Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Údaje o firmách  |  24.09.2001 13:49:41

Vyjádření likvidátora HPH k dnešnímu inzerátu



Dne 24.9.2001 byl v tisku zveřejněn inzerát o zahájení odkupu akcií Harvardského průmyslového holdingu. Představenstvo se od porušování zákonů na valných hromadách nyní dostává na šikmou plochu veřejné a deklarované přípravy protizákonného jednání.

Přístupem představenstva by byl porušen:

1. Obchodní zákoník

2. Zákaz soudu všem členům představenstva nakládat s majetkem HPH

3. Zákaz veškerých převodů akcií HPH a uzavírání smluv vydaný Komisí pro cenné papíry

Zákaz veškerých převodů akcií HPH a uzavírání smluv vydaný Komisí pro cenné papíry je ochranou pro akcionáře. Komise konstatovala zcela zásadní nejasnosti o majetku HPH a jeho hodnotě vzhledem ke způsobu hospodaření s ním. Tím by jakýmikoliv převody hrozily velké ztráty pro akcionáře, případně i pro další investory na kapitálovém trhu.

Přes všechny tyto zákazy a porušování zákonů představenstvo takto postupuje. Veřejně deklaruje, že zákony pro ně nic neznamenají. Dobře ví, že takové uzavírání případných smluv bude neplatné. Obětí kampaně mají být důvěřiví akcionáři. Jde o zřejmou taktiku na mediální efekt. Není to poprvé, kdy mají být oklamáni akcionáři.

V čem je toto počínání nebezpečné?

Kupříkladu:

  • Odkup může být kdykoliv zastaven, konečně nebylo by to poprvé. Potom se bude deklarovat, že snaha byla.
  • V.Kožený by nemusel vyplatit celý dluh a představenstvo by dále před akcionáři mohlo zatajovat jeho skutečnou výši a způsob hospodaření s majetkem.
  • Argument, že se začalo vyplácet se musí vyrobit. Zákon – nezákon.
  • Do nelegálnosti tohoto kroku chtějí zatáhnout poctivé a důvěřivé občany. Za nimi se chtějí skrýt. Ti se mají stát jejich “rukojmími” , aby se mohlo operovat s tím, že se dobrovolně rozhodli a na porušování zákona přistoupili.
  • Je to tah, kterým by se akcionáři připravili o svůj skutečný nárok na likvidační zůstatek. Pak by se operovalo s tím, že byli uspokojeni.
  • Ve výsledku se jedná o zneužití zájmu českých akcionářů dostat své peníze zpět.

Co zkouší představenstvo HPH? Průhledná mediální taktika.

Představenstvo zkouší novou taktiku. Dříve používali “bič”, kdy byli mediálně napadáni čeští akcionáři, nyní “cukr”, resp. “cukříček”. Snad se akcionáři chytí. Zkušenosti v tom mají dobré. Podcenili však realitu.

Na vedený účet HPH nepřišly žádné peníze. Nevylučuji ovšem, že pro kampaň mohou být použity nelegální prostředky nebo prostředky fyzických osob kolem představenstva HPH. To je otázka spíše pro finanční dozor.

Co na tom, že je to v rozporu se zákonem. Není vlastně účelem dezorientovat akcionáře a postavit je proti sobě? Nejde o průhlednou taktiku stavěnou na mediální efekt? Pokud ano, jeví se lidé v představenstvu HPH jako učenlivý žáci dlužníka V.Koženého a kdo ví, zda nejednají s ním ve shodě. Docela jistě však vstupují do mediální kampaně V.Koženého proti zájmům českých akcionářů.

Akcionáři se mnohokráte přesvědčili, že představenstvo nehájí jejich zájmy. V.Kožený jako dlužník si diktuje vystoupení z likvidace a představenstvo to realizuje. Představenstvo ví dobře, že akcionáři by ztratili jedinou jistotu na výplatu likvidačního zůstatku. Navíc brání skutečnému a razantnímu vymáhání dluhu na V.Koženém.

Představenstvo používá magické slovo “miliarda” a je na účtu. Poctivému občanu se protáčejí panenky. Co na tom, že V.Kožený dluží desítky miliard. Připadá to jako by dlužník říkal: “Spokojte se s tím co Vám nabízím, nebo nedostanete nic. Spokojte se s tím, že Vaše peníze jsem si “nenávratně” půjčil a pomohli jste mně financovat dům v Londýně, sídlo v Alpách, rezidenci na Bahamách, jachty, honosné večírky apod. Je to přece byznys. Napálil jsem jiné borce z Ameriky. Proč bych neměl vvzrát nad Vámi. Hledejte si sami, kde ty peníze mám. Dávám Vám kupóny v Ázerbajdžánu, kde jsem neuspěl a nemohu se tam objevit. Podnikejte si s nimi. Kdyby Vám to náhodou vyšlo, stejně nic nedostanete, v HPH mám většinu. A když Vám to nevyjde, můžete si za to sami a mohu se na to vymluvit. Na směnky zapomeňte. Nic nedlužím”.

V jednom případě je však výplata teoreticky možná. Tehdy, jestliže se v představenstvu hnulo svědomí a jeho členové si uvědomují, že akcionářům způsobují škody a dávají ze svého zálohu na škody, které na nich dříve nebo později budou akcionáři vymáhat.

Pokud by byl porušován zákon, nebo dokonce zákony je to otázka pro jiné organy v jejichž kompetenci se vyvozování závěrů z porušování zákonů nachází.

 

Zdeněk ČASTORÁL

likvidátor Harvardského průmyslového holdingu a.s. – v likvidaci



Doporučujeme:

Telecom chce přezkoumat podmínky dohody o koupi... 
Soud zakázal Harvardskému holdingu manipulovat s.. 
Emerging markets: Útoky v USA nám vzaly naději! 
Teroristé zasáhli ČR na nejzranitelnějším místě –. 
Konec Mrakodrapů ? - éra Zemědrapů je tu 


Souhrnný přehled dění kolem teroristickému útoku v USA


katastrofa ve fotografii

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Údaje o firmách:

Út   9:46  Představenstvo ČEZ navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (Česká spořitelna)
Út   9:44  ČEZ: Představenstvo navrhuje dividendu 52 Kč na akcii Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688