Strategie.cz (Strategie.cz)
Marketing a média  |  30.07.2009 12:03:07

Microsoft a Yahoo se spojily proti Googlu

Americké společnosti Microsoft a Yahoo se dohodly na desetiletém partnerství v oblasti internetového vyhledávání a reklamy. Partnerství by mělo oslabit dominantní postavení největšího internetového vyhledávače Google na trhu s internetovou reklamou, uvedla agentura AP.

O spolupráci firem Microsoft a Yahoo se hovoří již dlouhou dobu. V minulosti z něho však sešlo. V rámci nového partnerství obou společností se vyhledávač Bing od Microsoftu stane exkluzivním vyhledávačem na stránkách Yahoo. Server Yahoo na oplátku během prvních pěti let spolupráce získá 88 procent tržeb z prodeje inzerce ve vyhledávači. Navíc bude mít právo prodávat inzerci na stránkách Microsoftu.

Yahoo odhaduje, že dohoda s Microsoftem zvýší společnosti roční provozní zisk o 500 milionů dolarů (zhruba devět miliard korun) a ušetří investiční výdaje ve výši 275 milionů dolarů. Internetová firma nebude investovat do technologie svého vyhledávače, to ovšem přinese propuštění zatím neurčeného počtu odborných zaměstnanců, uvedla generální ředitelka Yahoo Carol Bartzová. Microsoft loni v květnu stáhl svoji původní nabídku na převzetí Yahoo za 47,5 miliardy dolarů (855 miliard korun), protože ji vedení Yahoo považovalo za příliš nízkou a odmítlo ji.

Zástupci Yahoo nepřijali ani pozdější návrh Microsoftu na koupi samotného internetového vyhledávače. Jedničkou v internetovém vyhledávání je společnost Google, která podle údajů výzkumné firmy comScore ovládá 67 procent trhu. Na druhém místě je s obrovským odstupem Yahoo s tržním podílem pouhých osm procent. Tržní podíl Microsoftu činí tři procenta, napsala agentura AP. Akcie Yahoo ve středu po oznámení partnerství oslabily o 7,5 procenta, neboť investoři byli zklamáni omezeným rámcem dohody, uvedla agentura Reuters. Akcie Microsoftu posílily, emise konkurenta Google ztratily jedno procento.

Mnozí odborníci chválí spojení Microsoftu s Yahoo a upozorňují, že vyhledávač Bing za Googlem rozhodně nezaostává v kvalitě. “Microsoft a Yahoo vědí, že vyhledávání může být mnohem víc,” uvedl šéf Microsoftu Steve Ballmer. “Tato dohoda nám dává možnosti a prostředky na vytvoření budoucnosti vyhledávání,” dodal.

Microsoft je největším výrobcem softwaru na světě, podobně jako další firmy se však potýká s důsledky světové hospodářské a finanční krize. Tržby společnosti vykázaly v uplynulém finančním roce první pokles od vstupu firmy na burzu v roce 1986. Čistý zisk Yahoo ve druhém čtvrtletí stoupl zhruba o osm procent na 141,4 milionu dolarů, tržby firmy se však propadly o 13 procent.

Strategie.cz - Brána do světa médií, marketingu a reklamy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Marketing a média:

25.04.2024  Ministr financí v Press klubu Frekvence 1 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
18.04.2024  Zbyněk Stanjura v diskusním pořadu na CNN Prima News MF ČR (Ministerstvo financí ČR)
26.03.2024  Novinářské kachny mezi lety 2015 - 2020 (Na pravou míru) ec.europa.eu (Evropská komise)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688