Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  04.05.2010 07:00:45

DOWER-D: Erste, KB ECM, ČEZ, ratingy a širší souvislosti!

Situace na domácím i světových akciových trzích je poměrně stabilní, pokud se týká její nestability. Trhům stále chybí jasný a zřetelný trend. Důvodem k takovému vývoji, resp. spíš ne-vývoji, jsou zhoršené ratingy Řecka, Portugalska a Španělska, jakožto i ohrožení celé eurozóny a eura jako takového. Není proto divu, že se některé tituly vyvíjí naprosto nepředvídaně a často i překvapivě, viz  grafy 1 a 2, nebo graf 3, i když neodůvodněný růst i pokles právě u tohoto posledně jmenovaného titulu, ECM, s eurem bezprostředně nesouvisí.

Graf 1, Erste Bank, OS MACD a Bollingerova pásma k 3.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, Komerční banka, OS MACD a Bollingerova pásma k 3.5. - pro zvětšení klikněte

Graf 3, ECM, OS MACD a Bollingerova pásma k 3.5. - pro zvětšení klikněte

Ve hře jsou, z pohledu celosvětového vývoje, i další momenty. (1) Austrálie zvyšuje některé daně. (2) Čína dál přitahuje kohoutky, aby zabránila přehřátí čínské ekonomiky. (3) Všemu dění kraluje řecká krize. Ta se podepisuje především na vývoji na evropských trzích. (4) "Do hry" se znovu postupně dostává i cena elektřiny. Už se to projevuje na akciích E.ON, a v poslední době i, zdá se, na ceně (a objemech) akcií ČEZ, graf 4.

Graf 4, ČEZ, OS MACD a Bollingerova pásma k 3.5. - pro zvětšení klikněte

Kapitolou samou pro sebe jsou ratingové agentury, a ratingy vůbec, a jejich vliv na akciové trhy. V podstatě jen tři - Standard & Poors, Moody´s a Fitch - ovládají "trh s pravdou". A doopravdy vlastně jen první dvě. A proč jsou agentury kapitolou samou pro sebe?

Hodnocení ratingových agentur mají zásadní vliv na obchodování. Odvíjí se od nich totiž chování bank, resp to, co si banky mohou a nemohou dovolit, viz například regulace Basel II. Konkrétně. Banka musí při snížení ratingu některého CP, například řeckých dluhopisů, buď vytvořit dodatečný kapitálový polštář nebo CP prodat. Ve chvíli, kdy klesne rating CP musí se změnit struktura portfolia - a "nepředvídaný" pohyb cen CP je tady. Jistě si umíme domyslit, co to může s "regulací" udělat, když se dvě ratingové agentury domluví. Sumasumárum: ať agentury  predikují cokoli, stane se to, protože vlastně dojde k sebenaplňující se předpovědi, protože regulované objekty nemohou jinak, než jednat podle ratingových doporučení.

V souvislosti s evropskými i českým akciovým trhem se nabízí ještě jedna životně důležitá otázka: Projde v Evropě březnový návrh ECB na vytvoření panevropské ratingové agentury, která by snížila závislost na "mezinárodních" agenturách? Teď pro ně navrhuje přísnější pravidla Německo. Přinese změnu nová regulace Basel III, která má omezit vliv ratingového hodnocení a nopak posílit jiný výpočet požadavků na kapitál bank?

A co si myslet o posledním rozhodnutí ECB? Oznámila, že odstranila minimální hranici pro rating řeckých dluhopisů a umožnila tak Řecku, aby se dál podílelo na úvěrových operacích ECB i v případě, že ratingové agentury dále sníží hodnocení jeho závazků. Jinými slovy odvolala co nařídila! Odstranění minimální hranice bude platit až do odvolání.

Tento krok znamená, že dluh Řecka bude přijatelný jako zástava pro úvěry ECB bez ohledu na rating, který všechny tři hlavní  ratingové agentury snížily po prohloubení dluhové krize země. A mimochodem: ECB už zástavní hranici snížilo během finanční krize. Před krizí akceptovala pouze dluh hodnocený známkou A, ale pak pravidla uvolnila, aby bankám umožnila půjčovat si od ECB peníze jištěné aktivy hodnocenými až známkou BBB-.

Platí pravidla nebo neplatí? To všechno jsou zárodky nového chaosu a pokračující nestability!

Pokud se týká dalšího vývoje nečekáme, že v nejbližší době dojde k trvalejší změně situace tak, jak jsme ji poznali dosud. Ke změně může dojít až po firemních výsledcích 1H 2010 a po "definitivním" vyřešení problémů Řecka. Nejspíš až v srpnu. Dokud se nebudou trvale zvyšovat tržby a zaměstnanost stabilnější růst nečekejme.

Přejete si víc informací? Klikněte!

Už jste navštívili zdarma naše Denní grafy v Klientském servisu? Ne? Klikněte sem!

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 15:40  Philip Morris ČR: Akcionáři schválili na valné hromadě dividendu 1 220 CZK -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Út 10:48  ČEZ: Dnes je termín pro nabídky v jaderném tendru Research (Česká spořitelna)
Út 10:36  Erste: Výsledky za 1Q24 Research (Česká spořitelna)
Út   9:59  PM ČR: Dnes se koná valná hromada Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688