Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  01.10.2008 07:03:05

DOWER-D: Erste, KB, Orco a ECM - transfér zámořských problémů do Česka!

Před časem jsme zde psali o tom, jak američtí jestřábi přenášejí své vlastní problémy na americké daňové poplatníky. Dnes se k problému, i když jsme si vědomi jeho kontroverznosti, vracíme. Není nic výmluvnějšího a přesvědčivějšího, než konkrétní zkušenost. A k té se v USA právě dopracovali.

Připravený a zatím neschválený "bailout plan" postavil USA před dvě (pouze dvě!) alternativy: (1) přijat ho, zachránit prostým lidem peníze, přehodit zodpovědnost zodpovědných nezodpovědných na stát a de facto rezignovat na kapitalismus, nebo (2) ho odmítnout, to se zatím stalo, přihlásit se ke kapitalismu, ale ožebračit prosté lidi a zavést zemi do pekel. Dříve či později nezbude americké legislativě nic jiného, než akceptovat alternativu číslo 1.

A právě v tom tkví ta finta: američtí jestřábi, našimi slovy šibalové, umně přenesli své problémy na bedra celé Ameriky. A až to všechno prostí lidé zaplatí, opět se s velkou slávou přihlásí ke kapitalismu. Chytré! Druhou fází velké kulišárny bude přenesení problémů "drobných Američanů" na bedra světa. Pokud se podaří i to budou doma nejen vzati na milost, ale možná, někteří z nich, i prohlášeni za svaté.

A jak se jim to může podařit? Hned na počátku si připomeňme, že druhá fáze, aspoň v Evropě, už začala - masivní znárodňování bank a finančních institucí. Další postup se kuje právě v těchto hodinách v USA. Před hlasováním v Kongresu USA se zdálo, že vše půjde snadno a hodně problémů zaplatí drobní Američané. Poté co ale Kongres řekl NE se situace zkomplikovala. Kongres nyní čeká, že se dozví větší podrobnosti o tom, jak budou uchráněni Američané. Jinými slovy, jak se finanční krize "pošle" dál. Dosavadní plán je celkem jednoduchý. Pošle se dál přes "likviditu", resp. "ne-likviditu".

Do světa se prostě peníze nepošlou. Budou je muset do vlastních ekonomik napumpovat jednotlivé evropské centrální banky. A tak se problém snadno přenese, už se i intenzivně přenáší, na bedra "cizích" daňových poplatníků. Také chytré. Mezitím budeme zaplavování spoustou slov, často anglických frází (dodejme, že jim mnohdy nerozumí ani rodilí mluvčí, viz ony dnes tak slavné hypoteční strukturované cenné papíry) a nepochopitelně komplikovanými ekonomickými teoriemi, do kterých bude druhá fáze velké americké loupeže zabalena. Komu čest, tomu čest, komu lopata, tomu lopata!

Praktické důsledky těchto úvah vidíme už dnes na fantastické volatilitě bankovních a developerských tuzemských akcií, viz grafy 1 až 4. Záměrně jsme vybrali grafy Japonských svící, které volatilitu dokumentují nejvěrohodněji.

Graf 1, Erste Bank, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Komerční banka, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, Orco Property, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 4, ECM, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.9. - pro zvětšení klikněte

A ještě dodatek pro Česko. Velké evropské ekonomiky budou podobnou metodou jako američtí jestřábi, nedovolíme si ji pojmenovat slovy, která se u nás v Česku pro podobné transféry používají, postupovat  vůči menším a především otevřeným a nezkušeným ekonomikám postkomunistickým. Metody se mohou lišit, ale výsledek bude stejný.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

01.10. 13:16  Transfer zamorskych problemu (Neinformovaný)
01.10. 13:09  Transfer zamorskych problemu (Milo Karpisek)
01.10. 09:04  reakce an článek (Michal)





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688