Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  27.08.2020 14:04:06

AKAT: 7 mýtů spojených s důchodem aneb Proč neřešíme zajištění na stáří?


Že je český penzijní systém dlouhodobě neudržitelný, je známý a často opakovaný fakt. Že stát se nepostará a bude jen hůř, slyšíme ze všech stran. Přesto však stále někteří před problémem zavírají oči a čekají, že se to „nějak vyřeší“. Často i proto, že místo faktů věříme nepodloženým mýtům.

1)      Důchodu se stejně nedožiju

Tak toto neví nikdo z nás. Věk odchodu do důchodu se sice posunuje, zároveň ale roste i věk dožití. V roce 2018 bylo ve věkové kategorii 65 a více let 19 % obyvatel, v roce 2025 to bude 22 % a v roce 2050 to bude už každý třetí Čech. V současné době tráví senioři v důchodu zhruba 25 let. Navíc roste nejen celkový věk, ale také se prodlužuje doba tzv. aktivního stáří, tedy počet let, kdy už pobíráte důchod, ale stále chcete žít aktivní život, cestovat, dopřávat si zážitky. A to není zadarmo.

 

2)      Nemám na to, abych platil horentní poplatky penzijním společnostem. Radši si nechám peníze na běžném účtu.

Společnosti, které hospodaří s penězi určenými na penzijní spoření, jsou nuceny se řídit zákonem. Účastnické i transformované penzijní fondy tak mají zákonem regulované poplatky na úrovni, která je nižší než u drtivé většiny finančních produktů. Platí z nich například náklady na zhodnocení prostředků účastníků penzijního spoření, provize a samotnou správu fondů. Tyto fondy si tedy nemohou stanovit poplatky dle svého mínění. Proto je doplňkové penzijní spoření jeden z nejlevnějších finančních produktů.

3)      Splácím hypotéku a tím se zajišťuju na stáří

Obzvláště v Čechách platí vlastní nemovitost za záruku poklidného života ve stáří. Podnájem není u rodin příliš oblíbený, tím spíš, když uváží, že se nájem často vyrovná splátce hypotéky. Když člověk po dvaceti, třiceti letech splatí hypotéku, uleví se mu, přibude disponibilních prostředků z měsíční výplaty a zároveň ho v penzi nečeká placení podnájmu. To je určitě fajn základ, jenže nemovitost vám složenky za energie nezaplatí, a pokud nechcete jen „dožít“, ale důchod si aspoň trochu užít, musíte na to mít.

 

4)      Posílám na penzijko tři stovky měsíčně, tak jsem v klidu.

Penzijní připojištění by mělo tvořit základní kámen našeho zabezpečení i přesto, že vzhledem k současným nízkým úrokovým sazbám na trhu nepřináší žádné zásadní výnosy. Záleží nicméně na jeho nastavení. S blížícím se věkem odchodu do důchodu bychom měli volit konzervativnější investiční strategie, zatímco pokud nám do důchodu ještě zbývá spousta času, můžeme si dovolit být odvážnější a volit strategii dynamičtější, s perspektivou vyššího výnosu. Tak jako tak, na penzijko si sice můžete posílat, kolik chcete, nicméně příspěvek pod 500  měsíčně ztrácí smysl, optimální částkou je 1000 Kč, kdy čerpáte maximální příspěvek státu.

5)      Investice nepotřebuji, ty jsou jenom pro bohaté

Ani s penzijkem  se nedá říci, že budete v důchodu za vodou. Jako další stavební kámen je důležité zvolit vhodný způsob investování. Pro zajištění na stáří jsou určeny především pravidelné investice. Drobným investorům umožňují investovat i menší částky od několika stokorun měsíčně a zároveň automaticky zajišťují diverzifikaci portfolia. Navíc jsou nastaveny tak, aby zohlednily v dlouhodobém horizontu různé tržní krize, které mohou nastat.

 

6)      Svěřit peníze institucím je zbytečné riziko.

Mnozí mají strach, že o úspory, které svěří penzijním fondům nebo obecně jakékoli finanční instituci mohou přijít. Potvrdil to i nedávný průzkum finanční gramotnosti Čechů Ministerstva financí, podle kterého tři čtvrtiny respondentů raději spoří na bankovních účtech nebo prostřednictvím stavebního spoření a za posledních pět let se významně zvýšil i podíl těch, kteří spořili také v hotovosti (z 34 % na 58 %). Češi jsou prostě konzervativní.

Je sice pravda, že s výjimkou transformovaných fondů už neplatí povinnost fondů skončit každý rok v kladných číslech, lze ale například spořit se zárukou, že na konci programu bude na penzijním účtu nejméně taková částka, kterou jste do něj celkově vložili. Navíc penzijní připojištění prošlo k 1. 1. 2013 zásadní změnou, kdy došlo k oddělení majetku akcionáře a účastníka penzijního připojištění, čímž se produkt stal průhlednějším a bezpečnějším. Takže netřeba se obávat.

 

7)      Stát se nějak postará, přece musí. Důchodová krize je jen fáma

Bohužel není. Současný průběžný důchodový systém vychází z principu, že lidé v produktivním věku ze svých daní platí důchody seniorů a očekávají, že jejich důchody zajistí budoucí generace. Funguje to, ovšem za předpokladu růstu populace. A zde je jádro problému: populace naopak stárne a tím klesá i přísun prostředků do systému. Nezadržitelně se tak blížíme ke stavu, kdy ve státní kase na důchody prostě nebude dost. Ani posouvání věku odchodu do důchodu a další spíše kosmetické změny parametrů nic neřeší. Reforma je nevyhnutelná, ale zároveň velmi nepopulárním tématem, a tak se do ní nikdo nehrne. A tak nám občanům nezbývá nic jiného, než vzít svoji penzi do vlastních rukou, a to čím dříve, tím lépe. 

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688