná měla příslušné obě licence. Přestože od podpisu licence pro další exportéry do fyzické realizace určitě uplyne nějaký čas, nepředpokládáme pohyb ceny směrem vzhůru. Ta by zatím měla stagnovat, popř. v očekávání dodávek mírně klesat.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.04.2002Drahé kovy, 24.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.04.2002Drahé kovy, 17.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.04.2002Drahé kovy, 10.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.03.2002Drahé kovy, 27.3.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688