Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Podílové fondy  |  17.02.2014 13:44:27

Na které podílové fondy vsadit v dalších letech?

Nemá smysl srovnávat fondy během krátkého období jednoho roku. Nejlepší obrázek o schopnostech portfoliomanažera a dané investiční společnosti si investor může udělat především z dlouhodobé výkonnosti. Proto jsem se zaměřil na fondy, jejichž historie sahá až do významného vrcholu cen akcií v říjnu 2007.

11. října 2007 začal rok a půl trvající pokles cen akcií, který v případě indexu S&P 500 skončil propadem o 57,7 %. Pro podílové fondy ten pravý test životaschopnosti. Mnohé se z poklesu dosud nevzpamatovaly a jak je patrné z údajů v databázi AKAT ČR, řada fondů v průběhu uplynulých pěti let skončila. Porovnal jsem nyní údaje o výkonnosti zhruba pěti set akciových podílových fondů a vybral jsem několik nejlepších. Drtivá většina fondů nedokázala být v jednotlivých obdobích lepší než index S&P 500, pokud jde o zhodnocení. První dvě tabulky zahrnují jen fondy denominované v CZK, dále prezentuji souhrn nejlepších akciových fondů bez ohledu na měnu.

První tabulka obsahuje nejlepší fondy denominované v CZK seřazené podle výkonnosti v období 10/2007 až 12/2013. První sloupec obsahuje pořadí fondů k 12. červnu 2012. Lze z něj posoudit, nakolik se pořadí změnilo, jak jsou portfoliomanažeři schopní udržet výkonnost.

Ukazuje se, že nejlepší fondy v minulosti jsou většinou mezi těmi nejlepšími i v současnosti, a naopak ty nejhorší zůstávají mezi nejhoršími. Mezi nimi se objevují zejména fondy z oblasti emerging markets a komodit. Tato část trhů skutečně nepatřila v minulých letech k nejlepším. Je to vidět i na prezentovaném benchmarku EEM (ETF pro emerging markets), který za období 20072013 odepsal 11 % (včetně dividend). Když se ale podíváme v dolní části tabulky na údaj, kolik fondů bylo schopno překonat alespoň tento horší z obou prezentovaných podílových fondů obchodovaných přímo na burze (SPY, EEM), vidíme, že jen 6 fondů z 30 dokázalo překonat EEM a jen 2 z 30 překonaly ETF SPY. Potvrzuje se tak známý fakt, že většina podílových fondů není schopna překonat akciový index.

Nejlepší fondy od 10/2007 (CZK)

Druhá tabulka ukazuje výkonnost akciových fondů denominovaných v CZK od cenového dna v říjnu 2011. Mnoho fondů nemělo dostatečně dlouhou historii sahající až do října 2007, a tak jsem změřil jejich výkonnost od významného střednědobého cenového dna v říjnu 2011. Je patrné, z kterého segmentu trhu se rekrutují vítězové posledních let. Je to především sektor biotechnologií a farmacie, dále obecně americké akcie a světové akcie, poslední rok také Japonsko. Poraženými jsou emerging markets a komoditní sektory.

Nejlepší fondy ode dna v roce 2011

Aktuální intervence ČNB mě vede k názoru, že je diverzifikace "pryč z CZK" pro investory prospěšná. Nevidím pro CZK dlouhodobě růstovou perspektivu. Za poslední 4 roky oslabila proti USD zhruba o 10 % a myslím si, že tento pár bude nejspíše oscilovat v rozmezí 18,50 až 21.

 Manipulace trhu s drahými kovy: Fakt, nebo konspirační teorie? Manipulace trhu s drahými kovy: Fakt, nebo konspirační teorie? Je cena drahých kovů manipulována, nebo je to jen taktika prodejců těchto komodit? Sledujete dění ...Jak si během 10 let vydělat na důchod díky dividendovým akciím Jak si během 10 let vydělat na důchod díky dividendovým akciím Snahou všech dividendových hráčů je vybudovat akciové portfolio, které bude generovat stabilní zisky bezpečně pokrývající ... 

Další tabulka vznikla prozkoumáním cenového vývoje zhruba 260 podílových fondů, které jsou zaměřeny na investice v rozvinutých zemích. Jde o fondy bez ohledu na emisní měnu. Emerging markets jsem zhodnotil zvlášť. První sloupec obsahuje údaje o výkonnosti od 11. října 2007 do nynějška. Bohužel se našlo jen málo fondů, které měly dostatečně dlouhou historii a jejichž výkonnost stála za zveřejnění. Jen 6 z 21 fondů dokázalo překonat od roku 2007 akciový index S&P 500 (ETF SPY, včetně dividend). Poslední sloupec obsahuje srovnání fondů za období od cenového vrcholu v dubnu 2011 po současnost. Považuji totiž za důležité, jak se fondy chovají během větších poklesů, a proto má smysl zahrnout do srovnání i poklesové období.

První místa zahrnují především zdravotní péči a biotechnologie z USA. Z investičních společností obsadily první místa fondy Erste, Credit Suisse a KBC. Zajímavé je také srovnání jednotlivých biotechnologických a na zdravotní péči zaměřených fondů. Od dubna 2011 se nejlepší fond s emisní měnou CZK (TOP STOCKS) umístil až na 32. místě. Mezi fondy z této tabulky bych hledal kandidáty na eventuální investici. Jen 10 ze 46 fondů dokázalo překonat ETF SPY, který jsem použil jako benchmark.

Nejlepší fondy zaměřené na vyspělé trhy

Čtvrtá tabulka shrnuje výkonnost fondů zaměřených na emerging markets. Vybral jsem nejlepší ze zhruba 160 podílových fondů. Tyto fondy doplatily na všeobecně slabou výkonnost akciových trhů zemí, jako jsou Rusko, Čína, Indie a dalších, a to nejen asijských, ale i jihoamerických nebo středoevropských trhů.

Výkonnost fondů zaměřených na emerging markets

Do jakých fondů investovat v dalších letech?

Osobně bych se zaměřil opět na americké akcie. Vnímám tento trh jako nejbezpečnější a nejstabilnější. Pokud propukne další kolo krize, budou na tom nejhůře emerging markets a bohužel i trhy v Evropě. Problémy starého kontinentu nejsou ani zdaleka vyřešeny, jen byly oddáleny bezprecedentními kroky centrálních bank.

Ohrožení emerging markets vidím v tom, až se světoví spekulanti (banky a fondy), zatím čerpající peníze na své investice od centrálních bank (především USA a Japonska), rozhodnou své pozice v rizikových aktivech likvidovat. V některých zemích se to již děje. Hlavním impulzem by se ale mohl stát nekontrolovaný růst úrokových sazeb ve světě vlivem ztráty důvěry investorů. Rozbuškou by mohlo být Japonsko, jedna z nejzadluženějších zemí světa.

Čtěte také:

.14 lekcí od Vlka z Wall Street 14 lekcí od Vlka z Wall Street Kniha i film Vlk z Wall Street šokují svým místy šíleným, komickým a dekadentním příběhem. ..

.Konfiskace jako horké téma: Úspory lidí v bankách mají zalepit mezery v evropských financích Konfiskace jako horké téma: Úspory lidí v bankách mají zalepit mezery v evropských financích Nucená "mobilizace" úspor, spuštění kolektivního a nedobrovolného "spořicího účtu" pro financování kapitálových investic firem, návrat ... 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Podílové fondy:

04.08.2024  Ponechal FED sazby vysoko příliš dlouho? Libor Stoklásek (AlgoImperial)
21.07.2024  Výzva pro ECB a budoucí směřování sazeb Libor Stoklásek (AlgoImperial)
20.07.2024  Síla zlata Richard Vrdlovec (Zajišťovací fond)
15.07.2024  Klíčový týden - Inflace, výsledková sezóna a obchodní napětí Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688