Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  19.06.2001 10:02:19

Akcie: Ztráty telekomunikačního sektoru a ČEZu způsobily, že index PX-D v pondělí oslabil o dalších 0,9%.

Ranní zpráva
Investiční bankovnictví KB

Datum : 19.6.2001

      Komentář k trhům

       Ztráty telekomunikačního sektoru a ČEZu způsobily, že index PX-D v pondělí oslabil o dalších 0,9% na 1159,8 bodu. ČEZ zaznamenal největší ztráty následovány akciemi Českých radiokomunikací. ČEZ reagoval hlavně na zprávy, že německé RWE hodlá zastavit odběry elektřiny od ČEZu a oslabil o 2,5%. České radiokomunikace ztratily 2,4%. Smíšeně se pohybovaly bankovní tituly, když Česká spořitelna oslabila o 0,9% a Komerční banka vzrostla o stejné procento. Komerční banku podpořily zprávy, že zájemci o její privatizaci zlepšují svoje nabídky na privatizaci 60% podílu v držení státu. Český Telecom v pondělí poklesl o 0,6%. Aktivita na trhu se opět uklidnila, objemy obchodů dosáhly 293m.

       Dnes očekáváme další ztráty ČEZu, trh však může posilovat tažen bankami.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké technologické akcie včera opět oslabovaly a poslaly index Nasdaq pod hranici 2000 bodů. Index Nasdaq včera poklesl o 1,9% v reakci na varování od společnosti Level 3 Communications. Naopak, index DJIA včera vzrostl o 0,2% tažen poptávkou po akciích společnosti General Motors. Trhu nepomohlo ani prohlášení presidentky federální banky v Bostonu, která uvedla že ekonomické oživení americké ekonomiky ve druhé polovině roku 2001 není jisté. Ztrácely také akcie JDS Uniphase a Walt Disney, který oznámil další propouštění. Naopak, ostře sledované výsledky společnosti Oracle spíše potěšily, když splnily již snížené očekávání. Dnes se očekává, že korekce bude pokračovat.

       Německé akcie včera oslabovaly taženy poklesem akcií společnosti Siemens. Index Dax poklesl o 0,8% a Nemax 50 ztratil 1,7%. Siemensu se nedařilo v reakci na snížení investičního doporučení. Oslabovaly i akcie DaimlerChryler, který oznámil snížení investic o 40% v příštích pěti letech. Naopak, posilovaly akcie Commerzbank a SAP. SAP byl tažen výše očekáváním lepších výsledků konkurenční společnosti Oracle. Dnes se očekává, že SAP pomůže německým akciím výše poté co Oracle nezklamal investory.

       Komentář ke společnostem

       ČEZ

      

      
Německé společnost RWE chce zastavit dovozy elektřiny od ČEZ, kvůli tlakům na svém domácím trhu. Rakousko se rozhodlo žalovat Temelín a požaduje další dokumenty k jeho vlivu na životní prostředí.

       Odbory výroby a distribuce elektřiny a tepla včera vstoupily do stávkové pohotovosti a požadují vládní garance před privatizací sektoru. Odbory tvrdí, že o práci přijde po privatizaci 66% zaměstnanců. Ministerstvo průmyslu toto číslo popírá.

       V poslední době se stále objevují negativní zprávy o ČEZu. Německo je nejdůležitější trh pro ČEZ protože tvoři 80% exportů společnosti. ČEZ by mohl vyvážet elektřinu prostřednictvím obchodníků, ale to by znamenalo pro společnost nižší marže a vyšší nejistotu jelikož by se jednalo o krátkodobé kontrakty. Když ČEZ prodával elektřinu přímo distribučním společnostem mohl efektivněji plánovat nákupy uhlí a dosáhnout i lepších cen.

      

       Komerční banka

      


       Komerční banka zvítězila v tendru na poskytování finančních služeb Všeobecné zdravotní pojišťovně.

       HypoVereinsbank včera prohlásila, že v roce 2001 neplánuje žádné další akvizice kromě její účasti při privatizaci Komerční banky.

       Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc včera uvedl, že očekává dokončení privatizace Komerční banky v horizontu jednoho měsíce. Vláda plánuje vybrat vítěze do konce června.

      

       České radiokomunikace

      


       Společnost včera zahájila výplatu dividend za rok 2000 i přes žalobu minoritního akcionáře.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688