Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  07.06.2001 10:02:19

Akcie: Akcie na pražské burze pokračovaly ve středu v sestupu. Podobně jako v předchozí seanci se...

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 7.6.2001

       Komentář k trhům

       Akcie na pražské burze pokračovaly ve středu v sestupu. Podobně jako v předchozí seanci se nejhůře vedlo akciím Komerční banky. Index PX-D oslabil o 1,4% na 1155,4 bodu. Došlo však i ke zlepšení aktivity na trhu. Objemy obchodů se přiblížily hranici 500m. Obchodování jasně dominovaly akcie Komerční banky, které ve středu poklesly o 4,2% na 1095. České radiokomunikace oslabily o 4,4%, ale při velmi nízkých objemech. Nedařilo se ani další bance České spořitelně, která ztratila 1,8%. Relativně nejlépe se vedlo akciím Českého Telecomu a ČEZu, které poklesly o 0,2% respektive o 0,1%.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akcie včera oslabovaly v reakci na varování dvou významných společností JP Morgan Chase a Hewlett-Packard. Index Nasdaq oslabil o 0,7% a přerušil tak svojí sérii čtyř dní nepřetržitého růstu. DJIA poklesl o 0,9%. Oznámení těchto dvou společností se podepsalo na poklesu finančního a technologického sektoru. Proti trhu se pohybovaly akcie Sun Microsystems, které podpořilo zlepšení investičního doporučení. Dnes by měl Intel oznámit předběžnou zprávu o tomto čtvrtletí, takže investoři budou pravděpodobně vyčkávat na tuto událost.

       Německé akcie včera oslabovaly, index Dax poklesl o 0,8% a Nemax 50 ztratil 1,2%. Nejvíce oslabovaly akcie Deutsche Telecom a Allianz. Deutsche Telecom oslaboval pod tlakem prodejů akcií v držení institucionálních investorů, kteří je dostaly výměnou za akcie VoiceStream. U Allianz zase investoři vybírali zisky. Ztrácely i akcie Dresdner Bank, která se spojuje s Allianz. Negativní komentáře od Hewlett-Packard poslaly níže akcie Infineonu. Naopak, proti trhu se pohybovaly akcie Lufthansy poté co společnost oznámila, že je velmi dobře zajištěna proti rostoucím cenám vstupů. Dnes se očekává, že německé akcie zahájí nezměněny. Vliv může mít včerejší vývoj obchodování v USA.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

      

      
Společnost včera oznámila, že začne 18. června s výplatou dividend. Akcionáři již dříve v tomto roce schválili dividendu ve výši 395 na akcii z čistého zisku ve výši 15mld. Tato zpráva nemá žádný vliv na akcie společnosti.

      

       Český Telecom

      


       Vláda včera na svém zasedání schválila další jednání s konsorciem TelSource o společném prodeji majoritního podílu v Českém Telecomu. Podle rámcové dohody vláda prodá 34% podíl a TelSource 17% podíl ve společnosti. Nicméně, zatím nedošlo k žádné dohodě o prodeji zbývajících podílů. Obě strany budou mít 17% podíl ve společnosti. Právě jednání s TelSource přiměla vládu, aby posunula výsledek privatizačního tendru na konec října.

      

       Unipetrol

      


       Vláda odložila rozhodnutí o dalších krocích v privatizaci Unipetrolu. Očekávalo se, že vláda vybere HSBC jako asistenční firmu, nicméně ministr financí Jiří Rusnok řekl, že vláda zvažuje další varianty výběru poradce. Vláda by měla v jednáních pokračovat na některém z dalších zasedání.

       Unipetrol by měl dnes oznámit konsolidované auditované výsledky podle IAS. Tyto údaje jsou relativně nedůležité a proto by neměly mít dopad na akcie společnosti.

       Privatizace je pro Unipetrol klíčová, jelikož se jedná o konglomerát silně propojených společností s významným restrukturalizačním potenciálem. Trh by přivítal příchod silného partnera se zkušenostmi s restrukturalizací. Odložení rozhodnutí také zpochybňuje vládní plány rychlé privatizace Unipetrolu.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688