Saxo Bank (home.saxo)
Makroekonomika  |  03.09.2010 10:57:07

Odhad: Řada nezaměstnaných se znovu prodlužuje

Předběžný pohled na počet pracovních míst v nezemědělském sektoru v USA (srpen)

§         Očekáváme, že počet pracovních míst v nezemědělském sektoru vykáže za srpen pokles o 125 tis., a to především z důvodu propouštění dočasných pracovníků podílejících se na sčítání lidu.

§         Očekáváme, že míra nezaměstnanosti vzroste z 9,5 % na 9,6 %.

§         Předpokládáme, že počet pracovních míst v soukromém sektoru vzroste o 5 tis., přičemž nejvíce se na čistém náboru pracovníků podílí sektor služeb.

§         Státní sektor podle všeho přijde celkem o 130 tis. pracovních míst, i když většina z nich souvisí s pravidelným sčítáním lidu v USA, které se provádí každých deset let. Očekává se, že propouštět budou v úhrnu i státní a místní úřady.

Počet pracovních míst v nezemědělském sektoru stále pod vlivem sčítání lidu

Minulý měsíc přišli o místo další dočasní pracovníci podílející se na sčítání lidu, což stahuje měsíční změnu celkového počtu pracovních míst do červených čísel. Očekáváme údaj na úrovni -125 tis., přičemž -115 tis. v souvislosti se sčítáním lidu 2010.

Po vrcholu, ke kterému došlo u náboru pracovníků v květnu, byla většina dočasných pracovníků najatých pro sčítání lidu zase uvolněna a předpokládáme, že srpen bude posledním měsícem takto rozsáhlého propouštění. Pokud se ukáže, že v srpnu bylo uvolněno 115 tis. pracovníků pro sčítání lidu, bude jich celkově zbývat už jen pouhých 81 tis.

Zdá se, že série čistých přírůstků v počtech nových pracovních míst v soukromém sektoru bude zítra pokračovat, ale jen těsně. Ekonomika v uplynulých několika měsících výrazně zpomalila, což se odráží v poklesu počtu čistých nových pracovních míst v soukromém sektoru, ke kterému dochází od dubnového vrcholu (241 tis.).

Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti stoupl v srpnu dosud na 485 tis., přičemž za prvních sedm měsíců roku 2010 to bylo v průměru 463 tis. Ve zprávě o zaměstnanosti, kterou vydává společnost Automatic Data Processing, se uvádí, že v soukromém sektoru ubylo v srpnu 10 tis. pracovních míst, přičemž jediným světlým místem je sektor služeb (+30 tis.). ADP ve své zprávě navíc uvádí, že po několika měsících, kdy čistých pracovních míst přibývalo, začalo čistých pracovních míst ubývat jak v malých, tak i ve středně velkých firmách. Nutným předpokladem pro udržitelné oživení ekonomiky je právě zlepšení v segmentu drobného podnikání.

Státní a místní rozpočty jsou pod velkým tlakem a stav zaměstnanosti je toho odrazem – propad z maximální hodnoty v srpnu roku 2008 činil 316 tis. Ekonomické potíže veřejného sektoru nejsou podle našeho názoru zdaleka u konce a očekáváme, že zaměstnanost v tomto odvětví se bude i nadále snižovat.


Míra nezaměstnanosti se vyšplhá k 9,6 %

Z předchozích 9,5 % se míra nezaměstnanosti v srpnu vyšplhá na 9,6 %. Průzkum mezi domácnostmi, na jehož základě se míra nezaměstnanosti vypočítává, ukazuje, že čistá ztráta pracovních míst za poslední tři měsíce dosahuje celkového počtu 495 tis. Nicméně celkový obraz zaměstnanosti vylepšil (pokud se to tak dá vůbec říci při míře nezaměstnanosti na úrovni 9,5 %!) úbytek civilní pracovní síly, jejíž počty poklesly o téměř 1,2 mil. Kdyby se nabídka pracovní síly za poslední čtyři měsíce neměnila, míra nezaměstnanosti by nyní dosahovala 10,2 %.

Míra účasti se během této recese prudce snížila a je momentálně na hodnotě 64,6 %. Tak nízko se dostala naposledy v roce 1985 a přestože klesající míra účasti produktivní populace na pracovním trhu má pozitivní vliv na míru nezaměstnanosti, určitě nepředstavuje nic pozitivního pro průměrného nezaměstnaného Američana. Znamená pouze to, že lidé přestávají hledat práci.

V letních měsících americká ekonomika zpomalila a očekáváme, že se to projeví i v zítřejší zprávě o zaměstnanosti. Očekáváme, že míra nezaměstnanosti poroste a s ní i zaměstnanost v soukromém sektoru. Soukromý sektor přispěje 5 tis. (čistých) nových pracovních míst, ale celkové skóre to nevylepší; pokles počtu pracovních míst dosáhne tentokrát 125 tis. Míra nezaměstnanosti se vyšplhá na 9,6 %, aniž by příliš poklesla míra účasti.

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt 17:29  ČNB snížila znovu sazby o 50bb, koruna pod 25 EUR/CZK Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt 17:17  ČNB snížila sazby o 50 bb a její komunikace zůstala jestřábí (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 16:27  Pomalejší růst příjmů zrychluje růst deficitu rozpočtu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688