Josef Stoulil (Capital Partners)
Makroekonomika  |  03.09.2009 11:51:59

Report FOMC Minutes (z jednání 11.-12.8.09)


Podle tradičního reportu FOMC Minutes ze zasedání Fedu, jež proběhlo 11.-12.8., jsou si jeho představitelé stále jistější, že aktuální hospodářská krize končí, otázkou zůstává jakou bude mít následná revitalizace podobu. Americká ekonomika vykazuje znaky, že po zbytek tohoto roku bude revitalizace velmi křehká a zranitelná vůči otřesům a vnějším impulsům. Představitelé Fedu se domnívají, že zotavování tamní ekonomiky by se mělo ustálit se začátkem roku 2010, přičemž si nejsou jistí, jak silný tento růst mohou očekávat. Jednou z klíčových otázek zůstává, zda by spotřebitelské výdaje měly zůstat střídmé a zda americké domácnosti vydrží v novém trendu, kdy šetří o poznání větší část svých příjmů.

Stále na větší důležitosti nabývá debata ohledně inflačního nebezpečí. Majoritní část funkcionářů Fed se prozatím neobává prudkého nárůstu cen, přičemž argumentují tím, že samotná recese vytvořila specifický stav, kdy se společnostem nahromadilo velké množství zboží a vybavení, na nějž se dostane ve chvíli revitalizace ekonomiky. Tento fakt pak ekonomiku uchrání před klasickým inflačním jevem, kdy současně všechny společnosti a spotřebitelé poptávají stejná zboží. V rámci Fed však existuje i velmi hlasitá menšina, jež tuto argumentaci odmítá. Tato minoritní část funkcionářů tvrdí, že klíčovým faktorem pro posuzování inflačního rizika je aktuálně přebytek peněz v americké ekonomice, do níž sám Fed nalil mnoho miliard USD. Pokud FED tyto peníze z ekonomiky sám neodstraní, pak existuje velmi vysoké riziko, že tyto peníze „vzplanou“, což logicky zapříčiní prudký nárůst cen. Na pozadí této diskuse existuje i tichý strach z deflace, tj. situace kdy cenová hladina ve skutečnosti klesá, což by pro americké hospodářství mohlo být stejně ničivé jako propuknutí vysoké inflace. Tyto obavy jsou opodstatněny faktem, že velká, ne-li majoritní, část společností byla nucena sáhnout k propouštění zaměstnanců, což vedlo k snížení jejich koupěschopnosti. Připočteme-li k tomu fakt, že došlo rovněž ke snížení kompenzací pro tyto propuštěné pracovníky, vzniká nám za výsledek obrovská masa lidí, jež disponuje méně penězi a omezuje svou spotřebu pouze na nejpotřebnější statky. I na základě této diskuse Fed aktuálně nevidí důvod ke změně své politiky nulových úrokových sazeb.

Klíčovým zájmem je pro FED nyní stabilizace trhu práce. Ačkoliv jsme v posledních týdnech mohli zaregistrovat zpomalující se trend v úbytku pracovních míst, tak faktem zůstává, že v absolutních číslech stále dochází růstu nezaměstnanosti. Klíčovým faktorem zde bude efektivní realokace pracovní síly. Sečteno a podtrženo, poslední zasedání Fed přineslo poměrně klidnou schůzi, na níž reprezentanti demonstrovali, že aktuálně nevidí důvod ke změně ekonomických výhledů, jež předložili americkému Kongresu koncem měsíce června.    

 

Petr Peřinka

CAPITAL PARTNERS a.s.   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:28  Ranní okénko - Týden ve znamení především českých dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688