Petr Volrab (Renesance CI)
Akcie ve světě  |  14.07.2001 00:25:25

Wall Street potvrdil předchozí růst

Po počátečním zaváhání se akciové trhy ještě během dopolední části páteční seance navrátily do kladného teritoria a v něm až na drobné výjimky setrvaly až do závěru obchodování. Nebyly jsme tedy, tak jako v posledních dnech, svědky korekce předchozího růstu. Trhy naopak ukázaly určitou sílu, což přilákalo další investory, kteří, jak se říká, nechtěly zůstat mimo. Výraznější vliv na průběh obchodování neměla ani dnes zveřejněná makroekonomická data.

Téměř rovnocenné přírůstky v pátek zaznamenal jak indikátor titulů tradiční ekonomiky Dow Jones, tak i převážně technologický Nasdaq. Mezi tituly, kterým se dnes nedařilo, však patřil například druhý největší výrobce počítačových čipů na světě Advance Micro Devices (AMD), který včera po uzavření oficiálních trhů přišel se svými hospodářskými výsledky. Zisk ve 2. čtvrtletí poklesl meziročně o 92 % na 5 centů na akcii. To sice bylo nad konsensuálním odhadem trhu ve výši $0,04 (EPS). Ten však byl redukován po nedávném varování AMD z předchozích $0,27 na akcii. Prodeje ve stejném období poklesly o 16,0 %, což bylo v souladu s revidovaným očekáváním. Podle slov výkonného ředitele AMD Jerry Sanderse byla největším překvapením absence jakéhokoliv oživení na trhů paměťových čipů typu flash memory, které jsou používány v nejrůznějších zařízeních pracujících na baterie. Sanders dále uvedl, že hodlá i nadále na úkor udržení si podílu na trhu (22 %) obětovat marže, k čemuž ho nutí cenový tlak ze strany jeho hlavního konkurenta Intel (INTC). Situace se zřejmě nezlepší ani ve 3. čtvrtletí, kdy by společnost podle jeho slov mohla vykázat mírnou ztrátu. Nárůst prodejů pak očekává až ve 4. čtvrtletí, kdy se na trhu objeví nová generace operačního systému od Microsoftu - Windows XP. Akcie AMD v reakci na tyto zprávy v pátek oslabily o 8,0 %. Se svými výsledky ve čtvrtek přišel též výrobce síťového vybavení Juniper Networks (JNPR). Zisk ve 2. čtvrtletí dosáhl 9 centů na akcii, což bylo v souladu s redukovaným odhadem trhu. Na dolní hranici předpovědí pak skončily tržby, které mezičtvrtletně poklesly o 39 % na $202,2 mil. Pro druhou polovinu roku společnost očekává pozvolné oživení prodejů. I akcie JNPR však v odpolední části páteční seance oslabily a končily obchodování se ztrátou 3,8 %.

V závěru týdne byla zveřejněna též důležitá makroekonomická data. Maloobchodní tržby v červnu opět vzrostly, když spotřebitelé kupovali hlavně automobily, elektroniku a navštěvovali restaurace. Američané tedy stále utrácejí dost na to, aby udržely ekonomiku na rostoucí trajektorii. Maloobchodní tržby minulý měsíc vzrostly o 0,2 % na $292,9 mld. oproti květnovému růstu o 0,4 %. To bylo mírně pod konsensuálním odhadem trhu, který činil +0,3 %. Prodeje bez započtení automobilů naproti tomu o 0,2 % poklesly, na čemž se projevily nižší tržby u čerpacích stanic související s poklesem cen benzínu. Spotřebitelé nakupují dvě třetiny veškerého zboží. Jejich chuť kupovat zlevněné vozy, počítače a zdravotnické zboží pomáhají vysvětlit, proč se ekonomika vyhnula recesi. Její růst se však dostal na nejnižší úroveň za poslední dekádu, když v období od října do března expandovala o 1,4 %. Pro druhé čtvrtletí analytici předpovídají další ochlazení na 0,6 %. Další zpráva statistického úřadu pak informovala, že cenová hladina v průmyslu v červnu rekordně poklesla, a to nejvyšším tempem od února 1999. Největší měrou se na tom podílel pokles cen elektřiny a plynu na domácím trhu. Index cen průmyslových výrobců se v červnu snížil o 0,4 %, což bylo výrazně nad očekáváním trhu, který počítal pouze s 0,1% poklesem. Takzvaná jádrová inflace ve výrobním sektoru bez započtení cen potravin a energií vzrostla o 0,1 %, což byl nejnižší přírůstek za poslední tři měsíce.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688