Josef Stoulil (Capital Partners)
Akcie v ČR  |  27.05.2010 09:18:00

ČEZ, CETV - Report ČR z 26. 5. + akciový výhled


V polovině týdne se domácí trh od úvodu pokoušel úspěšně alespoň částečně korigovat úterní propad. Index PX se od úvodu navrátil s velkou rezervou zpět nad hranici 1100 bodů a díky i velmi živé závěrečné aukci nakonec uzavřel seanci výše o +3,46 % na 1135 bodech. Ve zmiňované závěrečné aukci se neuvěřitelně živě obchodovalo, což vyústilo v historicky nejvyšší zobchodovaný objem v aukci ve výši 790 mil. Kč! Oproti zvyklostem tak zhruba 10krát více. Hitem se staly především akcie CETV (+19,15 %), které rostly již v průběhu dne, zřejmě především v důsledku medializování zařazení titulu do indexuMSCI Czech Index“, jak oznámila společnost Morgan Stanley již před 14 dny. Již přes den se ve SPAD s titulem uzavřely obchody za nadprůměrných 419 mil. , avšak 7minutová zmiňovaná aukce přinesla dalších 370 mil. při posunu titulu dále výše v závislosti na pohybu emise v zámoří. Přes 200 mil. se v aukci zobchodovalo akcií ČEZ (+1,18 %), u nichž to však k cenové změně nevedlo. Naopak o cca 1 % si polepšila jinak přes den stagnující TELEFÓNICA O2 (+1,92 %). Druhému defenzivnímu titulu PHILIP MORRIS (+2,5 %) se dařilo již od úvodu. Tahounem indexu se však svou vahou staly zejména banky, které jsou poslední dny značně volatilní. Zatímco KB (+5,23 %) se odpoledne vydala dále výše až přes hranici 3400 , ERSTE (+3,60 %) oproti ránu spíše již jen ztrácela. Živo opět bylo na NWR (+3,93 %), které se pokoušelo i přiblížit hranici 220 , avšak brzdou byl globální downgrade sektoru od Credit Suisse či zpráva o prodeji akcií managementu. Ceny ropy se navrátily nad hranici 70 USD, což zřejmě pomohlo i akciím UNIPETROL (+5,17 %), jejichž likvidita však byla značně podprůměrná. Jedinou emisí, která se přes den držela proti trhu, bylo ORCO (-4,18 %). Nakonec níže zakončil i druhý developer ECM (-1,03 %), který tak navýšil počet květnových červených“ seancí již na 15 z celkových 18ti. Objem obchodů ve SPAD dosáhl letos nadprůměrných 1,9 mld. , díky především závěrečné aukci se však celkový zobchodovaný objem dokonce přehoupl přes 3 mld. .

Ve čtvrtek je zřejmě nejzajímavější zprávou, že CEO společnosti CETV A.Sarbu prodal své cca 5 % podíly ve 3 společnostech (TV, Media Pro a Media Vision) samotné společnosti. CETV jako vyrovnání zaplatila 6,8 mil. USD a navíc 800 tis. akcií CETV. CEO Sarbu tak ve společnosti dle oznámení disponuje podílem 6,8 %. Zpráva byla zveřejněna včera večer v průběhu zámořské seance, kde titul postupně přicházel o podstatnou část svých úvodních zisků a tak dnes na domácím trhu můžeme očekávat poměrně výraznou korekci včerejší rally na titulu. Dle očekávání společnost ČEZ zveřejnila pozvánku na plánovanou valnou hromadu 29.6. Tak jak avizovala navrhne usnesení vyplatit dividendu 53 /akcii s rozhodným datem pro nárok 29.6., výplata by pak měla následovat 2.8. Celkem by tak mělo na dividendy připadnout cca 28,51 mld. . Na tantiémách navrhuje představenstvo vyplatit členům orgánů společnosti celkem 25,5 mil. . Firemní zprávy jinak chybí. Ceny ropy pokračují ve svém vzestupu. Po delší době se vyrovnává cena US ropy a severomořského Brentu, u kterých ještě v polovině měsíce činil rozdíl i 7 USD. Dnes se díky i posílení eura k dolaru nad hladinu 1,23 dostávají svorně přes hranici 72 USD. Domácí trh by měl dnes pokračovat v nápravě úterního propadu. Odpoledne se opět budou čekat ze zámoří data o nezaměstnanosti a navíc tentokrát i o HDP za 1Q.

Jiří Zendulka

CAPITAL PARTNERS a.s.

Tento report včetně grafu naleznete na www.stockmarket.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

06.01.2011CETV, ORCO, KB - Report ČR z 5. 1. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
27.10.2010CETV, ČEZ - Report ČR z 26. 10. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
27.08.2010NWR, ČEZ, ECM - Report ČR z 26. 8. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
27.07.2010ERSTE, CETV - Report ČR z 26. 7. + akciový výhled Josef Stoulil (Capital Partners)
26.05.2010Report ČR z 25. 5. + akciový výhled (26.5.2010) Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688