Akcie ve světě  |  26.07.2001 12:01:20

Investiční optimismus roste !

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Čtvrtek 26. července 2001

Spojené státy



Mírný růst po třech dnech propadů.

Spojené státy

Dobré výsledky farmaceutických firem přispěly k dobré náladě na americkém kapitálovém trhu a akcie tak zavíraly po třech dnech opět s mírnými přírůstky.

Velmi dobré výsledky, které překonaly očekávaní trhu o 11 centů, zveřejnil největší světový výrobce optických kabelů, společnost Corning. Společnost vykázala zisk 0,29 USD oproti očekávání 0,18 USD při růstu tržeb o 5 %. Corning byl však nucen díky přebytečným zásobám jednorázově odepsat 4,8 mld. USD. Důvodem proč společnost dosáhla lepších než očekávaných výsledků je především silná poptávka v Číně, která dokázal a v minulém čtvrtletí převážit výpadky na severoamerickém trhu. Společnost však upozornila, že poptávka po nejziskovějších produktech – komponentech pro dálkové sítě zůstane i nadále slabá. Společnost očekává, že slabá poptávka může pokračovat dalších 12-18 měsíců. Corning rovněž přestal vyplácet dividendu. Ačkoliv jsou výsledky společnosti výrazně lepší než očekávání trhu a Corning tak svým výkonem v 2Q překoná ostatní společnosti v odvětví, výhled zůstává pro celý obor negativní. Včerejší čísla se patrně promítnou do růstu ceny akcie, ale vzhledem ke slabé poptávce neočekáváme výraznější růst a akcie dále doporučujeme držet. Růst ceny akcii očekáváme teprve v momentě, kdy dojde ke stabilizaci poptávky v odvětví.

Anheuser Bush, největší světový výrobce piva, dokázal naplnit zisková očekávání ve výši 58 centů. Zisky se meziročně zvýšily o 11,5 %, zatímco tržby vzrostly pouze o 3,5 %. Jedním z důvodů rychlejšího růstu zisků byl i nákup vlastních akcií. Společnost potvrdila svůj výhled na zbytek roku i na další roky a předpokládá, že zisky by měly i nadále růst 12% tempem. Pakliže by byly předpoklady společnosti naplněny odhadujeme správnou hodnotu akcie na 51-53 USD a vzhledem k minimálnímu riziku doporučujeme při současných cenách akcie akumulovat-nakupovat.

Výrobce počítačů Compaq zveřejnil výsledky, které splnily očekávání, společnost však upozornila, že pokles tržeb bude pokračovat i v následujících měsících. Tržby za 2Q poklesly v meziročním srovnání o 16 %. Společnost vidí stabilizaci poptávky v Severní Americe a Evropě, naopak očekává další oslabení poptávky v Asii. Compaq očekává v zisky na akcii v dalším čtvrtletí na úrovni 7-9 centů, což je na spodní hranici očekávaní trhu. Výsledky a výhled společnosti nijak nevybočuje od ostatních konkurentů v oboru.

Farmaceutické společnosti Bristol Myers a Pharmacia dokázaly své zisky za 2Q zvýšit tempem přesahujících 10 % zatímco zisky Schering Plough meziročně stagnovaly. Všechny tři společnosti však splnily zisková očekávání trhu a včera oznámené zisky nijak trhy nepřekvapily.

Dnes ohlašuje výsledky AMGN, DOW, JDSU, QCOM.

Česká republika

Dnes zasedá bankovní rada ČNB a objevují se spekulace, že by mohla zvýšit úrokové sazby. Domníváme se, že pravděpodobnost růstu sazeb je v letních měsících malá a odhadujeme, že zvýšení se dočkáme až v podzimních měsících.

Včera ohlášený červnový schodek zahraničního obchodu dosáhl překvapivě nízké hodnoty - pouhých 5,76 mld. oproti očekávání trhu ve výši 10,5 mld. . Mimo nižším schodkem se letošní červnový zahraniční obchod vyznačuje výraznými propady dynamiky růstu, a to jak u importu (+ 1,6 % oproti 24 % za prvních pět měsíců), tak i v exportu ( + 5,2 % oproti 22 %). Takto výrazný propad na obou stranách účtu je patrně pouze specifikem minulého měsíce, nicméně určité zpomalení z velmi rychlého růstu v počátku roku očekávat lze. Důvodem je zpomalení v zemích EU, což by se mělo projevit ve zpomalování růstu českého exportu a paradoxně i zprostředkovaně v zpomalení importu, neboť česká ekonomika značné množství surovin a polotovarů dováží ke zpracování a reexportu. Červen přinesl pozitivní údaje ve skutečnosti, že již druhý měsíc překonává růst exportu svou dynamikou růst importu, a to i do EU, kde je možno v posledních měsících pozorovat výrazné zpomalení růstu ekonomiky (německá průmyslová produkce začíná v meziročním srovnání klesat) a tedy i pomalejší růst poptávky. Červnové výsledky právě díky této skutečnosti hodnotíme pozitivně, ovšem celoroční výhled zůstává nadále spíše negativní. V následujících měsících bude pro další vývoj české ekonomiky a i reakce ČNB klíčové, zda se dynamika růstu exportu udrží nad růstem importu. Další měsíce patrně přinesou opětovný nárůst měsíčních schodků a proto se domníváme, že celoroční deficit se bude blížit našemu odhadu ve výši 140 mld. .

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

30.07. 11:02  AMATÉŘI & PROFÍCI (Amatér)
29.07. 21:35  pokus (Anonym)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688