ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Komodity  |  27.03.2002 16:30:54

Drahé kovy, 27.3.2002

Drahé kovy - 27.3.2002

 

Rusko oznámilo, že geologové našli zlato na ostrově Urup, který je součástí Kurilských ostrovů. Bližší podrobnosti zatím nebyly oznámeny. Zásoby zlata jsou předběžně odhadovány na 45 až 100 t, další nálezy ale nejsou vyloučeny. Ostrov Urup je však jedním z těch, které by rádo získalo zpět Japonsko.

Indická centrální banka požaduje, aby vláda regulovala dovoz zlata prostřednictvím pověřených bank a finančních institucí. Dosud totiž mohou Indové dovážet určité množství zlata bezcelně. Díky velké migraci tak nebylo možné získat žádnou informaci o původu dovezeného zlata ani o jeho případném pozdějším prodeji.

Švýcarská národní banka prodala v období mezi 10.3. a 20.3. dalších 9,4 t zlata. Tím celkový objem prodaného zlata dosáhl 479,9 t zlata.

Dovoz zlata do Japonska dosáhl v únoru letošního roku 19,7 t kovu. Proti únoru 2001 je to nárůst o 662%.

Prezident německé Bundesbank E.Welteke potvrdil, že zatím nebude Bundesbank v nejbližší době snižovat své zlaté rezervy. Dohoda, které se Bundesbank neúčastní, o prodeji zlata z rezerv centrálních bank končí v září 2004. Do té doby se Bundesbank rozhodne, jak bude dále postupovat, zda náhodou také část zásob neprodá.

Díky aktivitám japonských investorů opět rostly minulý týden futures na zlato. Japonci bylo zlato znovu použito jako náhrada za klesající akciový trh. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku se již z téhož důvodu zvýšila poptávka po zlatě v Japonsku o 54%. Volný den ve čtvrtek 21.3. a uzavření japonských burz snížilo zájem, po návratu z volného dne pak Japonci vybírali zisk a překvapivě prodávali. Nový týden ale opět převládly nákupy a cena se přiblížila hranici 300 USD/oz.

Pohyb ceny zlata nyní závisí na chování japonských investorů, obavy o hospodářský vývoj v zemi zvýší poptávku a cena se pak přiblíží hranici 300 USD/oz.

 

Norilsk Nickel jedná s firmou Ford o zpětném nákupu palladia. Ford nakoupil začátkem minulého roku velké množství palladia za vysokou cenu v očekávání jejího dalšího růstu. Pokles ceny tohoto kovu automobilku silně postihl, ztráta z rozdílu ceny palladia ke konci loňského roku se blížila 1 mld.USD. Zpětným odkupem chce Norilsk Nickel zvýšit poptávku po kovech platinové skupiny pro průmyslové účely.

Samotný Norilsk Nickel se připravuje k prodeji palladia na spotovém trhu nejdříve od května. Do té doby by měly být uzavřeny dlouhodobé kontrakty s odběrateli. Ze spotového trhu se Norilsk stáhl v srpnu minulého roku díky propadu cen. Prodej za spotové ceny by ale měl být objemem menší, firma preferuje dlouhodobé kontrakty za pevně stanovené ceny. Dosud byly uzavřeny kontrakty s asijskými odběrateli, nyní se jedná s partnery v USA.

V letošním roce mají podle zástupce vládní agentury Gokhran šanci získat exportní licenci na vývoz kovů platinové skupiny i malí producenti a obchodní banky. Ti dosud mohli vyvážet pouze prostřednictvím exportní agentury.

Platina ani palladium se minulý týden netěšily zájmu, na trhu mírně převládaly prodeje. Pokles zvláště u palladia se očekává v okamžiku, kdy Rusko začne s prodejem na spotovém trhu. Do té doby je však pravděpodobná stagnace.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

24.04.2002Drahé kovy, 24.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
19.04.2002Drahé kovy, 17.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
10.04.2002Drahé kovy, 10.4.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
28.03.2002Vyspělé trhy, 27.3.2002 (28.3.2002) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
27.03.2002Káva, 27.3.2002 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688