TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  11.11.2009 16:46:01

Havel v Evropském parlamentu pranýřoval Klause (11.11.2009)

Mediafax

BRUSEL (MEDIAFAX) - Václav Havel ve středu na půdě Evropského parlamentu v Bruselu nepřímo kritizoval svého nástupce v prezidentském úřadu Václava Klause. "Cítím-li se být Evropanem, nepřestávám být Čechem," řekl v projevu k poslancům.

"A naopak cítím-li se být Čechem, nepřestávám být Evropanem," dodal někdejší český a československý prezident.

Byla to zjevná narážka na Václava Klause, který odmítal podepsat Lisabonskou smlouvu o Evropské unii a stěžoval si na ni u Ústavního soudu.

"Zajisté tušíte, proč tu debatu tady vedu," napověděl poslancům Havel, aniž by vyslovil Klausovo jméno. "Dělení na nás a na ty, kteří nám chtějí ublížit, nasvědčují o pramalém pochopení integračního procesu," pokračoval. "Jsme na jedné lodi a ta má dobrý směr, dokud všichni pasažéři ponesou sdílenou odpovědnost a nebudou hrát sami za sebe."

Havel řekl, že ve sjednocené Evropě musí existovat národní i unijní suverenita, které se doplňují, a chválil Chartu základních práv, ze které Klaus pro Česko vymohl výjimku. Oprášil také myšlenku evropské ústavy.

"Považoval bych za skvělé, kdyby někdy v budoucnosti existovala tenká, srozumitelná a čtivá Evropská ústava, které by rozuměly i děti ve škole, a vše ostatní, což jsou dnes tisíce stran, by byly její přílohy. Součástí či přímo první částí takové ústavy by samozřejmě musela být Listina základních práv jako text, který formuluje hodnoty či ideály, ke kterým se unie upíná," prohlásil.

Exprezident v projevu hájil evropské sjednocení, které pomáhá zahnat "nacionální běsy".

Jeho projev několikrát přerušil potlesk.

Václav Havel naposledy v Evropském parlamentu vystoupil jako český prezident před devíti lety. Tehdy však mezi poslanci ještě nebyli zástupci Česka. Do Evropské unie Česká republika vstoupila až v roce 2004.

Na nynějším zasedání parlamentu, jehož část je věnována připomínce 20. výročí zhroucení železné opony, promluvil jako host jeho předsedy, Poláka Jerzyho Buzka.

Současný český prezident Václav Klaus vystoupil v Evropském parlamentu letos v únoru. Ve své řeči označil unii za přeregulovanou a odtrženou od občanů. Někteří poslanci na znamení nesouhlasu s jeho výroky bučeli, případně opustili sál.

Havla ve středu v úvodní řeči představil předseda Evropského parlamentu Jerzy Buzek jako "odvážného intelektuála a jednoho z hrdinů roku 1989". Poté uvedl krátký film, popisující rok 1989.

"Komunismus vládl poprvé a doufejme, že naposledy," řekl hned na začátku svého projevu Havel a vyzval unii, aby podporovala boj s totalitou v jiných končinách světa - na Kubě, v Bělorusku, Barmě, Íránu a Severní Koreji.

"Je nutné být solidární se všemi, kdo dnes kdekoliv čelí autoritativním či totalitním režimům," řekl Havel. "S politikou appeasementu má Evropa neblahé zkušenosti." Odpovědí mu byl potlesk.

Potlesk se ozval také ve chvíli, kdy se přimlouval za více pravomoci pro Evropský parlament. "Vedle Evropského parlamentu by podle mého mínění mohlo časem vzniknout jiné, menší těleso, do něhož by volily ze svých řad zástupce národní parlamenty, přičemž všechny státy by byly zastoupeny stejným počtem členů," navrhl.

Tím by se podle Havla chránily zájmy malých zemí a poslanci národních parlamentů by neměli pocit, že jsou vyřazeni ze hry.



Pavel Jégl, jegl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

11.11.2013Evropské akcie dnes mírně rostou (11.11.2013) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
26.11.2009Situace na US akciových trzích ze dne 25.11.09 (26.11.2009) Josef Stoulil (Capital Partners)
25.11.2009Situace na US akciových trzích ze dne 25.11.09 (25.11.2009) Josef Stoulil (Capital Partners)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688