TNBiz (TN.cz)
Investice  |  29.08.2012 01:45:06

Vláda se bude zabývat zdravotnictvím, karlovarským lázeňstvím a imunitou zákonodárců

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet ve středu projedná věcný záměr zákona o univerzitních nemocnicích, sporné lhůty na dostupnost zdravotní péče nebo senátní návrh na omezení imunity ústavních činitelů. Ministři se budou zabývat také vládním nařízením, které má omezit v centru Karlových Varech výstavbu a reklamu.

Norma z dílny Leoše Hegera (TOP 09) má proměnit stávající fakultní nemocnice na univerzitní. Ministr si od tohoto kroku slibuje zejména odpolitizování vedení zařízení i lépe kontrolovatelnou síť páteřních nemocnic.

Pokud vláda věcný návrh schválí, ministerstvo začne připravovat paragrafové znění zákona. To by mělo být hotové do konce roku, s účinností nového zákona pak rezort počítá od začátku roku 2014.

Univerzitní nemocnice budou svým charakterem nezisková zařízení a budou přímo vázané na konkrétní lékařské fakulty. V čele nemocnic pak bude stát ředitel, toho ale nebude jmenovat už ministerstvo, jako v případě fakultních nemocnic, ale správní rada. Ta bude složena ze zástupců státu, vysokých škol a krajů.

Ministři se budou zabývat také vládním nařízením, které stanovuje limity dojezdové doby k jednotlivým lékařům i čekací doby na operace. Materiál musel Heger opakovaně přepracovávat.

Podle aktuální verze nebudou pacienti moci například k praktickému lékaři, k zubaři nebo ke gynekologovi jet déle než 35 minut, předchozí verze hovořila o 45 minutách. U diabetologie a chirurgie ale doba zůstala stejná jako v předchozím návrhu, tedy na tři čtvrtě hodině. Například u dětské a dorostové psychiatrie nebo dětské neurologie se ale doba navýšila. Z původních 60 minut na 90.

Stejně se stanovují i čekací lhůty pro plánované operace a vyšetření. Například na náhradu kolenního a kyčelního kloubu je možné čekat maximálně 52 týdnů, na mamografii pak týdnů šest.

Návrh stanovení dojezdových dob kritizují dlouhodobě zdravotně postižení i odbory. Ministerstvo ale tvrdí, že současná varianta je kompromisní a je to zcela poprvé, kdy vláda pacientům čekací doby garantuje.

Nečasův kabinet projedná návrh nařízení, kterým město získá lázeňský statut a bude muset utlumit některé aktivity. Centrum Karlových Varů by nově mělo být prosté od blikajících reklam, nových garáží nebo vykrmených toulavých koček.

"Navrhovaná úprava zabrání novému umísťování kolizních staveb a provozoven, které by ve vnitřním území lázeňského místa mohly negativně ovlivnit léčebný režim klientů přírodních léčebných lázní nebo klimatické podmínky místa a krajiny," uvedlo ministerstvo zdravotnictví jako předkladatel.

"Ve vnitřním území lázeňského místa je proto omezena výstavba zábavních zařízení, parkovacích a garážovacích domů a zakázána je výstavba jednotlivých a skupinových garáží," zmínil rezort Leoše Hegera (TOP 09) a dodal: "Provozování reklamy a umisťování reklamních zařízení a staveb pro reklamu je zde možné realizovat jen v souladu se zájmy vytváření a ochrany lázeňského prostředí."

Jasnou stopku mají v centru Karlových Varů dostat na veřejně přístupných místech "zvukové reklamy a světelné reklamy blikající, oslňující nebo jinak obtěžující". Obyčejné reklamní plakáty a letáky se pak mají objevovat jen na místech k tomu určených.

"Se stejným dílčím cílem se ve vnitřním území lázeňského místa na veřejně přístupných místech zakazuje krmit toulavá a volně žijící zvířata. V celém vnitřním území lázeňského místa je zakázáno chovat hospodářská zvířata a zvířata vyžadující zvláštní péči," připojilo ministerstvo.

Vláda projedná také další návrh na omezení imunity, tentokrát z pera senátorů. Spočívá v tom, že se imunita poslanců, senátorů a ústavních soudců omezí pouze na dobu výkonu jejich funkce. Úpravu, která je prakticky totožná s vládním návrhem, který už podporu ministrů získal.

Právě kvůli podobnosti s vlastním návrhem odsouhlaseným v polovině července vláda zřejmě nebude práci senátorů preferovat.

Podle další předlohy ze Senátu by měly pojišťovny spolufinancovat práci hasičů. Jejich sbory by měly posílit prostředky, které pojišťovny vyberou z povinného ručení. Konkrétně by mělo jít o šest procent vybraného pojistného z pojištění odpovědnosti z provozu vozidla na speciálně zřízený účet spravovaný ministerstvem vnitra.

Zuzana Fojčíková, Jan Kálal, Miroslav Kyncl, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688