Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  18.05.2001 15:02:46

Akcie: Akcie na pražské burze se v tomto týdnu opět vrátily na sestupnou trajektorii. Index PX-D poklesl o.

   

Týdenní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 18.5.2001
Akcie na pražské burze se v tomto týdnu opět vrátily na sestupnou trajektorii. Index PX-D poklesl o 0,8% na 1125,2 bodu. Propady akcií Českého Telecomu, Unipetrolu a ČEZu se nejvíce podepsaly na poklesu trhu. Český Telecom v tomto týdnu oslabil o 4,1% a zaznamenal tak největší ztráty z českých blue chips. Nedařilo se ani Unipetrolu, který poklesl o 4,0%. Pokračující problémy se spuštěním jaderné elektrárny Temelín způsobily 2,2% ztráty akcií společnosti ČEZ. Naopak, největší přírůstky si v tomto týdnu připsaly akcie Českých radiokomunikací, kterým pomohly zprávy o zlepšené nabídce dánské společnosti na privatizaci 51% podílu ve společnosti. České radiokomunikace si v tomto týdnu připsaly 8,5% na 555,5. Dařilo se i Komerční bance, která vzrostla o 3,8% na 1088, když se běhen týdne obchodovala nad úrovní 1100 za akcii.

       V příštím týdnu se očekávají dvě zásadní události v českých telekomunikacích. Mělo by dojít k uzavření smlouvy mezi konsorciem TelSource a českou vládou o společném postupu při prodeji Českého Telecomu. To by mělo konečně vyjasnit způsob privatizace této společnosti a nemělo by jí nic bránit v dalším postupu. Vláda by měla na svém pondělním zasedání projednat zlepšenou nabídku na privatizaci Českých radiokomunikací. TeleDanmark svojí poslední nabídku zlepšil a očekává se tak, že vláda na jeho novou nabídku přistoupí. Obě tyto události by měly podpořit zájem investorů o tento sektor. Nicméně, neméně důležitý bude opět vývoj na zahraničních trzích.

       V pátek minulý týden byl poslední termín pro podání závazných nabídek na privatizaci Komerční banky. Jak agentuře Reuters potvrdily zdroje z bank, které postoupily do posledního kola tendru, všechny svoje nabídky podaly. Očekává se, že privatizační poradce Goldman Sachs dokončí hodnocení nabídek do konce května a předá svoje vyjádření vládě. Podle některých informací by měly dostat dvě nejlepší nabídky ještě jednu možnost ke zlepšení svých nabídek.

       Vládní zdroje blízké privatizaci Českých radiokomunikací potvrdily agentuře Reuters, že dánská společnost TeleDanmark zlepšila svojí nabídku na koupi 51% podílu ve společnosti České radiokomunikace. Očekává se, že vláda by měla tuto nabídku projednat na svém pondělním zasedání.

       Unipetrol by měl zatím za blíže nespecifikovanou cenu získat státní podíl ve společnosti Spolana. Vláda tak rozhodla na svém pravidelném zasedání. Unipetrol bude muset do konce roku 2005 snížit zadlužení Spolany o 25% a investovat celkem 3mld. Cena, za kterou Unipetrol Spolanu získá zatím nebyla určena vzhledem k existenci dvou různých ocenění. Podle Konsolidační banky má Spolana hodnotu 3mld zatímco podle Delloite & Touche je cena Spolany 600m.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688