Research (Penizenavic.cz)
Investice  |  10.09.2014 09:47:44

M. Mobius: Bankovnictví v BRICS

V červenci se v brazilském městě Fortaleza setkali vedoucí představitelé pěti zemí emerging markets známých jako BRICS (Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jižní Afrika) a oznámili založení Nové rozvojové banky (NDB). Zajímavé a podstatné je to, že se vše událo v době 70. výročí od konání Brettonwoodské konference, kde byla založena Světová banka (SB) a Mezinárodní měnový fond (MMF). Nově vzniklá banka BRICS by měla poskytovat podobný způsob financování jako výše zmíněné dvě instituce.

Počáteční základní kapitál banky je ve výši 50 mld. USD a jejím účelem bude financování projektů infrastruktury a udržitelného rozvoje. Zároveň země složí 100 mld. USD na vytvoření společného rezervního fondu (CRA), jehož smyslem bude poskytovat pomoc členským zemím v případě finančních problémů. Zástupci se vyjádřili, že by mohl začít poskytovat první půjčky už v roce 2016.

Teoreticky by měla být NDB pro globální ekonomiku prospěšná, ale je třeba si počkat na to, jak vše bude vypadat v praxi. Spojené státy a Evropa více méně ovládají Měnový fond a Světovou banku a rozvojové země již delší dobu vyjadřovaly své znepokojení nad jejich nedostatečným zastoupením (včetně volebních práv) v těchto institucích. I když je NDB mnohem menší než MMF nebo SB ve svých počátcích, mohla by se stát nástrojem reprezentace rozvojových zemí. Pravdou také je, že velké země ve světě mají obavy z dominantního postavení amerického dolaru jako rezervní měny a měny, ve které se uskutečňuje většina světového obchodu. Tato dominance staví Spojené státy do silné strategické pozice zejména v oblasti sankcí, jak v poslední době vychází najevo při Ukrajinsko-Ruském konfliktu.

Myslím si, že prvotní dopad této nové rozvojové banky na emerging markets bude v tom, že jim poskytne nový zdroj financování projektů infrastruktury, které by jinak nemohly uskutečnit. Ve výhledu, tak jak se banka nejspíše vyvine v clearingové centrum pro obchodování v jiných měnách než je USD, nastane nejspíše tlak na jiné oceňování měn pro obchodování na emerging markets. Důsledkem toho budou muset obchodníci a investoři pro tyto měny pravděpodobně přehodnotit své rizikové modely.

Pokud se zemím BRIC podaří vystupovat společně, může se tato skupina a její nová banka stát velmi silnou na to, aby mohla výrazně měnit globální finanční prostředí. Otázkou však je, zda se jim to povede.

Kapitál banky bude složen z příspěvků pěti účastnických zemí, a protože je velikost jejich ekonomik různá, mohou být některé z nich v určitou dobu více anebo méně dominantní. Podstatné je to, že bohatší země budou mít pravděpodobně převahu a skutečnost, že Čína drží největší měnové rezervy na světě, vidím jako rozhodující faktor. Zároveň Čína přispěje největším vkladem do CRA - ve výši 41 mld. USD. Není proto překvapením, že centrála banky bude v Šanghaji. Ve srovnání s globálním bankovním systémem je start této nové banky malý, ale přesto budeme sledovat její další vývoj.

Mohou tyto velmi rozdílné ekonomiky táhnout za jeden provaz a dosáhnout tímto úsilím dlouhotrvajícího úspěchu? To je dobrá otázka. Členské země jsou různé a mají odlišnou historii i kulturu. Protože je Čína nejbohatší z nich, zajisté vyvstane obava, že převezme vůdčí roli. Na počátku bude mít spolu s Indií – první prezident banky bude Ind – největší slovo a tudíž i šanci nejvíce získat z jejích úspěchů. Posléze by se významnějšími mohlo stát Rusko a Brazílie – předseda Rady guvernérů bude z Ruska a předseda Rady ředitelů z Brazílie. Regionální centrum NDB pro Afriku bude zřízeno v souladu s deklarací ze šestého summitu BRICS v Jižní Africe současně s hlavním ředitelstvím v Šanghaji. Jižní Afrika má nejlepší infrastrukturu z celého kontinentu a má potenciál jej pozvednout na zcela novou úroveň rozvití.

K tomu, aby mohl celý projekt úspěšně fungovat je stále ještě potřeba některé věci dořešit. Předně jaká bude hlavní měna a jaké cíle budou banky sledovat při zapůjčování prostředků. Zkrátka si budeme muset počkat, než se ukáže, jestli to všechno byl dobrý nápad nebo ne. Jestli se BRICS dokáží postarat o dobré fungování NDB, mohou mnohé další emerging markets sklízet ovoce z tohoto ambiciózního projektu.

Věřím, že pokud budou do emerging markets a zejména pak do BRICS směřovat velké toky peněz, bude to prospěšné pro všechny světové ekonomiky, jež s nimi ve větší míře obchodují.

 

Čtěte další příspěvky z blogu Marka Mobiuse na http://www.penizenavic.cz/clanky-dle-autora/mark-mobius    

 

© Copyright 2012 Franklin Templeton Investments. All rights reserved. Článek byl převzat a přeložen s laskavým svolením společnosti Franklin Templeton Investments z blogu Marka Mobiuse:http://mobius.blog.franklintempleton.com/2014/08/29/banking-brics/

 

        Tyto zprávy pro vás vytváří Penízenavíc.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

31.08.2014M. Mobius: Výzvy v Saudské Arábii Research (Penizenavic.cz)
13.07.2014M. Mobius: Pohled za politickou scénu v Thajsku Research (Penizenavic.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688