Daniel Kozel (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  08.02.2002 17:02:02

Akcie: Pražskou burzu postihla v tomto týdnu korekce. Index PX-D se propadl o 5,3% na 1074,4 bodu a to..

Týdenní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 8.2.2002

      Pražskou burzu postihla v tomto týdnu korekce. Index PX-D se propadl o 5,3% na 1074,4 bodu a to hlavně díky výprodeji akcií Českého Telecomu. Index PX-D tak výrazně zkorigoval svoje přírůstky od začátku roku na pouze 0,8%. Český Telecom, který nejvíce propadl ve středu, za tento týden poklesl o 12,1% na 319,6. Výrazně ztrácelo i trio akcií Unipetrol, Komerční banka a ČEZ. Unipetrol se propadl o 7,1% na 37,9. Tento pokles však nebyl podpořen žádnými informacemi. Stejný případ byly i akcie ČEZu, které poklesly o 4,3%. Komerční banka oslabila o 4,4% a dostala se pod hranici 1200 za akcii. Komerční banka zkorigovala svoje zisky, které nastřádala během ledna. Proti trhu se pohybovaly defensivně laděné akcie České spořitelny a Philip Morris ČR a také České radiokomunikace. Philip Morris ČR mírně poklesl o 0,5%, Česká spořitelna vzrostla o 1,5%. České radiokomunikace zaznamenaly v tomto týdnu největší přírůstky, když vzrostly o 4,6% na 411,1.

       Příští týden bude opět velice chudý na podstatné domácí informace. Unipetrol v úterý oznámí předběžné výsledky za rok 2001 za mateřskou společnost, Tyto údaje však bude trh ignorovat. Důležitější jsou výsledky nejvýznamnějších dceřinných společností, které oznámí Unipetrol až v následujícím týdnu. Významnější událostí týkající se Unipetrolu bude podpis kupní smlouvy mezi FNM a Agrofertem, který se uskuteční také v úterý. Bezprostředně po tomto aktu zahájí Úřad na ochranu hospodářské soutěže zkoumat, zda celé transakce neporušuje antimonopolní zákony. Významný bude tety opět vývoj na okolních trzích. Očekáváme volatilní trh, který bude hledat svůj další směr.

       Sedm investorů, které privatizační komise vybrala, aby dále pokračovali v privatizaci Českého Telecomu začalo v tomto týdnu due diligence ve společnosti.

       Česká spořitelna oznámila nekonsolidované výsledky hospodaření podle CAS. Banka zaznamenala pozitivní vývoj ve všech významných položkách. Čisté úrokové výnosy vzrostly o 21% na 22,9mld a poplatky a provize vykázaly růst o 29% na 6,1mld. Nekonsolidovaný provozní zisk dosáhl 8,2mld, což je nárůst o 32%. Jako důsledek vyšší provozní výkonnosti, stabilní tvorby rezerv a nižších mimořádných nákladů výrazně narostl zisk před zdaněním z 300m na 4,3mld. Nicméně, čistý zisk zaznamenal pokles o 38% na 3,0mld. Tento pokles je způsoben účetní operací, jelikož Česká spořitelna v roce 2000 zaúčtovala odloženou daň ve výši 4,5mld. Přestože výsledky České spořitelny potvrzují pozitivní obrat v hospodaření banky, neočekáváme výraznější dopad na její akcie. Trh více sleduje výsledky banky podle mezinárodního účetnictví, která bude banka prezentovat 22. března.

       Parlament včera schválil novelu bankovního zákona, který ruší vkladní knížky. Nový zákon také snižuje roční poplatek do fondu pojištění vkladů z 0,3% na 0,1%. Banky by tak mohly ušetřit až 2,2mld. Nižší poplatek pojištění vkladů je pro banky pozitivní obecně. Zrušení vkladních knížek může mít negativní dopad na Českou spořitelnu. Banka bude muset odvádět z těchto prostředků pojištění.

       Podle informací z tisku jednají ministerstva financí a průmyslu se zájemci o privatizaci ČEZu. Údajně se již setkali se zástupci společností Enel, EdF, RWE a Iberdrola. Výsledky ani obsah jednání není znám, ale podle našeho názoru se ministerstva snaží zmapovat zájem investorů, aby mohla připravit návrh dalšího postupu v privatizaci ČEZu. Tento návrh musí být připraven do konce února.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688