Akcie ve světě  |  28.06.2001 22:48:23

Wall Street se s podporou Microsoftu vydal vzhůru

Akciové trhy na Wall Street zažily ve čtvrtek velmi vydařenou seanci, která následovala hned následující den po rozhodnutí Fedu o snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů na 3,75 %.

Zatímco středeční bezprostřední reakce trhu na toto rozhodnutí byla rozpačitá, ve čtvrtek již situace vypadala zcela odlišně. Investoři si umírněnější krok Fedu vyložili spíše jako signál svědčící o blížícím se konci, v letošním roce započaté, série snižování úrokových sazeb, která měla již šesté pokračování. V doprovodném prohlášení Fedu sice bezprostředně nezazněl nějaký náznak svědčící o změně trendu v ekonomice a Fed i nadále zachoval svůj měnový výhled „easing bias“, který připouští další uvolňování měnové politiky, avšak poslední makroekonomická data z tohoto týdne v podobě nárůstu objednávek zboží dlouhodobé spotřeby a nadále vysoké spotřebitelské důvěře jsou příslibem postupného návratu ekonomiky k vyšším tempům růstu.

Jedním z důležitých poselství směrem k akciovému trhu a zejména pak k technologickému sektoru bylo rozhodnutí federálního odvolacího soudu, který zvrátil předchozí rozhodnutí soudu nižší instance v případě Microsoftu (MSFT), který nařizoval rozdělení společnosti na dvě části na základě antimonopolních praktik. Celá kauza byla zároveň předána novému soudci. Součástí vyjádření k případu bylo i konstatování, že soudce Thomas Penfield Jackson porušil v souvislosti s tímto případem svým nevhodným vystupováním a prohlášeními na veřejnosti etická pravidla. Akcie softwarového gigantu si v reakci na tuto zprávu ve čtvrtek polepšily o přibližně 2,0 %. Pomohlo jim také zvýšení doporučení ze strany brokerského domu JP Morgan z dřívějšího „Long Term Buy“ na „Buy” s cílovým kurzem $85. Vedle úspěchu u odvolacího soudu broker zmínil také velký potenciál, který skýtají nové produkty zahrnující Office XP, Windows XP a nová herni konzole X-Box.

K největším tahounům čtvrtečního růstu patřil také další softwarový gigant Oracle (ORCL), který si připsal téměř 6,0 %. Na pozadí tohoto růstu stálo zvýšení investičního doporučení ze strany brokerského domu Needham & Co z dřívějšího „Buy“ na „Strong Buy“ s cílovým kurzem $26. Broker věří, že obrat v hospodaření je již velmi blízko.

Na jinak v celé šíři rostoucím trhu byly určitou výjimkou akcie softwarové společnosti VA Linux (LNUX), která přišla se svou novou strategií. V rámci ní se chce zaměřit na aplikační software a zároveň snížit přibližně o 35 % počet pracovníků, kterých ve třetím čtvrtletí zaměstnávala 436. Investoři však tuto zprávu přijali negativně potrestali akcie LNUX více než 20% propadem. Stranou všeobecného růstu zůstaly částečně též akcie největšího výrobce mobilních telefonů Nokia (NOK). Finská společnost totiž oznámila propuštění přibližně tisíce zaměstnanců ve své síťové divizi, která je dodavatelem telekomunikačního vybavení zahrnujících například základnové stanice a anténní systémy pro mobilní telefony.

Petr Volráb

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688