Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  08.02.2010 12:31:16

10 šokujících předpovědí 2010 - Díl. II - akcie první půlrok porostou, pak zkorigují ?

10 ŠOKUJÍCÍCH PŘEDPOVĚDÍ PRO ROK 2010


DÍL II.    Kdy a do jakých akcií se v roce 2010 nejvíc oplatí investovat?


ŠOKUJÍCÍ PŘEDPOVĚĎ SAXO BANKAKCIOVÉ TRHY ČEKÁ V PRVNÍ POLOVINĚ ROKU RŮST, POTÉ BUDE NÁSLEDOVAT POKLES


Podle Saxo Bank budou akciové trhy až do poloviny letošního roku pokračovat ve vzestupu, poté pod vlivem strukturálních změn poklesnou. Banka doporučuje investice do energetických titulů. Z hlediska oblastí upřednostňuje rozvíjející se trhy.

Saxo Bank očekává, že na akciových trzích bude v roce 2010 nadále panovat cyklické oživení. V prvním pololetí se trhy dočkají další podpory a jejich síla projde v druhém pololetí důkladnou zátěžovou zkouškou v podobě strukturálních opatření. Předpokládáme, že výsledek této zkoušky povede k poklesu ceny akcií.

Výnosy slibuje energetika

Podle Saxo Bank budou širší akciové trhy v první polovině roku 2010 růst s možným stropem v rozmezí 10 – 15 % nad současnými úrovněmi. V minulosti táhly vzestupy tohoto rozsahu cyklické tituly a v prostředí s přetrvávajícími nízkými úrokovými sazbami doporučujeme angažovat se v první polovině roku 2010 v cyklických titulech.

Mezi cyklickými tituly dáváme přednost informačním technologiím, energetice a materiálům, ale především energetice. Očekáváme, že toto odvětví bude těžit z globálního ekonomického oživení a následného vzestupu poptávky po zdrojích. Toto odvětví začalo v poslední době dohánět pohyb v cenách ropy v 1. pololetí a očekáváme, že tomu tak bude i nadále. Velcí integrovaní hráči (průzkum a těžba), na které připadá podstatná část tržní kapitalizace v tomto odvětví, zůstávají pozadu a věříme, že rotace směrem k této oblasti povede k dalšímu nadprůměrnému růstu. U jednotlivých akciových titulů dáváme přednost společnostem s expozicí vůči globální poptávce po energii, zejména těm, které uskutečňují zdravou dividendovou politiku.

Roli opět začnou hrát fundamenty

V minulých dvou letech se vývoj na trzích odvíjel zejména od ochoty investorů riskovat. Očekáváme, že až se investoři opět začnou rozhodovat podle fundamentálních ukazatelů a oceňování, tato tendence částečně oslabí a výsledky cyklických a defenzivních odvětví budou vyrovnanější. Předpokládáme, že s návratem k investování podle fundamentálních ukazatelů se také začne hledět na kvalitu jednotlivých akciových titulů.

Motorem růstu akciových trhů nebude oceňování, nýbrž růst příjmů. Přesto existuje prostor pro zvyšování poměrů P/E, i když podle našich očekávání bude omezený z důvodu strukturálních problémů brzdících další růst. Předpokládáme, že cena akcií se bude nadále odvíjet od jejich reálné hodnoty, přičemž na nárůstu poměrů P/E během roku 2009 se odrazila očekávání opětovného nárůstu příjmů ze strany investorů.

S&P500 v prosinci na úrovni 1150

Cílové hodnoty Saxo Bank pro hlavní indexy vycházejí z konzervativního předpokladu pomalého oživení příjmů ve všech regionech s výjimkou rozvíjejících se trhů.

Jak už bylo zmíněno výše, Saxo Bank očekává, že trhy budou v 1. pololetí roku 2010 pokračovat ve svém současném vzestupu. Na této cestě budou překážky, ale neočekáváme, že by se v této chvíli dlouhodobý trend změnil. To v 1. pololetí roku 2010 samozřejmě povede k růstu cen akcií v porovnání se současnými úrovněmi. Nicméně někdy ve 2. pololetí roku 2010 očekáváme na trhu pokles, možná kvůli neuspokojivému růstu příjmů, rostoucím výnosům dluhopisů v důsledku obav z rozpočtového schodku, problémům v oblasti komerčních nemovitostí nebo přehodnocení úrokových sazeb u Option-ARM hypoték na trhu s bydlením v USA. To vysvětluje, proč se náš cíl pro konec roku nepohybuje významně nad současnou úrovní.

Index

Uzavírací hodnota ke 14. prosinci 2009

Cíl pro červen 2010

Cíl pro prosinec 2010

S&P500

1 114

1 250

1 150

DJ Stoxx 600

247

275

260

Nikkei225

10 106

10 750

10 320

MSCI EM

979

1 180

1 050

Doporučujeme investice do rozvíjejících se trhů

Z hlediska oblastí Saxo Bank upřednostňuje rozvíjející se trhy, USA a Evropu hodnotíme jako neutrální a Japonsko hodnotíme investičním doporučením „underweight“.

Rozvíjející se trhy volíme zejména proto, že na nich očekáváme růst HDP, který tradičně vede ke zvyšování příjmů. Jejich podnikový sektor ale také vypadá zdravěji než na rozvinutých trzích. Vyšší zisková marže, nižší zadlužení a rostoucí obrat aktiv činí z rozvíjejících se trhů oblast první volby (přestože v této oblasti najdeme velké rozdíly).

Naším hlavním záměrem v roce 2010 bude zvýšit v prvním pololetí v portfoliu objem cyklických titulů, zejména energetických, a v druhém pololetí pak objem defenzivních titulů. Očekáváme totiž, že do poloviny roku 2010 by mohly akciové trhy růst, a v minulosti si cyklické tituly v případě takto rozsáhlých oživení trhu vedly očividně lépe než tituly z jiných odvětví. Předpokládáme však, že v druhém pololetí a koncem roku 2010, kdy se trh začne vyrovnávat s vyššími úrokovými sazbamidaněmi, s problémy v oblasti komerčních nemovitostí a refixací úrokových sazeb Option‑ARM hypoték na trhu s nemovitostmiUSA, se na trh vrátí averze vůči riziku.

CHCETE ZÍSKAT KOMPLETNÍ MAKROEKONOMICKÝ VÝHLED SAXO BANK PRO ROK 2010? 

KLIKNĚTE ZDE

 
I. díl viz Saxo B.: 10 šokujících předpovědí 2010 - Díl. I -... 

www.saxobank.cz                                                                                           www.saxobank.sk

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688