Stěžujete si na nekvalitní pečivo? Upečte si doma vlastní! RECEPTY
Plesnivý salám, maso plné vody, pančované víno, zkažené ovoce, nekvalitní pečivo. O takových potravinách slýcháme poslední dobou skoro každý den. A nějaké zlepšení? Zatím se zdá, že je v nedohlednu.
Redakce TN.cz přichází s radou, jak se alespoň nekvalitnímu pečivu vyhnout. Je to v podstatě úplně jednoduché: Upečte si vlastní rohlíky, housky nebo chleba. Není to vůbec složité a pokud vše uděláte správně, výsledkem budete jistě velmi příjemně překvapeni.
Domácí chléb
5 hrnků hladké mouky
3 lžíce mléka
1 kostka droždí
2 hrnky vody
pepř
sůl
kmín
ocet
Příprava
Do misky smícháme mouku, kmín, cukr, vodu, droždí a mléko a vše dobře promícháme. Poté necháme hodinu vykynout.
Po vykynutí dáme těsto do moukou vysypané formy a necháme ještě zhruba půl hodiny "odpočinout". Poté potřeme octovou vodou, dáme do trouby a pečeme zhruba 5 minut na teplotu 200°C a pak 45 minut na 170°C.
http://img.cz.prg.cmestatic.com/media/images/440xX/Mar2013/1473816.jpg
Domácí housky
4 hrnky hladké mouky
2 hrnky mléka
3 tři lžíce másla
1 kostka droždí
vejce
sůl
cukr
Příprava
Jako první si připravíme kvásek. A to tím, že smícháme mléko, cukr a droždí. Kvásek poté vylijeme do misky s osolenou moukou a máslem. Vše dobře propracujeme.
Z těsta pak hned zapleteme housky, položíme je na plech a necháme je 45 minut kynout. Než je dáme do trouby, tak je potřeme žloutkem a pak pečeme 20 minut na 220°C.
Jak si doma upéct chleba bylo námětem i jedné z reportáží pondělního Víkendu:
Klasický chléb už prakticky neseženet
K výrobě chleba stačí jenom tři věci. Mouka, voda a sůl. Jen z těchto tří věcí lze upéct chléb, o němž se píše v Bibli. Chléb, kterým se uctívali komunističtí pohlaváři i američtí prezidenti. Chléb, který bez problémů vydrží i pět dní. Chléb z živého kvásku. Když ale dnes chcete tenhle poklad sehnat, pěkně se spálíte.
Upéct chleba ze tří surovin by přece mělo být snadné. Ale není. Kvásek jen z vody a žitné mouky roste pomalu, a tak když ho pekař nahradí sušeným nebo droždím, ušetří si čas i starosti. "Ono je to hlavně pracné, protože ten kvas udržujete v podstatě po celý rok," říká pekař Jan Mervart.
Každý Čech sní v průměr 50 kilogramů chleba za rok. Oproti číslům před dvaceti lety je to směšně nízká váha. Zmenšily se rodiny a výrazně se zvětšila nabídka. Přesto za snižující se konzumaci může nepochybně i kvalita. Proč si kupovat něco, do čeho se s chutí zakousneme jen první den.
TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.
Poslední zprávy z rubriky Investice:
Přečtěte si také:
Prezentace
02.05.2024 SCHLIEGER loni zaznamenal čtyřnásobný nárůst...
30.04.2024 Tesla po špatných výsledcích roste, Meta po...
Okénko investora
Miroslav Novák, AKCENTA
Michal Brothánek, AVANT IS
Petr Lajsek, Purple Trading
Mgr. Timur Barotov, BHS
Olívia Lacenová, Wonderinterest Trading Ltd.
Ali Daylami, BITmarkets
Jiří Cimpel, Cimpel & Partneři
Jakub Petruška, Zlaťáky.cz