TNBiz (TN.cz)
Osobní finance  |  14.11.2012 14:03:25

Průzkum: Každá druhá domácnost nesleduje své výdaje

PRAHA (MEDIAFAX) - Systém sledování svých výdajů postrádá polovina domácností v České republice. Za hlavní příčinu následného zadlužování lidé označují ztrátu zaměstnání a nízké výdělky následované žitím nad poměry, ve středu o tom prostřednictvím výsledků šetření STEM/MARK informovala společnost KRUK International.

"Nesledování financí je bohužel podhoubím pro vznik dluhů. Počet zadlužených osob meziročně roste, letos přesáhl osm procent. Tento negativní trend bude nadále pokračovat. Lidé by proto měli mít lepší přehled o svých financích a snažit se mít je v dobré kondici," uvedl k výsledkům šetření Vítězslav Kus, obchodní ředitel a marketingový ředitel KRUK International.

O svých finančních plánech na déle než jeden rok má podle průzkumu jasno pouze jeden z dvaceti dotazovaných. Hospodaření na 12 měsíců má promyšleno 15 procent respondentů a více než každý druhý Čech žije takříkajíc od výplaty k výplatě a žádné delší plány svých rodinných financí nemá. "Podle našich zjištění navíc polovina občanů nedokáže přesně identifikovat příčiny svého zadlužení," doplnil ředitel Poradny při finanční tísni David Šmejkal.

Šetření také ukázalo, že funkci "domácího ministra financí" většinou plní ženy (61 procent), které sledují přehled výdajů, sestavují domácí rozpočet nebo platí účty. Proti tomu v okamžiku, kdy dojde na otázku dluhů, častěji nastupují muži (54 procent).

Z finanční situace své domácnosti cítí podle průzkumu stres téměř čtvrtina českých domácností. Žádný stres si nepřiznává 38 procent z dotazovaných a tři z pěti lidí uvedli, že stres buď pociťují, nebo by mohli, kdyby se nechovali zodpovědně.

Pokud Češi své finanční výdaje sledují, nejčastěji tuto otázku řeší s tužkou a papírem v ruce (60 procent). Proti tomu moderní technologie na svůj nástup ještě čekají, přičemž aktuálně oslovují spíše mužskou část populace. Internetové či mobilní aplikace používá na sledování svých financí 19 procent respondentů.

"Zároveň je přirozené, že o rady ohledně rozpočtu a dluhů žádáme naše nejbližší. Stojí za to ale vyhledat i rady odborníka, který je schopen často lépe objasnit, jak si dobře plánovat domácí rozpočet," doplnil ředitel Vítězslav Kus. Ten upozornil, že podobné informace je možné naleznout také v různých příručkách, na internetu nebo je možné se účastnit školení k plánování rozpočtu. "Pokud ale řešíme plán, jak se dostat z dluhů, nejlepší je kontaktovat přímo správce pohledávky, který poradí, jak si naplánovat splátky," doplnil Kus.

Průzkum také ukázal, že téměř polovina Čechů předpokládá, že jim správce pohledávky připraví splátkový kalendář podle jejich finančních možností, dalších 24 procent dotazovaných uvedlo, že by jejich správci pohledávek měli fungovat jako poradci.

Ze souboru otázek směřujících na zvyky při nakupování vyplynulo, že 27 procent českých domácností si na svůj nákupní seznam píše nejen výrobky, ale i jejich ceny. Naopak takzvaným impulzivním nákupům propadá 33 procent Čechů, kteří si nedělají seznamy vůbec.

Výzkum Finance v domácnostech zpracovala pro KRUK International v měsíci říjnu společnost STEM/MARK na vzorku 840 respondentů z celé České republiky. Průzkum se uskutečnil v rámci akce Den bez dluhů, která se bude ve čtvrtek poprvé konat i v ČR.

Cílem Dne bez dluhů je upozornit veřejnost na finanční závazky. "I ty nejmenší částky, které jsme si půjčili od své rodiny nebo přátel, jsou dluhy, které bychom měli vrátit. Den bez dluhů by nás měl motivovat k tomu, abychom se spojili s těmi, kterým dlužíme a dohodli se s nimi na splácení. Akce má lidem připomenout, aby se věnovali své finanční situaci a motivovat je ke změně přístupu ke svým závazkům," zakončili Vítězslav Kus.


Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688