Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  26.05.2010 09:17:06

Report ČR z 25. 5. + akciový výhled (26.5.2010)


Černé úterý, tak by se dal s mírnou nadsázkou parafrázovat vývoj na akciových trzích, resp. především na domácím trhu. Ten totiž patřil k nejpostiženějším. Pomineme-li Rumunsko či trhy dále na východ „konkuroval" v propadu maximálně rakouský ATX. Na obou trzích totiž svou vahou na indexy tlačila především ERSTE (-8,19 %), která ve Vídni zaznamenávala i více jak 10 % propad, v reakci na bankovní obavy tentokrát ze Španělska, kde má svého významného akcionáře. Zhruba s poloviční intenzitou klesala konkurenční KB (-4,5 %), kde mohli investoři v krátký okamžik získat akcie již i pod hranicí 3200 . Po pondělním nádechu se pod hranici 210 navrátilo NWR (-5,72 %), když ceny komodit vlivem i dále sílícího dolaru mířily zpět níže. Značný pokles tak evidoval nejen UNIPETROL (-5,67 %), ale i ČEZ (-4,58 %), který zaznamenal po delší době ve SPAD objem obchodů nad 1 mld. . Přestože titul byl v květnu proti poklesům poměrně rezistentní, úterní seanci již uzavřel dokonce na 10měsíčním minimu. Obdobné ztráty zaznamenalo CETV (-4,05 %), když především s otevřením US trhů se na titulu zvýšila volatilita a krátce se propadl téměř k hranici 450 . Níže titul letos uzavřel jen v úvodní letošní seanci a od svých dubnových „maxim" již přišel o více jak 35 %. Defenzivní PHILIP MORRIS (-2,45 %) či TELEFÓNICA O2 (-1,64 %), která údajně jedná o prodeji své služby „1188", zaznamenávaly v průběhu dne oproti ostatním titulům menší pokles. Vzhledem i k tomu, že ztráty zaznamenaly všechny emise, index PX zakončil seanci propadem o -5,15 % na 1097 bodech, tj. nejníže od 8.2.2010. Jeho letošní výkonnost se tak již dokonce dostala o cca 20 bodů do záporného teritoria. Objem obchodů ve SPAD vzrostl na nadprůměrných 2,05 mld. , rovněž závěrečná aukce zaznamenala solidních 151 mil. .

Z domácích zpráv je novinkou vyjádření ministra financí E.Janoty v HN, že dividendu ČEZ zřejmě stát na valné hromadě prosadí zvýšit o korunu až dvě oproti návrhu představenstva. Nijak výrazně však dividendu zvedat nechce. Výkonný ředitel společnosti ORCO A.Vobruba včera v rozhovoru uvedl, že celkový dluh společnosti je něco nad 1,5 mld. EUR, když z toho u bank je 1,1 mld. EUR. Upozornil na dokončení řady projektů v loňském roce, které dosud nejsou plně obsazeny, avšak měly by vést k růstu příjmů z pronájmů na více jak 100 mil. EUR. Domácího trhu se částečně může týkat globální doporučení Credit Suisse, když banka snížila doporučení z pro těžařské akcie z „overweight“ na „benchmark“ z důvodu chladného růstu v Číně, možného vrcholu US ekonomických indikátorů a fiskálních opatření v Evropě. Investice je dle banky možné nahradit akciemi zaměřenými na zbytné spotřebitelské zboží, telekomunikace či technologie. Určitým pozitivem pro domácí trh může naopak být doporučení Morgan Stanley, když společnost zvýšila v modelovém portfoliu zastoupení akcií „emerging market“ ze 4 na 6 % s doporučením „overweight“. Dnes se budou očekávat zprávy z Evropské komise, která má dnes předložit návrh na novou bankovní daň, jejíž výnos by měl sloužit jako „polštář“ tlumící možné otřesy v bankovním sektoru. Příliš příznivců pro zavedení další daně na trhu samozřejmě není a i snaha EU prosadit tuto daň příp. globálně, resp. i v zámoří se zde nesetkává s pochopením. Kladně se nevyjadřuje ani domácí ČNB. US trhy se včera dokázaly vymanit z úvodních propadů, což i dnes pozitivně ovlivnilo dění v Asii. Evropa by taktéž měla korigovat včerejší pokles a stranou by neměl zůstat ani domácí trh, který toho má co napravovat nejvíce. Odpoledne se bude čekat na další makrodata z USA.

Jiří Zendulka

 CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688