iPoint (iPoint.cz)
Akcie v ČR  |  23.02.2010 11:55:23

Jak se analytici trefili ve svých ročních cílích pro tituly SPAD II.: ERSTE, KB, AAA, VIG


iPoint.cz

Investiční doporučení: Fenomén, jehož původ stále není jasný – byla to kancelář analytiků, či PR? Na první pohled by se mohlo zdát, že A je tentokrát správně. Pokud se však podíváme do historie a skrze současný stav otestujeme relevanci těchto doporučení a cílových cen, občas se zdá, že již samotnou filozofii jejich vydávání vymýšlel někdo, kdo se může tak nanejvýše pochlubit znalostí malé násobilky. Naštěstí pro autory těchto reportů, či „reportů“ mají jejich čtenáři paměť přesně v duchu úvahoprostoru Johna Maynarda Keynese, tedy krátkodobou. Pokud navíc uvážíme, že velcí hráči – tedy kurzotvůrci – se řídí vlastní „kalkulačkou“ a potřebami, či dokonce šestým smyslem fondových manažerů a drobní hráči se doporučení dozví až tzv. s křížkem po funuse, je otázkou, jaký jiný význam než PR u těchto analýz hledat. Adresáti doporučení se pak vyznačují obvykle navenek ostentativně negativním vztahem k novým reportům, leckterá doporučení se pak ale následně „potichu“ objeví červeným písmem v jejich tajných investičních deníčcích. Ipoint přichází s malým analytickým testem: Zkusme, jak se u jednotlivých emisí SPAD experti ve svých odhadech trefili, či přesněji řečeno, netrefili. Konkrétně – vzali jsme cílové ceny vydané před cca jedním rokem a zkoumali jsme míru jejich naplnění, zde vám přinášíme výsledky, dnes budeme pokračovat oběma bankovními tituly, autobazarem a rakouskou pojišťovnou VIG, brzy se ovšem těšit i na zbytek SPAD. Pro každou emisi zvolíme vítěze, tedy analytický dům, jenž byl nejblíže současné ceně. Zdůrazněme ovšem, že věta „nacházíme se v turbulentní době“ opravdu není pouhé klišé a uplynulé dva roky přinesly nejen trhům natolik nestandardní, až šokující fakta, že jistá tolerance je zcela jistě na místě, vždyť mýlit se, je lidské a analytici alespoň prozatím stále ještě lidmi jsou. Nicméně skočme do horké kaše:

Jako první si dnes vezmeme na paškál Erste: Pokud se podíváme na soupisku doporučení rok zpět, konkrétně mezi daty 9. ledna 2009 a 26. února téhož roku, takřka nám spadne čelist: Co říkáte např. na cíl 6,60 Eur? A s cíli pod 10 Eur se rozhodně nešetřilo, S&P Equity Research v tom tedy rozhodně není sám. Pojďme k průměru cílů za výše zmíněné období: Dostáváme se na 16 Eur...

Jak úspěšní byli analytici v případě Komerční banky, VIG a Áček? Který analytický dům měl nejpřesnější předpovědi? Existuje titul, kde se analytici trefili? Čtěte na iPOINT.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:58  ČEZ: Nabídky v jaderném tendru podány Research (Česká spořitelna)
Čt 11:41  FED mírní vyjádření k sazbám, čeká se na Apple Research (Česká spořitelna)
Čt 11:20  PM ČR: Změna vedení a schválení dividendy Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688