Dan Karpíšek (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  16.05.2001 10:02:12

Akcie: České akcie v úterý mírně ztrácely, když index PX-D poklesl o 0,4% na 1119,4 bodu.

   

Ranní zpráva, trading Komerční banky

Datum : 16.5.2001
Komentář k trhům

       České akcie v úterý mírně ztrácely, když index PX-D poklesl o 0,4% na 1119,4 bodu. Nejvíce na pokles trhu působily akcie Českého Telecom, které ztratily 2,0%. Nedařilo se ani Unipetrolu, který oslabil o 0,9% na 59,5. Nicméně, zbývající tituly pomohly pražské burze tyto ztráty částečně kompenzovat. Nejvíce trh podpořily Komerční banka a České radiokomunikace. České radiokomunikace zaznamenaly v úterý největší procentní přírůstky ve výši 2,6% na 527 poslední den kdy mohl TeleDanmark zlepšit svojí nabídku na privatizaci společnosti. Následovala Komerční banka s růstem o 1,5% podpořená zprávou, že všechny banky, které provedly její hloubkovou kontrolu podaly závazné nabídky na její privatizaci.

       Komentář k zahraničním trhům

       Americké akciové trhy včera uzavřely téměř nezměněny, když FED snížil úrokové sazby o očekávaných 0,5%. Index DJIA včera oslabil o 0,04% na 10872,9 bodu zatímco Nasdaq posílil o 0,2% na 2085,7 bodu. Avšak ihned po oznámení snížení sazeb posilovat téměř o 2%. FED včera snížil svojí klíčovou úrokovou sazbu o 50bpd na 4%, což je nejnižší hodnota za posledních sedm let. FED také snížil diskontní sazbu na 3,5%. FED ve svém komentáři varoval, že hlavní rizika pro americkou ekonomiku vidí v poklesu investičních výdajů a zhoršování hospodaření společností. Včera se nedařilo společnostem Wal-Mart, JC Penny a Computer Sciences, které varovaly před dopadem ochlazující se ekonomiky na jejich hospodaření. Dnes se očekává, že trh bude pokračovat níže a korigovat tak svoje zisky z předchozího měsíce.

       Německé akcie včera zaznamenaly mírné zisky. Oba hlavní indexy Dax i Neamx 50 shodně posílily o 0,1%. Dařilo se především akciím společnosti Metro, která v minulých dnech ztrácela nízká cena již přilákala kupce. Posilovaly i akcie Preussag v reakci na zahájení dovolenkové sezóny. Naopak se nedařilo společnosti Epcos v reakci na negativní komentáře asijského konkurenta. Mírné zisky si připsaly akcie Deutsche Telecomu jelikož se investoři stále obávají výprodeje akcií společnosti po akvizici americké společnosti VoiceStream. Dnes se očekává, že německé akcie otevřou na včerejší úrovni, snížení amerických sazeb je již obsaženo v cenách.

       Komentář ke společnostem

       České radiokomunikace

      

      
Komise pro privatizaci společnosti ve středu zhodnotí případnou zlepšenou nabídku konsorcia TeleDanmark/Deutsche Bank na koupi 51% podílu ve společnosti a svoje rozhodnutí předá vládě. Konsorcium mohlo do úterního večera vylepšit stávající nabídku ve výši 861 za akcii včetně práva na dividendu, která však byla vládou odmítnuta. Nejmenovaný zdroj uvedl, že zájem konsorcia o společnost stále trvá.

      

       Komerční banka

      


       Agentura Reuters uvedla, že všechny banky, které postoupily do závěrečné fáze tendru na privatizaci banky podaly závazné nabídky. Tuto skutečnost potvrdily banky sami nebo jejich poradci. Vláda očekává, že prodej 60% podílu v bance vynese mezi 35-45mld ( 1535-1973 za akcii). Tržní očekávání je více pesimistické ve výši 30-40mld ( 1315-1754 za akcii).

      

       Český Telecom

      


       Český telekomunikační úřad stanovil konsorciu TelSource předběžně pokutu ve výši K4 204m za nesplnění závazků, ke kterým se zavázal při privatizaci Českého Telecomu. Český Telecom nainstaloval méně linek a také telefonních automatů. Nicméně, konečnou výši pokuty stanoví FNM, a státní úředníci neočekávají že by její výše klesla pod 100m. Pokuta bude snížena hlavně kvůli neočekávaně rychlému rozvoji mobilní komunikace.

      Tyto zprávy pro vás vytváří Trading Komerční banky a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688