Saxo Bank (home.saxo)
Finance  |  19.12.2011 10:55:48

Saxo Bank vydává 10 šokujících předpovědi pro rok 2012

Saxo Bank dnes vydává své každoroční Šokující předpovědi. K málo pravděpodobným událostem, které Saxo Bank předvídá, patří, že Austrálie sklouzne do recese, Basel III a regulace povedou ke znárodnění 50 bank v Evropě a akcie společnosti Apple oslabí od svého vrcholu v roce 2011 o 50 procent.

 

Saxo Bank se ve svých Šokujících předpovědích soustředí na události, u nichž je pravděpodobnost výskytu malá, zároveň je ale větší, než si trh připouští. Předpovědi nejsou míněny jako predikce, ale pro investory je důležité vážit i události s velmi malou mírou pravděpodobnosti. Pokud by se některá předpověď vyplnila, mělo by to na trhy výrazný dopad.

 

Šokující předpovědi Saxo Bank pro rok 2012:

 

1.  Akcie společnosti Apple oslabí od maxim z roku 2011 o 50 procent

V roce 2012 bude Apple se svými nejinovativnějšími produkty iPhonem a iPadem na několika frontách čelit konkurenci od firem jako jsou Google, Amazon, Microsoft/Nokia a Samsung. Apple nedokáže s iOS a iPadem udržet tržní podíl 55 procent (třikrát více než Android) a 66 procent.

 

2.  EU vyhlásí během roku 2012 prodloužené bankovní prázdniny

Prosincové změny smluv o EU nebudou stačit k tomu, aby vyřešili v EU potřebu financování, zejména v Itálii. Evropské dluhová krize se v plné síle vrátí v polovině roku. V důsledku toho poklesnou akciové trhy v krátké době o 25 procent,  což evropské politiky přiměje vyhlásit bankovní prázdniny - na týden nebo i více dojde k uzavření všech evropských burz a bank.

 

3.  Do bílého domu bude zvolen dosud neoznámený kandidát

V roce 1992 dokázal texaský miliardář Ross Perot využít ekonomické recese a znechucení veřejnosti z amerických politiků a ve volbách získal 18,9 procent hlasů. Obama za tři roky přinesl jen velmi málo změn a celý politický systém v USA vyvolává deziluzi, tudíž podmínky pro kandidáta třetí strany nebyly nikdy lepší. Do ringu vstoupí na začátku roku 2012 někdo se silným programem skutečné změny a v listopadu získá v rozhodujících volbách americké historie 38 procent hlasů.

 

4.  Austrálie spadne do recese

Asií a Tichomořím se bude šířit efekt zpomalujícího nadějného obra, který ostatní země uvrhne do recese. Pokud zde někdy byla země závislá na blahobytu Číny, pak to byla Austrálie se svojí těžbou a přírodními zdroji. A jak čínská poptávka po tomto zboží oslabuje, táhne Austrálii do recese, kterou ještě umocní dlouho očekávaný krach trhu s bydlením - půl dekády po zbytku vyspělého světa.

 

5.  Basel III a regulace povede v Evropě ke znárodnění 50 bank

Začátkem roku 2012 bude vzrůstat tlak na evropský bankovní systém, protože nové kapitálové požadavky a regulace přimějí banky rychle snižovat zadlužení. Díky malému počtu účastníků na trhu to povede k prudkým prodejům finančních aktiv. Celkové zamrznutí evropského mezibankovního trhu přiměje nervozní střadatele k runu na banky, protože vkladatelé nebudou důvěřovat  garanci vkladů ze strany nesolventních států. Více jak 50 bank skončí ve státních rozvahách a několik známých značek přestane existovat.

 

6. Švédsko a Norsko zaujmou místo Švýcarska pozici bezpečného přístavu

Jak jsme viděli na případu Švýcarska, zaujmout v prostředí bank, které devalvují své měny, pozici bezpečného přístavu, může být pro ekonomiku dané země rizikem. Kapitálové trhy Švédska i Norska jsou mnohem menší než švýcarský, ale Švýcaři agresivně devalvují svou měnu a manažeři peněžních fondů hledají pro svůj kapitál nový bezpečný přístav. Přiliv prostředků do vládních dluhopisů těchto zemí bude tak populární, že 10leté sazby poklesnou o více jak 100 bazických bodů pod tradičně bezpečné německé státní dluhopisy, tzv. Bundy.

 

7.  Švýcarská centrální banka vyhraje a vyžene EURCHF na 1,50

Švýcarská centrální banka bude nadále bojovat proti zhodnocování své měny a tato snaha se v roce 2012 vyplatí. Švýcarská ekonomika - zejména exportní - bude i roce v 2012 trpět díky silnému CHF v minulosti. Švýcarská centrální banka i vláda se budou snažit zabránit dalším škodám, rozšíří stávající programy a to spolu s negativními úrokovými sazbami povede k tak velkému odlivu kapitálu ze země jako z bezpečného přístavu, že způsobí k nárůst EURFCHF až na 1,50.

 

8.  USDCNY posílí o 10 procent na 7.00

Stavba dalších měst duchů pro miliony obyvatel už nebude přinášet zisk a exportéři budou trpět díky téměř nulovým maržím v důsledku posilujícího CNY. To Čínu přivede do “recese”, což v jejím případě znamená 5-6 procentní růst HDP. Čínští politici exportéry zachrání, protože nechají CNY proti dolaru oslabit. V prostředí, kdy uprostřed globálního klesajícího růstu a pokračující dluhové krize v Eurozóně mají statut bezpečného přístavu, pošlou měnový pár USDCNY o 10 procent výše.

 

9.  Index Baltic Dry vzroste o 100 procent

Nižší ceny ropy by mohly v roce 2012 vést k poklesu poklesu provozních výdajů a tím pádem k růstu indexu Baltic Dry. Očekává se, že Brazílie a Austrálie zvýší nabídku železné rudy, což sníží ceny a zvýší tak poprávku Číny a jejího nenasytného průmyslu. Spolu s monetární expanzí to povede k masivnímu nárůstu poptávky po železné rudě.

 

10.   Cena pšenice se v roce 2012 zdvojnásobí

Cena pšenice na CBOT patřila v roce 2011 k plodinám s nejhorší výkonností,  v roce 2012 se její cena zdvojnásobí. K růstu přispěje 7 miliard lidí na planetě, tisk peněz jedoucí na plné obrátky a návrat špatného počasí, díky kterému bude rok 2012 pro zemědělské komodity obtížný. Zejména pšenice poroste silně, protože spekulativní investoři, kteří otevřeli rekordní krátké pozice, pomohou této komoditě znovu zavítat na maxima z roku 2008.

  

Steen Jakobsen, hlavní ekonom Saxo Bank, říká:

 

“Naše Šokující předpovědi vydáváme proto, abychom přiměli investory přemýšlet mimo jejich komfortní zónu a připravit se na události, které mohou změnit svět. Přemýšlet mimo komfortní zónu je málokdy příjemné, ale na druhou stranu se nejedná o nich hrozného, co by se nedalo zvládnout.”

 

“Pokud by některá z předpovědí vyšla, stal by se rok 2012 rokem veliké změny. Přejeme si, aby se naše předpovědi ukázaly jako mylné, ale jen tehdy, pokud budou nahrazeny něčím lepším, než je současné paradigma, kterým centrální banky a vlády manipulují. “

 

 

 

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz


Poslední zprávy z rubriky Finance:

28.02.2012  Jak obchodovala Amerika 28. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Jak obchodovala Amerika 27. 2. 2012 Grant Capital (Grant Capital)
27.02.2012  Evropské burzy oslabují, pražská burza udržela úroveň z konce minulého týdne Investiční bankovnictví (Komerční banka)
27.02.2012  ECB už 2 týdny nekoupila žádné vládní dluhopisy Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688