Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  17.09.2008 07:41:44

DOWER-D: ECM, NWR - kdo potrestá USA za vývoz finanční krize?

Nastal čas podívat se na problémy trochu jinak. Aktuální vývoj na akciovém trhu není jen krize, ale také zrcadlo pro poznání sama sebe a našich investičních technik. Jací jsme vlastně investoři? Jak se k podobným situacím jako je ta nynější stavíme? Obchodujeme za své? Obchodujeme za vypůjčené peníze?

To jsou správné otázky, které bychom si měli v těchto krušných dobách klást. Například ta poslední. Pokud obchodujeme za vypůjčené peníze, pak jsme si ztráty buď doplatili, nebo nám už obchodník všechno prodal a utrpěli jsme těžké ztráty. Nestojí to za zamyšlení?

Právě tyto aspekty současného stylu obchodování se mohou brzy stát hrobem dosavadní podoby investičního bankovnictví a fungování akciových trhů. Budiž nám proto aktuální vývoj pro příště ponaučením. Vlastní (rozuměj za vlastní peníze) investice vedou sice dočasně k poklesům, možná i dlouhodobějším, ale máme velkou naději, až se trh uklidní, že se nám investované finanční prostředky vrátí. Obchodujeme-li ale za vypůjčené peníze, marginy, dochází většinou v podobných situacích, v jaké se právě nacházíme, k nevratným ztrátám, leda bychom ztráty obchodníkovi donekonečna dopláceli. Tolikrát jsme už o tom psali. Přemýšlejme o tom.

Myslíme si proto, že budeme brzy svědky rychlé změny současné podoby investičního bankovnictví. Vážně hrozí zánik jeho dnešní podoby - viz například technika obchodování, konkrétně známé fungování stop-lossů, viz grafy 1 a 2. Nelze vyloučit ani zánik dnešní podoby akciového trhu.

Graf 1, ECM, SPAD, Japonské svíce a QStick k 16.9. - pro zvětšení klikněte

Graf 2, NWR, SPAD, Japonské svíce a QStick k 16.9. - pro zvětšení klikněte

Jinou důležitou otázkou dneška je, kdo potrestá USA za vývoz finanční krize. Kuba vyvážela revoluci, Spojené státy zase finanční krize. Včerejší kolaps na pražské burze byl totiž přímou reakcí na to, co se děje v USA. Po krachu  Lehman Brothers vypukla panika. Který ústav přijde na řadu příště? Takové a podobné otázky vyvolaly výprodej akcií po celém světě.

Na otázku kdo potrestá USA odpovídá emeritní profesor ekonomie na vídeňské univerzitě Erich Streissler. Krátkodobě zasáhne nynější finanční krize více Asii a Evropu než samotné USA. Dlouhodobě to bude ale sama Amerika, kdo se dostane do dlouhé a vleklé stagnace. Potrvá 10 až 15 let.

V reakci na pád jedné z největších investičních bank světa Lehman Brothers vyjádřil Streissler názor, že na rozdíl od recesí minulých desetiletí nejsou nyní USA věřiteli, ale převážně dlužníky. Proto podle něj krize bezprostředně postihne v první řadě věřitele, a těmi jsou dnes především Čína, Indie a evropské státy v čele s Velkou Británií. Dlouhodobě ale krize uvrhne do stagnace právě USA, soudí Streissler. Jinou krátkodobou hádankou - která ale musí být vyřešena v řádu hodin - je budoucnost americké pojišťovny AIG. Její akcie včera v jednu chvíli spadly až o 70% kvůli obavám o její zdraví.

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

17.09. 13:31  Co to? :) (DOWER D)
17.09. 13:15  pana Dočkale (DOWER D)
17.09. 09:12  Co to? :) (Honza K.)
17.09. 08:21  pana Dočkale (Ludvík)

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 11:07  Gevorkyan 1Q24: Marže zpět na 30%, růst podepsaných zakázek Research (Česká spořitelna)
Čt   8:15  Technologické akcie lídry seance (16.5.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688