Emil Dočkal (Dower-D)
Akcie v ČR  |  31.07.2008 06:31:08

DOWER-D: CETV, Erste - motor, ale také co dokáže výklad výsledků!

Jednoznačným motorem včerejšího růstu pražské burzy byla CETV. CME vykázala za 2Q meziroční nárůst výnosů přes 40%.  Stalo se tak díky růstu reklamních příjmů na všech trzích střední a východní Evropy. O úspěch se nejvíce postarala česká TV Nova. Tržby z Česka byly vyšší o 40% a tvoří třetinu tržeb celé firmy. Výsledek překonal očekávání analytiků a také to bylo hned znát na růstu ceny akcií CETV, graf 1.

Graf 1, CETV, OS MACD a Bollingerova pásma k 30.7. - pro zvětšení klikněte

Ale pozor. (1) Firmě k vynikajícím výsledkům pomohly posilující měny ve střední Evropě včetně silné koruny - CME sídlí na Bermudách a účtuje v dolarech - a to nemusí trvat věčně. (2) Český reklamní trh už nemá takový prostor k růstu jako například rumunský. Právě Rumunsko totiž překvapilo nejvíc a vedle Česka se s více než 50% růstem tržeb zařadilo k tahounům celé skupiny.

Ale ještě zajímavější situace se včera nakonec ukázala být okolo hospodářských výsledků 2Q Erste Bank. Byly jednoznačně výborné, ale... Nejlépe si situaci, včerejší ranní výkyv, objasníme na grafu Japonských svící, graf 2.

Graf 2, Erste Bank, SPAD, Japonské svíce a QStick k 30.7. - pro zvětšení klikněte

Růst čistého zisku Erste Bank očekávání analytiků uspokojil. Celkově ale výsledky zatížil dvojnásobný nárůst oprávek a vyšší náklady. A právě to bylo to, co včera způsobilo pokles po prvotním nadšení.

Důležité na výsledcích 2Q Erste Bank je, že stoupl čistý úrokový výnos. Stalo se tak díky prudkému posílení úvěrů ve střední a východní Evropě. To je výborná zpráva. Banka také potvrdila výhled více než 20% růstu čistého zisku v letošním roce a nejméně 25% růstu v roce 2009. To všechno jsou výborné zprávy.

Ale hlavní "doplňkovou" dobrou zprávou je, že rezervy a opravné položky stouply na 221 milionů eur ze 163,1 milionu v prvním čtvrtletí především v důsledku silného růstu úvěrů v zemích střední a východní Evropy a vstupu šesti rakouských spořitelen do křížového garančního systému. Navíc Erste Bank dodala, že nárůst pokládá za jednorázový a oprávky a rizikové náklady letos nepřevýší 0,7% pohledávek za klienty. Teprve tato inforamce investory uklidnila.

Nejvýstižněji dění okolo Erste Bank včera vyjádřil analytik Robert Hörberg z Landsbanki Kepler: "Spořitelny neovlivní čistý zisk, takže to není zase až tak špatné... v minulosti jsme byli zvyklí, že výsledky Erste vypadaly dobře už na první pohled, a tentokrát si je musíme trochu přebrat." A v tom je nejspíš jádro pudla onoho včerejšího ranního výkyvu nahoru dolů.

Jinými slovy: (1) u CETV dnes raději trochu přibrzděme - silná koruna a reklamní boom nemusí trvat věčně a (2) u Erste Bank se zase zbytečně nestrachujme - perpektiva je jasná a pevná.

 

Přejete si víc informací? Klikněte!
Pokud se týká analýz TA a indikátorů jsou součástí naší pravidelně aktualizované elektronické učebnice technické analýzy, která patří do eServisu DOWER-D. Na domovských stránkách DOWER-D také přinášíme každý den jednu zajímavost TA - zde.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk

Pá 11:38 Photon zveřejnil kvartální výsledky (Česká spořitelna) Akcie v ČR

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:45  Týden na akciových trzích: Indexy opět na rekordech, a to v Evropě i USA - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Pá 11:38  Photon zveřejnil kvartální výsledky Research (Česká spořitelna)
Pá 11:36  Colt CZ dokončil koupi výrobce střeliva S&B Research (Česká spořitelna)
Pá 10:26  CTP: Oznámen konverzní poměr pro akciovou dividendu Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688