Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  01.06.2010 07:14:37

DOWER-D: Volby, ČEZ a naděje!

Současné dění na tuzemském akciovém trhu vnímáme ve dvou rovinách. Domácí a zahraniční. V té první jsou důležité výsledky voleb do Poslanecké sněmovny ČR. Nepochybně ovlivní, pozitivně, tuzemský akciový trh. A mohou mít, a nejspíš už i mají, vliv i na některé konkrétní tituly, Například ČEZ, graf 1.

Graf 1, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 31.5. - pro zvětšení klikněte

Můžeme tedy konstatovat, z pohledu tuzemského akciového trhu, že volby 2010 dopadly dobře. Neformální vítěz voleb, TOP 09 a především její tvůrce Miroslav Kalousek, postavili svůj program na škrtání státního rozpočtu a to se bude investorům a EU určitě líbit. Ostatně vyplynulo to i ze včerejší konference, kterou ve Vídni uspořádala rakouská centrální banka.

EU a eurozóna musí totiž výrazně zlepšit stav svých rozpočtů, jinak hrozí velmi vážná nebezpečí. To vyžaduje rychlou reakci vlád členských zemí EU a razantní kroky k posílení dozorových mechanismů. Na vídeňské konferenci to potvrdil i prezident ECB Jean-Claude Trichet, když zdůraznil, že laxní přístup k tomuto problému není namístě; naopak je potřeba učinit jakýsi "kvantový" přechod: "Pro Evropu i pro ECB je to náročná doba. Jsme konfrontováni napětím na finančních trzích, složitou fiskální situací v některých částech eurozóny a s tím spojenými negativními dopady na efektivní fungování měnové politiky." Výsledky českých voleb proto do těchto souvislostí dobře zapadají.

Ale zpět na pražskou burzu. Cesta k potenciálnímu růstu tuzemských akcií je, díky výsledkům voleb 2010 otevřena. Pokud se týká zahraniční roviny ovlivňují ji mnohé velmi silné události. Často i nepříjemné. Ať už válečné napětí na korejském poloostrově nebo vzpomínané a prohlubující se problémy související s evropskou dluhovou krizí. Obchodování v příštích dnech tak stále ještě bude spíš o emocích, než o racionalitě. Trh je více než kdy jindy výrazně citlivý na každou novou zprávu a reaguje často velmi impulzívně.

Takové prostředí svědčí spíš krátkodobým investorům a daytradingu. Tak tomu bude, alespoň do sestavení nové vlády v ČR, i na tuzemském akciovém trhu. Pro střednědobé a dlouhodobé investory není současná situace (zatím) vhodná. Očekáváme, že - právě díky výsledkům voleb 2010 - budou nedávná panika a těžké propady brzy, nejspíš ale ne dříve, než po oznámení firemních výsledků 1H 2010, vystřídány novými růsty a lepší náladou.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688