TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.12.2009 15:06:07

Výrobci bionafty odmítají teze o nízké kvalitě směsné nafty

Mediafax

PRAHA (MEDIAFAX) - Sdružení pro výrobu bionafty (SVB) se ohrazuje proti článkům o nízké kvalitě směsné nafty, které publikovala některá tuzemská média v minulém období. Zdůraznil to v pondělí po jednání členů sdružení výkonný ředitel SVB Petr Jevič.

Podle jeho informací může dosahovat podle legislativy EU obsah MEŘO (metylesteru řepkového oleje) v motorové naftě až sedm procent. „Tato výše nezpůsobuje žádné problémy s činností motorů vozidel, a to ani při dlouhodobější odstávce, ale naopak zvyšuje některé parametry motorové nafty, jako je například mazivost. Zmíněná norma platí v celé EU, včetně ČR. Její zpochybnění, úprava či změna je na národní úrovni nemožná,“ konstatoval Jevič.

V přípravném procesu je navíc podle něj pod gescí CEN (Evropského výboru pro normování) další novela této normy, která bude připouštět 10 procent podílu MEŘO v motorové naftě. „Připomínám, že jakostní parametry motorové nafty v celé EU jsou stanoveny novelizovanou evropskou normou,“ řekl Jevič. Současná negativní mediální kampaň vůči nárůstu podílu biosložek v pohonných hmotách je podle něj „vedena v ČR vždy, kdy se rozhoduje o legislativních změnách ve smyslu racionálního využití biopaliv“.

S Jevičem souhlasí i vedoucí inspekčního orgánu Ústavu paliv a maziv Vladimír Třebický. „V průběhu roku analyzujeme zhruba 6 000 vzorků motorové nafty a žádné kvalitativní problémy související s přídavkem FAME (obecný výraz pro metylestery nenasycených mastných kyselin) do motorové nafty jsme dosud nezaznamenali,“ uvedl Třebický.

Účastníci členské schůze SVB v pondělí se zástupci ministerstva zemědělství probírali další průběh naplňování víceletého programu podpory dalšího uplatnění biopaliv v dopravě. Od příštího roku by měl vzrůst podíl biosložky jak v naftě, tak v benzínu. Ve směsné naftě (bionaftě) by se měl zvýšit ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta, v benzínu z 3,5 procenta na 4,5 procenta. „Termín schválení s účinností od 1. dubna 2010 je stále aktuální především u povinného přídavku 6,3 procenta MEŘA do motorové nafty,“ podotkl Jevič. Plánovaná změna sazby daně na motorovou naftu od ledna příštího roku podle něj směsnou naftu téměř nepostihne. Litr by měl ale podle jeho slov podražit maximálně o deset až 15 haléřů.

Sdružení pro výrobu bionafty bylo založeno v roce 1990 a aktuálně sdružuje 13 členů, producentů biopříměsí do klasické motorové nafty.

Petr Havel, ekonomika@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688