Akcie ve světě  |  13.04.2001 12:20:13

Dnes se na americké burze neobchoduje !!!

Zprávy
BBG Finance a.s.

Zprávy z finančních a kapitálových trhů

Zprávy

Pátek 13. dubna 2001

Spojené státy



Nasdaq Composite posílil počtvrté v řadě, dnes se na americké burze neobchoduje.

Spojené státy

Počtvrté v řadě dokázaly technologické tituly zpevnit, technologický Nasdaq Composite dokonce vykázal druhý největší týdenní růst ve své historii. Vzhledem k tomu, že dnes jsou akciové trhy uzavřeny (Good Friday holiday), zaznamenal tento index v kratším než obvyklém týdnu 14% růst. Rovněž index DJI obhájil 10 tis. bodovou hranici.

K růstu cen akcií přispěla i nová makroekonomická data poukazující na pokračující oslabování ekonomiky a stabilní ceny na výrobní úrovni. Zatímco maloobchodní tržby za březen poklesly o 0,2 % a spotřebitelský optimismus, indikátor budoucí spotřeby, během dubna opět oslabuje, index produkčních cen se snížil o 0,1 %, což znamená, že se otevírá prostor pro další uvolnění úrokových sazeb.

Pozitivní zprávou byly i výsledky General Electric, které plně odpovídaly konsensuálním odhadům. GE za 1Q01 dosáhl 16% růstu zisku, na bázi EPS 30 centů v porovnání s 26 centy v 1Q00. Podle slov managementu rekordní výsledky demonstrovaly schopnost diversifikovaného produkčního mixu společnosti dosahovat růstu zisku, marží a silného cash flow i přes nepříznivé ekonomické klima. Silným segmentem, který přispěl k daným výsledkům, byl průmysl, zejména oblasti výroby turbín, generátorů či leteckých systémů.

Posílily i akcie Yahoo! a to i přesto, že firma po oznámení čtvrtletních výsledků za 1Q1 snížila odhady výše zisku za druhé čtvrtletí. Yahoo na 2Q01 očekává nulový provozní zisk (návrat ze ztráty v 1Q01), přičemž analytici v průměru predikovali zisk 2 centy na akcii. Někteří analytici redukovali odhady na FY01 a 02 a vyslovili pochyby nad vývojem reklamních příjmů firmy. Například podle analytičky firmy Deutsche Banc Alex Brown poklesne podíl Yahoo na trhu online reklamy, zatímco AOL Time Warner by tento podíl měl zvýšit. Podle zprávy analytičky byly historicky reklamní příjmy AOL TW dvakrát vyšší než u Yahoo, přičemž tento rozdíl by se měl podstatně prohloubit. Podíl AOL TW by měl letos vzrůst na 51 % z 30 % z roku 2000, u Yahoo by měl podíl zůstat přinejlepším na hranici 11 %.

Několik retailových firem uvedlo, že vzhledem ke špatnému počasí a nižšímu spotřebitelskému apetitu nedosáhnou čtvrtletní výsledky očekávané úrovně. Mezi dobře prodávané produkty patřily sice potraviny, lékařské, kosmetické a čistící prostředky, ovšem slabé byly prodeje například sportovních a zahradních potřeb či jiného jarního zboží. Konkrétně Wal-Mart očekává, že EPS se v 1Q01 bude pohybovat mírně nad hranicí 30 centů, ačkoliv konsensus byl doposud 32 centů. Současný vývoj tržeb by měl však nejvíce ovlivnit prodejce specializovaného zboží.

Síťař Juniper Networks, který včera oznámil dle očekávání čistý zisk (po vyloučení některých položek) 25 centů na akcii, varoval před nižšími příjmy a zisky za celý rok 2001. Za FY 2001 očekává EPS 0,9-1 USD a růst tržeb tempem 85-100 %. Konsensuální odhad doposud hovořil o EPS 1,05 USD a 137% růstu tržeb. Jako důvod revize uvedl management pokles růstu americké ekonomiky a redukce kapitálových rozpočtů odběratelských firem. Revize výsledků však nebyla podle analytiků výrazná, alespoň oproti tomu, co trh již do ceny zahrnul. Akcie Juniper stejně jako jiných síťařů včera výrazně posílily.

Analog Devices, výrobce čipů pro handsety, digitální kamery a jinou elektroniku, uvedl, že zisky za 2Q01 budou sníženy z důvodu poklesu odbytu a růstu počtu nezrealizovaných dodávek. Firma nyní očekává EPS mezi 31 a 33 centy, konsensuální odhad předpokládal až 41 centů.

Česká republika

Komise pro cenné papíry se vyjádřila ve smyslu, že žaloby proti otevírání fondů jsou neopodstatněné a neadekvátní a že dokonce existuje podezření ze zneužívání práv menšinového akcionáře. Komise však nemá rozhodovací moc a její prohlášení pouze naznačuje, jak by soud mohl rozhodnout. Prohlášení KCP se opírá o její soudní rozbor, který údajně říká, že se v zákoně mluví pouze o převodu majetku a ne závazků. Pakliže by soud skutečně rozhodl ve prospěch fondů, znamenalo by to smazání diskontů zažalovaných fondů na řádově 7-8 %, přičemž v současnosti dosahují zhruba 20 %. Žaloby se týkají především fondů První Investiční společnosti, 1. IF Živnobanka, Kvanto IPF atd. Datem, kdy by mělo být definitivně rozhodnuto, zda se budou fondy otvírat či likvidovat, je konec roku 2000. Jisté alternativní postupy by mohla naznačit blížící se valná hromada Rentiérského IF, o které se spekuluje, že by správce mohl převzít závazky za akcionáře-podílníky a tak podanou žalobu obejít.

Patria nechává doporučení koupit s cílovou cenou 140 na akcie ČEZ a to i přes rezignaci ministra financí a tedy i riziko možného zpomalení privatizace.

Přehled akciových indexů

Patrik Muller, Petr Sedlář

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Čt 11:44  RBI: Čistý zisk nad odhady Research (J&T BANKA)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688