Petr Hanisch (AliaWeb)
Kulturní koutek  |  08.01.2002 12:22:59

Ráj a mýtus aneb výstava Maxe Švabinského

Ráj a mýtus

Výstava Max Švabinský – Valdštejnská jízdárna 12.12.2001 – 31.3.2002

Již téměř měsíc mají návštevníci hlavního města možnost, shlédnout ve Valdštejsnké jízdárně na Malé straně výstavu významného českého umělce Maxe Švabinského. Výstavu pořádá společnost Gallery pod záštitou Petra Pitharta, předsedy Senátu České republiky

Pokud nejste z Prahy a právě plánujete cestu do hlavního města, naplánujte si návštěvu této výstavy, jistě nebudete litovat.

Jak jsme si již možná zvykli v každém roce aspoň jedna retrospektivní výstava významného českého umělce. Z posledních umělců jsme ve Valdštejsnké jízdárně měli možnost shlédnout díla Chitussiho, Schikanedera, Mařáka a nyní tedy Švabinského.

Max Švabinský (MŠ- zkratka, kterou často používal i na svých dílech jako signaturu) významný český umělec se narodil v roce 1873 v Kroměříži, patří k průkopníkům moderního umění. Tento umělec koketoval s různými technikami, na výstavě se můžeme na vlastní oči přesvědčit jak zvládl olejomalbu, pastel, dřevoryt, litografii, kresbu tužkou, uhlem, perem. Jeho žánrový rejstřík je také velmi bohatý, od klasických portrétů, přes krajinomalbu, náboženské výjevy, ale také erotické náměty, okenní výzdobu – vitráže, mozaiky, návrhy gobelínů, známek, bankovek až po encyklopedickou kresbu. Na výstavě můžete všechny tyto náměty spatřit na vlastní oči. Mě osobně se velice líbily především portréty. Švabinský zachytil snad všechny významné osobnosti své doby. Od Bedřicha Smetany, Antonína Dvořáka, Jana Nerudy, Jaroslava Vrchlického, přes T.G. Masaryka, Jiřího Wolkera po Julia Fučíka. MŠ nemaloval však jen tyto známé osobnosti v jeho díle najdeme také mnoho dílek svých nejbližších. Vděčným námětem hlavně na začátku jeho tvorby, se stala teta Máry, jejíž portrét nazvaný Zelená babička mě opravdu chytil a mě osobně se líbil za všech portrétů asi nejvíce.

Výstava je bohatá především na jeho grafické práce, převážnou část této části Švabinského díla najdeme v druhém patře. Zde je k vidění encyklopedická kresba, jeho kresba motýlů je naprosto úchvatná, ale i návrhy známek. Ani sem netušil, kolik mě známých návrhů známek je od Švabinského.

Bohužel především známky, vystavené v prosklených kazetách jsou špatně osvětleny a tak dá hodně práce najít ten správný úhel, pod kterým se vám nebudou dílka lesknout.

První patro Valdštejnské jízdárny patří především portrétům osobností, rodinným portrétům, exotickým námětům aj. Bohužel, jak je již v tomto sále zvykem, díky velkým oknům, je zde špatně vidět na díla, která směřují k oknům. I přes tento věčný nedostatek si však můžete výstavu poměrně dobře vychutnat.

Co může návštěvníka odradit je především vysoká návštěvnost, a tak nedoporučuji, abyste zamířili na výstavu v pozdních odpoledních hodinách. Okolo druhé hodiny odpolední se začíná tvořit poměrně dlouhá fronta, která vede až ven. A protože jsou tudíž otevřeny samootevírací dveře, do sálu tak proudí studený vzduch zvenčí, což je zvlášť v tomto velmi chladném, počasí poměrně výrazný problém. Když jsem odcházel ze sálu, měl jsem studený nos atak jsme se těšil do šatny pro svůj teplý svrchník.

Doporučuji návštěvu v dopoledních hodinách, kdy je sál téměř liduprázdný. Vstupné stojí 90 pro dospělé. Kdo chce si z výstavy odnést také nějaký suvenýr, má možnost ze dvou publikací, jedna úzká za 330 a druhá rozsáhlejší za 1.189 . Nebo si odnést jen pohlednici se Švabinského námětem za 9 či přáníčko za 33 .

Konání: Valdštejnská jízdárna na Malé straně, spojení metrem A či tram 22, 18, výstava trvá od 12.prosince do 31.3.2002.

Další články o návštěvách galerií a výstav najdete ZDE

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Kulturní koutek:

07.05.2003  Dnes má svátek ministr vnitra Václav Horák (AliaWeb)
04.02.2003  Vstup do expozic Národní galerie zítra FREE ! Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
23.01.2003  Valdštejnská jízdárna přivítá Brožíkova díla Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
14.12.2002  Na Kampě se v neděli koná předvánoční setkání Václav Horák (AliaWeb)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688