Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  03.05.2014 09:24:26

M. Mobius: Dědictví „výdajové horečky“ v Brazílii (2)

Brazílie zažívala v uplynulých letech opravdovou „výdajovou horečku“, která bohužel nevedla k žádnému smysluplnému ekonomickému růstu a dnes tak má spíše negativní následky.

Bytové programy pro nízkopříjmové skupiny obyvatel

Když jsem jel po silnici podél pláže Ipamema, nemohl jsem si nevšimnout slumu táhnoucího se po úbočí hor. Otočil jsem se k mému řidiči a řekl mu, že tito lidé mají úžasný výhled a je velká ostuda, že nejsou legitimními majiteli svých obydlí. Pokud by tito lidé měli vlastní půdu, jejich životy by se mohly v mnohém zlepšit. Byl jsem potěšen, když mi řidič odpověděl, že již existuje vládní program, který počítá s přidělením vlastnického práva k těmto nemovitostem jejich obyvatelům a že tuto oblast tedy čeká obrat k lepšímu.

Několik zpráv z místních novin dokonce naznačuje, že více jak 10 000, resp. 23 % obydlí ve slumu v okolí Rio de Janeira je již v procesu přidělení oficiálního vlastnického práva. Tento proces je však komplikovaný a nějakou dobu se tak potáhne. V Riu všeobecně ceny nemovitosti rostly raketovým tempem, kdy v uplynulých třech letech došlo k jejich zdvojnásobení. Listy vlastnictví tak nejenže prokazují právo na tento majetek, ale také umožňují jeho odprodej.

Další dobrou zprávou pro obyvatele slumu je řešení kriminality, jejíž míra postupně klesá. Policie zde již zřídila několik stanic a již zde tak není přítomna pouze v případě zátahu na dealery drog či zbraní.

Slumu okolo Rio de Janeira se týká i program „Můj dům, můj život“, ohlášený v roce 2009. Jeho cílem není nic menšího, než zajistit bydlení pro miliony nízkopříjmových rodin. Odhaduje se, že v tuto chvíli zde žije v nedůstojných podmínkách až 7 milionů rodin. První fáze, která počítala s výstavbou 1 milionu domovů do roku 2016, byla již dokončena a v tuto chvíli je v běhu fáze, která počítá s dalšími investicemi do bydlení v řádu desítek miliard dolarů. Vládní banka Caixa Economica Federal, přímo kontrolovaná Ministerstvem financí, pak poskytuje nízko úročené půjčky právě za účelem získání vlastnického práva k půdě. Velká část těchto půjček pak putuje právě do slumu v okolí Rio de Janeira.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius

 

Tento program rovněž zahrnuje řadu firem ze soukromého sektoru, které pracují na tom, aby byly naplněny bytové požadavky země. Potkali jsme se s manažery jedné společnosti, která působí ve všech fázích vývoje nízkonákladového bydlení (tj. nákup pozemků, výstavba, prodej). Ve všech městech, ve kterých působí, nabízí tato firma nízkopříjmovým skupinám dva typy bydlení. Prvním je jednotka o rozměrech 40  - 50 metrů čtverečných užitné plochy s cenou od 900 000 – 1 000 000 . Druhým typem bydlení je jednotka o výměře 42 – 70 metrů čtverečných užitné plochy s cenou pohybující se od 620 000 do 1 243 000 . Poptávka je obrovská a management firmy věří, že trh stále není ani zdaleka nasycen.

Další developer, kterého jsme navštívili, byl činný v celé řadě projektů, zaměřených většinou na vyšší střední třídu a vysoko příjmovou skupinu obyvatel. I tomuto developerovi se dařilo poměrně dobře a cítili jsme nadšení ze současné expanze bytových projektů v Brazílii.

Samozřejmě, nákupy nemovitostí typicky vyžadují peníze. V Brazílii již existují obavy, že by se růst úrokových sazeb hypoték, zejména těch poskytovaných státními bankami, mohl stát pro rodiny velkou zátěží.

Zadlužení brazilských domácností se aktuálně pohybuje 40 % nad jejich příjmy, kdy hypotéky představují dvě třetiny tohoto dluhu.

Jako investoři, kteří v Brazílii investují, sledujeme dlouhodobé vyhlídky země a soustředíme se více na spotřebitelský příběh, než na ten politický. Věříme, že mnoho na spotřebu orientovaných společností by i nadále vykazovat solidní výsledky a stavebnictví je jen jeden případ.

Ano, jsme si vědomi výzev, jimž Brazílie čelí, včetně rizika recese, která by ještě více stlačila spotřebitelské i kapitálové výdaje. Pokud vláda Brazílie zvýší v době zranitelné ekonomiky a napjaté sociální situace daně, mohlo by to znamenat další nápor na ekonomický růst.

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved.

Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse,http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/04/10/economic-cost-brazils-spending-spree/ 

Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 17:29  Naučili se už Češi investovat – seriál ČSNF - 1. díl Lukáš Hrma (ČSNF SICAV, a.s.)
Út 16:48  Akciové trhy: Pražská burza v dubnu rostla, většina ostatních oslabila - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 16:45  Ethereum pod úrovní 3000 USD X-Trade Brokers (XTB)
Út 16:29  Česká ekonomika se přibližuje předpandemické úrovni (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

13.03.2015ČR - maloobchod v lednu rostl o 2% m/m a o 6,6% r/r Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
10.09.2014M. Mobius: Bankovnictví v BRICS Research (Penizenavic.cz)
31.08.2014M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688