TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  25.04.2012 04:35:05

Vláda požádá sněmovnu o vyslovení důvěry, zabývat se bude i bezpečnostní na sjezdovkách

PRAHA (MEDIAFAX) - Kabinet Petra Nečase (ODS) ve středu na svém zasedání požádá sněmovnu o vyslovení důvěry, poslanci o něm pak rozhodnou v pátek. Ministři se mají zabývat také povinnými přilbami pro nezletilé lyžaře, seznamem evropských lokalit nebo jmény nových soudců.

"Je domluva s panem premiérem, že vláda na své schůzi požádá o vyslovení důvěry Poslaneckou sněmovnu. Na základě této žádosti paní předsedkyně svolá schůzi, a to na pátek, jak jsme avizovali," uvedl v úterý šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

Nečas k tomu dodal, že pokud by vláda na páteční mimořádné schůzi sněmovny důvěru od většiny poslanců nezískala, schválí dolní komora urychleně volební zákon k přímé volbě prezidenta a nejpozději do 3. května se rozpustí. Otevře tak cestu červnovým předčasným volbám. Hlasování o novém složení parlamentu by tak proběhlo zřejmě 29. a 30. června.

Vláda se ve středu schází poprvé od vypovězení koaliční spolupráce stran ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Nově se kabinet má opírat o podporu vznikající platformy sdružené okolo vicepremiérky Karolíny Peake, která z VV minulý týden vystoupila.

Ve standardní agendě by měl kabinet zaujmout stanovisko k poslaneckému návrhu zákona, podle kterého by po nezletilých cyklistech museli helmou nosit povinné také lyžaři a snowboardisté mladší 18 let. Předloha vznikla z iniciativy poslanců napříč politickým spektrem, seznam předkladatelů ale vedou zástupci TOP 09.

Politici chtějí zákonem reagovat na fakt, že v České republice neexistuje právní norma, která by řešila občanskoprávní a trestněprávní spory v souvislosti s ublížením na zdraví a náhradou škod, které vzniknou právě při provozování těchto sportů.

V současné době reguluje v Česku chování lyžařů na sjezdovkách zatím jediný dostupný soubor pravidel stanovený Mezinárodní lyžařskou federací (FIS). Ta ale neřeší chování lyžařů a jiných osob na dalších lyžařských tratích a cyklistů při jízdě na jízdním kole mimo pozemní komunikace. Tato pravidla, i když nejsou obecně závazným předpisem, využívají i soudy.

Podle statistik ministerstva zdravotnictví je v České republice ročně hospitalizováno přes 43 tisíc lidí s úrazem hlavy. Z evidence Horské služby vyplývá, že v roce 2010 se 1470 těchto úrazů stalo na horách.

Nečasův kabinet má vládním nařízením potvrdit také soupis více než tisícovky evropsky významných lokalit (EVL) na území ČR, které byly přijaté rozhodnutími Evropské komise do evropského seznamu. Více než pět procent území Česka následně tak získá základní ochranu.

Národní seznam obsahující 1082 evropsky významných lokalit, které se nacházejí v České republice, vznikl v roce 2009. V lednu 2011 jej potvrdila Evropská komise a nyní ho musí ještě nařízením vyhlásit vláda.
Evropsky významné lokality pokrývají přibližně 10 procent rozlohy České republiky. Ze 45 procent se překrývají se zvláště chráněnými územími. Více než pět procent Česka pak získá jako evropsky významná lokalita základní ochranu.

Vláda má posoudit i jmenování 21 kandidátů do funkcí soudců, jména pak musí potvrdit také prezident Václav Klaus. Sedm nových soudců by mělo posílit obvod Krajského soudu v Hradci Králové, pět obvod Krajského soudu v Praze a zbylých devět má zamířit do dalších míst ČR. Většina nových soudců má zamířit k okresním soudům.

Dalším bodem z jednání kabinetu je také informace o pokladním plnění státního rozpočtu České republiky za první čtvrtletí letošního roku. Podle ministerstva financí na konci března vykázal rozpočet schodek ve výši 22,7 miliardy korun. Celkové příjmy státního rozpočtu byly 258,4 miliardy korun, celkové výdaje dosáhly 281,1 miliardy.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688